New York Belediye Başkanı bir ‘kültür’ olarak ezana sahip çıktı!

New York Belediye Başkanı bir ‘kültür’ olarak ezana sahip çıktı!

İslam’ı bir ‘kültür’ olarak niteleyen New York Belediye Başkanı Adams, bundan böyle cuma ezanının ve ramazanda akşam ezanının makul bir seviyede dışarıya verilmesine izin verdiklerini duyurdu. Toplantıda basının önünde bir de ezan okutuldu. Başkan Adams, geçen hafta 3 gün süren bir İsrail ziyareti yapmış, üst düzeyde görüşmeler gerçekleştirmişti.

New York Belediye Başkanı Eric Adams, Müslüman grupların da çağrıldığı bir basın toplantısı düzenleyerek, “Bürokrasiyi ortadan kaldırıyoruz ve açıkça söylüyoruz ki eğer herhangi bir ayinde veya ibadethanede iseniz, cuma namazı ezanını daha güçlü duyurmak için izin başvurusunda bulunmanıza gerek yoktur.” dedi.

Adams, çeşitli cami dernekleri ve Müslüman vakıf temsilcilerinin hazır bulunduğu toplantıda, katılımcılara, “New York’ta inancınızı yaşamakta özgürsünüz. Gururluyum, sonunda bugün bunu gerçekleştiriyoruz.” dedi.

New York Belediye Başkanı Eric Adams, düzenlediği basın toplantısında, şehirdeki camilerde cuma vaktinde ve ramazan ayında iftar saatinde ezan sesinin dışarıya verilebileceğini açıkladı. ( Fatih Aktaş – Anadolu Ajansı )

İslam’ın, Hristiyanlık, Musevilik ve diğer inançlar gibi New York kültürünün önemli unsurlarından biri olduğunu öne süren ve camilerin, suça karşı mücadele ve düzensiz göçmenler konusunda büyük yardımda bulunduğunu hatırlatan Eric Adams, Müslüman liderlere hitaben, “Size hak ettiğiniz tanınmayı sağlamaya kararlıyız.” ifadesini kullandı.

New York’un, özgürlükler ve haklar anlamında birçok konuda öncü olduğunu iddia eden Eric Adams, kanunda yeri olduğu üzere herkese eşit davrandıklarını, kimseye veya herhangi bir gruba fayda sağlamak için kuralları değiştirmediklerini vurguladı.

Müslüman toplum liderleri de, Belediye Başkanı Adams’a ve diğer yetkililere teşekkür ettiler. Toplantının sonunda, aynı kürsüden ezan okundu ve İngilizce açıklamasına yer verildi.

Belediyenin aldığı karar doğrultusunda, ilk cuma gününden itibaren New York’ta ezan sesi, 12.20 ile 13.30 arasında ve ramazan aylarında iftar vaktinde “makul bir seviyede” tutulmak kaydı ile dışarıya verilebilecek.

Eric Adams’n İsrail ziyareti

New York Belediye Başkanı Eric Adams, İsrail’deki muhalefet ve hükümet temsilcileri, Filistin’deki Yahudi Yerleşimciler Konseyi Başkan Yardımcısı Yisrael Gantz, yargı darbesi planına karşı protesto hareketlerinin başkanları ve dini liderlerle, kentin Yahudi vatandaşlarını kazanma seçim kampanyası olarak nitelendirilen bir ziyaret ile bir araya geldi.

Tel Aviv’deki siyasi kaynaklar Adams’ın ziyareti için seçtiği formatın, ABD Demokrat Partisi’nde geçen ay protesto kampanyasının liderleriyle toplantı yapmaktan kaçınan kongre üyelerinin ziyareti üzerine duyulan eleştirilerin ardından geldiğini belirtti.

Şarku’l Avsat’ın kaynaklardan aktardığı bilgiye göre ABD Temsilciler Meclisi Üyesi Hakeem Jeffries liderliğindeki kongre heyeti, ABD’deki İsrail lobisi Amerikan İsrail Kamu İşleri Komitesi (AIPAC) finansmanıyla İsrail’e gitti. Zira AIPAC İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’ya yardım etmeye çalışıyor. Kaynaklara göre ABD Başkanı Joe Biden, Netanyahu’ya hükümet sistemine yönelik darbe planını iptal etmesi, yargıyı zayıflatması ve çözüm projelerini durdurması için aşırı baskı uyguluyor. Kaynaklar, Netanyahu’nun bunu nesnel olarak yapamayacağını, çünkü hükümet koalisyonundaki müttefiklerine taahhütte bulunduğunu ve anlaşma veto edilirse hükümetini kaybedeceğini aktardı.

Buna göre Adams, geçen yıl belediye başkanı seçildikten sonra İsrail’e yaptığı ilk ziyarette muhalefet liderleriyle bir araya geldi, ancak siyasi muhalefet başkanı Yair Lapid ile görüşmedi. Adams ayrıca Netanyahu ve ultra Ortodoks dini bir figür olan Yitzhak Avraham ile bir araya geldi.

Adams, toplantılarına sabah Dışişleri Bakanlığı’nda başladı. Bakan Eli Cohen ve Yahudi Yerleşimleri Konseyi Başkan Yardımcısı Yisrael Gantz ile bir araya gelerek yerleşimcileri selamladı. Yerleşimcilerin bölgede yaşadıkları zorluklarla ilgilendiğini söyledi.

Gantz, iki hafta önce New York’ta İsrail’e destek amaçlı bir gösteride tanıştığı Adams’ın, yerleşimler ile New York arasındaki iş birliği alanlarını öğrenmekle ilgilendiğini vurguladığı kaçıklamasında şu ifadeleri kullandı:

“New York’ta önemli bir arkadaşımız olduğunu öğrendik. O bizim için çok önemli. Adams’ın yerleşimcileri ve hayatlarını tanımaya ayrılacak olan başka bir ziyarette bulunması konusunda anlaştık” dedi.

Demokrat Parti liderlerinin çoğunluğunun demokrasiye karşı darbe olarak gördüğü hükümetin yargı planı nedeniyle ABD’nin İsrail hükümetiyle başa çıkma konusunda kendi aralarında hemfikir olmamaları dikkat çekici olarak nitelendirildi. Amerikalıların iki devletli çözümü sabote ettiğini düşündüğü Batı Şeria’daki aşırı İsrail uygulamaları nedeniyle Cumhuriyetçiler bunu doğru bir plan olarak görüyor. ABD’nin buna müdahale etmemesi gerekiyor ancak tüm taraflar stratejik ve güvenlik ilişkilerini sürdürme gereğini vurguluyor. New York’ta Yahudiler nüfusun yüzde 20’sini oluşturuyor ancak çoğunlukla zengin oldukları ve politikacılara para bağışladıkları için sayısal boyutlarından daha büyük bir seçim ağırlığına sahipler. Yaklaşık iki milyonluk toplam nüfusun yüzde 40’ı Ortodokslardan oluşuyor.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *