Sudan yönetimi, HDK’nın ‘terörist’ kabul edilmesini istedi

Sudan yönetimi, HDK’nın ‘terörist’ kabul edilmesini istedi

Sudan’da darbe yönetimi lideri, Sudan Egemenlik Konseyi Başkanı ve Ordu Komutanı Orgeneral Abdulfettah el-Burhan, ABD’de düzenlenen Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’na katıldı, HDK güçlerinin ‘uluslararası toplum’ tarafından terörist olarak kabul edilmesini istedi.

Abdulfettah el-Burhan Birleşmiş Milletler’de yaptığı konuşmada, ülkede 15 Nisan’dan beri ordu ve HDK arasında yaşanan çatışmalara değindi.

Burhan, “Sudan halkı, 15 Nisan’dan beri Hızlı Destek milisleri ve ona bağlı gruplarla karşı karşıyadır. Bu isyancı güçler, Sudan dışından getirdiği paralı askerlerden yardım alıyor. Bu gruplar, cinayet, yağma, hırsızlık, tecavüz gibi ağır suçlar işlediler. Vatandaşların evlerine ve mülklerine el koydular. Hizmet tesisleri, hastaneler, devlet daireleri dahil sivil nesneleri yok ettiler. Müzelere, antikalara, tapu, nüfus ve mahkeme kayıtlarına ve havaalanlarına saldırarak Sudan halkının tarihini ve kimliğini yok etmeye çalıştılar. Bankaları, kamu ve özel şirketleri yağmaladılar. Terör gibi suçlardan hapishanelerde tutuklananları serbest bıraktılar.” dedi.

Burhan, HDK’nin Darfur’da “etnik temizlik, cinsel şiddet, ırka dayalı öldürme, işkence ve savaş suçu sayılabilecek her şeyi yaptığını” iddia ederek, “Bütün bunlar için uluslararası toplumu, bu güçleri terörist grup olarak tanımlamaya çağırıyoruz.” ifadesini kullandı.

Bazılarının savaşın sadece iç çatışmalardan ibaret olduğunu düşündüğünü söyleyen Burhan, “Bu gruplara yardım eden bölgesel ve uluslararası güçlerin müdahalesi apaçık. Bu çatışmalar tüm bölgeyi yakacak bir kıvılcımdır.” değerlendirmesini yaptı.

Burhan, ordunun, “isyancı güçler” hastaneleri, vatandaşların evlerini ve sivil tesisleri boşalttığı takdirde, Suudi Arabistan ve ABD’nin çözüm girişimi kapsamında müzakereleri sürdürmeye hazır olduğunu kaydetti.

Savaşı durdurmak için her yola başvurduklarını savunan Burhan, “Kardeşlerimizin sunduğu tüm girişimlere olumlu bakıyoruz. Halkımızın acılarının dindirilmesi için hala barış elimizi uzatıyoruz.” ifadelerini kullandı.

Burhan, savaş bittikten sonra iktidarı, halk tarafından seçilen sivil bir hükümete devretme konusundaki kararlılıklarını vurguladı.

Sudan’da ordu ile HDK arasındaki çatışmalar

Doğu Afrika’nın Müslüman ülkesi Sudan’da, 15 Nisan’da Ordu’nun, başkent Hartum’da Hızlı Destek Kuvvetleri (HDK) mevzilerine saldırısı ile taraflar arasında çatışmalar başlamış, ardından diğer şehirlere yayılmıştı.

Birleşmiş Milletlere göre, en az 5 bin Sudanlının hayatını kaybettiği ve 12 bin kişinin de yaralandığı çatışmalar nedeniyle 5 milyondan fazla kişi yerinden edildi.

Sudan Egemenlik Konseyi Başkanı ve Ordu Komutanı Orgeneral Burhan, 6 Eylül’de, devlete karşı isyan ettiği, vatandaşlara karşı ağır ihlallerde bulunduğu ve ülkenin altyapısını kasıtlı olarak sabote ettiği gerekçesiyle HDK’yi feshetme kararı almıştı.

İki taraf arasında ABD ve Suudi Arabistan arabulucuk yapmaya çalışmış ancak başarısız olmuşlardı.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *