Hindistan’da, Gazze’ye destek verenlere dava açılıyor

Hindistan’da, Gazze’ye destek verenlere dava açılıyor

Hint gazeteci ve siyasi analist Raşid Kidwai, Hindistan halkının siyonist rejimin barbar saldırılarına verdiği “kontrollü tepkinin” nedeninin gözaltına alınma korkusu olabileceğini söyledi. Hindistan yönetiminin siyonist rejimle artan ilişkileri yanında, BM’de yapılan ‘ateşkes’ oylamasında ‘çekimser’ durduğu biliniyor.

AA muhabirinin sorularını yanıtlayan Raşid Kidwai, “Bu kez Hindistan’da sessiz bir tepki gördük. Geçmişte Filistin’e yönelik büyük ve kitlesel bir desteğe şahit olmuştuk ama bu kez kınamalar olsa da dile getirilenler çok fazla değil ve şu anda tepkiler çok sessiz ve kontrollü.” dedi. Bu kontrollü tepkinin insanların gözaltına alınma korkusuyla bağlantılı olabileceğini belirten Kidwai, ayrıca dindar sınıf ve aydınların devletle karşı karşıya gelmek istemediğini savundu.

Raşid Kidwai, dindar sınıf ve aydınlar için “Hindistan hükümetinin bu konuda bir şey yapamayacağını da biliyorlar.” ifadesini kullandı.

Hindistan’ın başkenti Yeni Delhi ve Mumbai kenti dahil olmak üzere çeşitli bölgelerde Filistinlilere destek vermek, İsrail’in Gazze’deki yoğun saldırılarını protesto etmek amacıyla düzenlenen miting ve yürüyüşlerde zaman zaman gözaltılar yapıldı. Uttar Pradeş eyaletinde bulunan bir üniversitede Filistin’e destek gösterisi düzenleyen öğrencilere dava açıldı.

The Press Trust of India haber ajansına göre ise Bhartiya Janata Partisince yönetilen Maharaştra eyaletinde, 27 Ekim’de “yasaklama emirlerine karşı gelen” ve Filistin’e destek gösterileri düzenleyen 200’den fazla kişi dava edildi.

Hindistan, BM’de yapılan insani ateşkes oylamasında çekimser kaldı

Hindistan, 27 Ekim’de Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulunda Gazze’de ateşkes çağrısı yapılan karar tasarısı için “çekimser” oy kullanmıştı.

Hindistan’ın BM Daimi Temsilci Yardımcısı Yojna Patel, oylama sırasında yaptığı açıklamada, “Bu toplantıdaki müzakerelerin terör ve şiddete karşı net bir mesaj göndereceğini ve karşı karşıya olduğumuz insani krizi ele alırken diplomasi ve diyalog olanaklarını genişleteceğini umuyoruz.” demişti.

Muhalefetteki Hindistan Ulusal Kongresinin Genel Sekreteri Priyanka Gandhi Vadra, sosyal medya platformu X’ten yaptığı paylaşımda, Hindistan’ın çekimser oy kullanmasından dolayı “şok olduğunu ve utandığını” ifade etmişti.

İsrail-Filistin çatışmasında “iki devletli bir çözümü” desteklediğini savunan Başbakan Narendra Modi’nin Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ile yaptığı görüşmede de ülkesinin bu konudaki “ilkeli tutumunu” yinelediği aktarılmıştı.

Öte yandan, Hindistan’ın siyonist rejimden askeri savunma teknolojileri ithal etmesi başta olmak üzere ikili ilişkilerin yıllar içinde geniş bir yelpazede hızlı bir büyüme kaydettiği biliniyor.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *