İsrail Gazze’ye, Suriye İdlib’e saldırdı

İsrail Gazze’ye, Suriye İdlib’e saldırdı

Hamas’a ait noktaları hedef aldığını öne süren siyonist İsrail ordusu Gazze’ye SİHA’larla saldırdı. İşgal güçleri Gazzeli protestoculara da ateş açarak 4 Filistinliyi yaraladı. Esad rejimi de İdlib’i hedef aldı. Sermin köyüne düzenlenen bombardımanında iki kişi can verdi.

İşgal rejiminin ablukası altındaki Gazze’de Filistinlilerin İsrail’i protesto gösterisi üzerine İsrail’e ait SİHA, Gazze’nin kuzeyinde Hamas’a ait askeri bir noktaya hava saldırısı düzenledi.

İşgalci İsrail ordusundan yapılan açıklamada, söz konusu saldırı doğrulandı. Açıklamada, “İsrail ordusuna ait SİHA’nın, şiddetli ayaklanmaların yaşandığı yerin yakınlarında Hamas’a ait askeri bir noktayı bombaladığı” belirtildi. Ayrıca, “kargaşanın yaşandığı bölgeden Gazze sınırındaki güvenlik çiti yakınındaki askeri güçlere de ateş açıldığı” öne sürüldü.

İşgal güçleri Filistinli protestoculara ateş açtı

Gazze’deki Filistin Sağlık Bakanlığından yapılan açıklamada da İsrail güçlerinin abluka altındaki Gazze Şeridi’nin sınır bölgesinde gösteri düzenleyen Filistinlilere ateş açması sonucu yaralananların sayısının 4’e yükseldiği bildirildi. Açıklamada, yaralıların Gazze’deki hastanelere nakledildiği belirtildi.

Yahudilerin Mescid-i Aksa camiine baskınını protesto etmek için Gazze’deki Filistinlilerin düzenlediği gösteriler yedinci günde de devam etmişti. İşgal güçleri gerçek ve plastik mermi ile göz yaşartıcı gaz bombası kullanarak Filistinlileri dağıtmaya çalışmış, ardından ateş açmıştı.

İsrail’in Gazze’ye saldırısına ilişkin Hamas’tan henüz bir açıklama yapılmadı.

İsrail’de yargı düzenlemesine karşı protestolar 38. hafta da devam etti

Öte yandan siyonist başbakan Binyamin Netanyahu öncülüğündeki aşırı sağcı koalisyon hükümetinin yargı düzenlemesine karşı düzenlenen protestolar, on binlerce kişinin katılımıyla 38. haftada da devam etti.

Netanyahu hükümetinin yargı düzenlemesine karşı her hafta cumartesi akşamı kitlesel gösteriler düzenleyen İsrailliler, 38. haftada da ülke genelinde sokaklara ve meydanlara indi.

Başta Tel Aviv, Batı Kudüs, Hayfa ve Herzliya gibi kentler olmak üzere ülke genelinde onlarca farklı noktadaki gösterilere on binlerce yahudi katıldı. İşgalci İsrail’in bayraklarını taşıyan protestocular, davullar, düdükler ve havalı kornalarla ritim tutarak “demokrasi” sloganları attı. Tel Aviv’deki göstericiler, bazı noktalarda meşaleler yaktı.

İşgal bölgesinin genelinde farklı noktalardaki protestolarda göstericiler, Netanyahu ve hükümetteki diğer bakanları eleştiren sloganlar, resimlerin yer aldığı pankart, afişler ve dövizler taşıdı.

Suriye ordusu da İdlib’e saldırdı

Suriye ordusunun İdlib’in doğusundaki Sermin köyüne düzenlediği saldırıda 2 sivil yaşamını yitirdi, 2 sivil yaralandı. İdlib’in Serakıb ilçesinde konuşlu Suriye ordusu, İdlib’in doğusundaki Sermin köyüne karadan karaya atış yapılan silahlarla saldırı düzenledi.

Sivil savunma kaynaklarından alınan bilgiye göre saldırıda, 2 sivil hayatını kaybetti, 2 sivil yaralandı. Yaralılar, tedavi için hastanelere nakledildi.

İdlib’deki durum

Rusya, İran ve Türkiye 2017’deki Astana toplantısında Suriye yönetiminin kontrolünde olmayan alanda 4 “gerginliği azaltma bölgesi” oluşturma kararı aldı. Şam yönetimi, İran destekli gruplar ve Rusya, saldırılara devam edip 4 bölgeden 3’ünü ele geçirip İdlib’e yöneldi.

Türkiye, Eylül 2018’de Rusya ile ateşkesi güçlendirmek için ek mutabakata varsa da saldırılar Mayıs 2019’da tekrar şiddetlendi. Türkiye ile Rusya’nın 5 Mart 2020’de sağladığı yeni mutabakatın ardından ateşkes büyük ölçüde korunuyor.

2017-2020 yıllarında saldırılardan kaçan yaklaşık 2 milyon Suriyeli, Türkiye sınırına yakın bölgelere göç etmek zorunda kaldı.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *