Erdoğan: İsrail’le enerji sondaj çalışmasını başlatacağız

Erdoğan: İsrail’le enerji sondaj çalışmasını başlatacağız

ABD ziyaretini tamamlayan Cumhurbaşkanı Erdoğan gazetecilere yaptığı açıklamada, “Bu adımı da atacağız. Aynı zamanda uluslararası siyasette de beraber neler yapabiliriz bunları da görüşme, konuşma fırsatımız oldu.” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, New York’taki Türkevi’nde gazetecilerle gerçekleştirdiği söyleşide sorulara yanıt verdi.

“İsrail Başbakanı Netanyahu’yu kabulünüzde enerji işbirliği konuları gündeme geldi mi? İsrail-Filistin sorununun çözümüne dair ne gibi mesajlar verdiniz? Kendisinin bir Türkiye ziyareti söz konusuydu ama bir rahatsızlığı oldu. Acaba takvim belli oldu mu?” sorusuna Erdoğan şu yanıtı verdi:

“Konuştuk, ifade ettiğiniz gibi bir rahatsızlık sebebiyle o zaman gelemedi ama şimdi ben kendisine, ‘Siz bu ziyareti bir gerçekleştirin, ardından da ben ekibimle İsrail ziyaretini gerçekleştireyim’ dedim. Yani mutabık kaldık. İnşallah çok fazla gecikmeden bu adımı atacağız ve birinci derecede enerji konusu olmak üzere İsrail’le enerji sondaj çalışmasını başlatacağız. Sadece Türkiye’ye değil, Türkiye’den aynı zamanda Avrupa’ya da enerji nakil hatlarını işletmeye başlayacağız.”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’nin 9,5 milyar dolar toplam ticaret hacmi bulunduğunu, bu toplam ticaret hacmini de ilk etapta 9,5 milyar dolardan asgari 15 milyar dolara çıkarmak için mutabakata vardıklarını bildirdi.

“Bu adımı da atacağız. Aynı zamanda uluslararası siyasette de beraber neler yapabiliriz bunları da görüşme, konuşma fırsatımız oldu.” diyen Erdoğan, özellikle enerji işbirliklerinin Türkiye’yi çok daha farklı yerlere taşıyabileceğini kaydetti.

Erdoğan, “Kendileriyle bu konudaki potansiyelimizi konuştuk. İki ülke arasındaki farklı alanlardaki işbirliklerini artırmak için bu bakanlarımızın yer alacağı bir mekanizma kurulmasının faydasını anlattık. Enerji, turizm ve teknoloji gibi alanlarda yeni işbirlikleri tesis etmek için iki ülkenin birlikte çalışması mümkün.” dedi.

Amerikan Yahudi Toplumu Çatı Kuruluşları ile de bir araya gelerek, İslam düşmanlığı ve antisemitizimle mücadelede atılabilecek ortak adımları değerlendirdiklerini söyleyen Erdoğan, 2021’de açılışı gerçekleştirilen Türkevi’nin bu yıl da dünya liderleriyle görüşmelere ev sahipliği yaptığını belirtti.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *