İran: ABD “uyarı” değil “rica” mesajı gönderdi

İran: ABD “uyarı” değil “rica” mesajı gönderdi

İran, ABD Başkanı Joe Biden’ın, bölgedeki ABD askerlerine yönelik saldırılarla ilgili İran lideri Ayetullah Ali Hamaney’e gönderdiği mesajın “uyarı” değil “rica” olduğunu açıkladı.

İran Cumhurbaşkanlığı Ofisi Siyasi İşlerden Sorumlu Yardımcısı Muhammed Cemşidi, X sosyal medya platformundan yaptığı açıklamada, ABD Başkanı Biden’dan “uyarı” değil, “rica” mesajları aldıklarını aktardı.

ABD yönetiminden iletilen mesajların, Biden’ın söylediği gibi Hamaney’e yönelik olmadığını kaydeden Cemşidi, “ABD’nin mesajları ne devrim liderine yönelikti ne de İran’dan talep ve isteklerinden başka bir şeydi. Biden, İran’ı uyardığını düşünüyorsa ekibinden mesajların metnini kendisine göstermesini istemeli.” ifadelerini kullandı.

İran’ın desteklediği Lübnan’daki Hizbullah, 8 Ekim’de yaptığı açıklamada, siyonist rejimin Gazze Şeridi’ne düzenlediği saldırılarda Filistinli gruplara destek verdiklerini duyurmuştu. Ardından Hizbullah ve işgal ordusu arasında Lübnan’ın güney sınırında karşılıklı çatışmalar başlamıştı.

Bu gelişmelerle eş zamanlı olarak Suriye ve Irak’ta İran destekli milisler de Hizbullah ve Hamas’ın yanında yer aldıklarını, ABD’nin savaşa müdahil olması halinde Irak ve Suriye’deki hedeflerinin vurulacağı tehdidinde bulunmuştu. Tehditlerin ardından ABD’nin Irak ve Suriye’deki üsleri roket ve insansız hava araçlarıyla düzenlenen saldırılara uğramıştı.

ABD Başkanı Joe Biden, dün Washington’da Avustralya Başbakanı Anthony Albanese ile düzenlediği ortak basın toplantısında, “Ayetullah’a (İran lideri Hamaney) bizim askerlerimize karşı bu şekilde hareket etmeye devam ederlerse karşılık vereceğimiz ve buna hazırlıklı olmaları gerektiği uyarısında bulundum.” ifadelerini kullanmıştı.

Hamaney: ABD Gazze’de işlenen cinayetlerin suç ortağıdır

İran resmi haber ajansı IRNA’ya göre, İran lideri Ali Hamaney, başkent Tahran’da yaptığı konuşmada, siyonist rejimin Gazze’deki barbar saldırılarını değerlendirdi. Hamaney, “Bu olayda ABD, (işgalcinin işlediği) cinayetin bariz suç ortağıdır. ABD’nin eli tüm mazlumların kanına bulaşmıştır. Gazze’deki cinayeti o yönetiyor.” dedi.

Batılı liderlerin Tel Aviv’i ziyaretlerinin ardında, işgal rejimin dağılma ve yıkılma endişesinin bulunduğunu dile getiren Hamaney, Hamas’ın siyonist rejime büyük bir darbe vurduğunu belirterek, işgal yönetiminin Hamas’tan alamadığı intikamı, sivil halkı bombalayarak almaya çalıştığını vurguladı.

Gazze halkının sabrından övgüyle bahseden Hamaney, “Savaşçılar, harekete geçmeye hazır bir şekilde bekliyorlar. Moral ve motivasyonlarını ve hareket kabiliyetlerini korudular ve korumaya da devam edecekler.” ifadelerini kullandı.

ABD’den İran’a gönderilen mektuplar

İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan, başkent Tahran’da gerçekleştirilen 3+3 formatındaki “Güney Kafkasya’da Kalıcı Barış ve İstikrarın Tesisine Yönelik Bölgesel İşbirliği Platformu”nun ardından düzenlediği basın toplantısında ABD’nin kendilerine iki mektup gönderdiğini bildirdi.

ABD ve Batılı devletlerin, işgalci karşısında yeni bir cephe açılmaması için şimdiye kadar Hizbullah’a “onlarca mesaj gönderdiğini” söyleyen Abdullahiyan, “ABD, İran’a da iki defa mesaj gönderdi. İlkinde ‘biz savaşı genişletmek istemiyoruz’ dediler. İkincisinde İran’dan itidalli olmasını istediler. ABD savaşı genişletmek veya büyütmek istemediğini iddia ediyor ancak diğer yandan iki hafta önce gönderdiği silahlar ile, Filistinli sivillere, çocuklara ve kadınlara yönelik Gazze’deki saldırıları destekliğini ispat etti. Buradan (ABD Başkanı Joe) Biden’a da sesleniyorum: Riyakarlığı sonlandır. Seçim dönemi kampanyasında dünya için savunduğunuz insan hakları bu muydu?” dedi.

Suriye’deki ABD üssüne saldırı düzenlendi

Yerel kaynaklardan edinilen bilgiye göre, ABD ordusunun Haseke’deki Harab Cebir Havaalanı’ndaki üssüne, karadan karaya atış yapılan silahlarla dün 4 ayrı saldırı yapıldı. Saldırılarda üsler ve çevresine roketler düştüğü öğrenildi ancak can kaybı ya da yaralanmaya ilişkin bilgiye yer verilmedi.

Suriye’nin güneyinde son 3 günde, ABD ordusunun bulunduğu Tenef bölgesindeki üs ile Irak sınırı yakınlarındaki Malikiyye ilçesindeki Robarya üslerine ve Haseke ve Şeddadi bölgelerindeki askeri üslerine, aidiyeti bilinmeyen silahlı insansız hava aracı (SİHA) ve karadan karaya atış yapılan silahlarla saldırılar düzenlenmişti.

Fırat Nehri’nin doğusunda kalan Deyrizor toprakları, ABD destekli terör örgütü YPG/PKK’nın işgalinde, il merkezi ve diğer kırsal bölgeler ise Esed rejimi ve İran destekli grupların kontrolünde bulunuyor.

İran destekli gruplar, Fırat Nehri’nin doğu yakasındaki ABD üslerine zaman zaman karaya atış yapılan silahlar ve SİHA’larla saldırılar düzenliyor.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *