Japonya ile Çin arasında ‘radyoaktif’ gerginlik

Japonya ile Çin arasında ‘radyoaktif’ gerginlik

Japonya’nın radyoaktif atık suyu okyanusa boşaltmaya başlamasının ardından Çin’in Japonya’dan deniz ürünleri ithalatını yasaklaması Japonya’yı rahatsız etti. Diğer yandan, Çinlilerin Fukuşima’da birçok kurumu telefonla arayıp küfür ettikleri belirtilirken, Japonya’nın da Çin’deki vatandaşlarına dikkatli olun uyarısı yaptığı ortaya çıktı.

Japonya, Çin’in deniz ürünleri ithalat yasağını DTÖ’ye şikayet etmekle tehdit etti

Japonya, Fukuşima Dai-içi Nükleer Enerji Santrali’ndeki arıtılan radyoaktif suyun okyanusa salınmasının ardından Çin’in Japon deniz ürünlerinin ithalatını yasaklama kararını Dünya Ticaret Örgütü’ne (DTÖ) şikayette bulunabileceğini bildirdi.

Kyodo News’in haberine göre, Ekonomi Güvenliği Bakanı Sanae Takaichi, basın toplantısında Çin’in Japon deniz ürünlerini yasaklama kararını eleştirdi.

Sanae, Çin’in uyguladığı ithalat kısıtlamalarına ilişkin “karşı önlemleri değerlendirmemiz gereken bir aşamaya giriyoruz” ifadelerini kullanarak, diplomatik girişimlerin etkili olmaması halinde söz konusu kısıtlamaları DTÖ’ye şikayet etmenin de seçenekler arasında olduğunu kaydetti.

Japonya Dışişleri Bakanı Hayaşi Yoşimasa da başka bir basın toplantısında, iki ülke arasında “yapıcı” bir ilişkiyi devamlı kılabilmek için “yakın iletişimin” öneminin altını çizerek, ülkesinin DTÖ gibi kurumlar çerçevesinde “gerekli adımları” da atacağını söyledi.

Hayaşi, Çin’in 24 Ağustos’ta bütün Japon ürünlerinin ithalatını yasaklama kararının “bilimsel temellere dayanmadığını” iddia ederek, yasak kararının kaldırılması yönünde Pekin’e çağrıda bulundu.

Japonya’dan Çin’e ‘Vatandaşlarınızın tacizlerini durdurun’ çağrısı

Japonya Fukuşima’nın radyoaktif atık sularını denize salmaya başlayınca Çinli vatandaşlar Japon kurumlarını ve Japon diplomatları farklı yollarla taciz etmeye başladı. Japonya bu tavrın durdurulması için Pekin’e çağrıda bulundu.

Euronews’un aktardığına göre, çağrıyı yapan bizzat Japonya Başbakanı Fumio Kişida oldu. Kişida Japon diplomatik tesislerine ve okullara taş atıldığını, Japon kurumlarının telefonlarının yoğun arama nedeniye kilitlendiğini söyledi.

Japon Dışişleri Bakanı Yardımcısı Masataka Okano da “Çin halkının sakin ve sorumlu davranmasını istemek için” Çin’in büyükelçisi Wu Jianghao’yu çağırdığını söyledi.

Geçtiğimiz hafta perşembe günü başlayan ve onlarca yıl devam etmesi beklenen arıtılmış atık suyun okyanusa salınmasına balıkçı grupları, çevre örgütleri ve komşu ülkeler şiddetle karşı çıkıyor.

Çin buna yanıt olarak Japon deniz ürünlerinin tüm ithalatını yasaklamıştı. Güney Kore’de hükümet ses çıkarmasa da binlerce Güney Koreli hafta sonu olayı kınamak için mitinglere katıldı.

Japonya’nın ortak bilimsel kurul teklifi karşılık bulmadı

Taciz eylemlerinin Japonya’nın büyükelçiliğini, konsolosluklarını ve Çin’deki Japon okullarını hedef aldığını söyleyen Kişida, Çin hükümetinin meselenin uzmanlar tarafından ortak bilimsel kurul ile tartışılması yönündeki taleplerine yanıt vermediğini söyledi.

Japonya’nın planı Birleşmiş Milletler dahil birçok ülke tarafından bilimsel ve şeffaf olarak görülse ve ilk su analizi testleri tüm seviyeleri güvenli aralıkta gösterse de Çin durumu sert şekilde protesto etmeye devam ediyor.

Telefonda bağırıp küfür ediyorlar

Japon kamu yayıncısı NHK, Çin’den gelen binlerce aramanın ve mesajın Fukuşima devlet dairelerini ve nükleer santral operatörünü hedef aldığını aktarıyor. Arayanların çoğunun Çince bağırdığı ve küfürler ettiği aktarılıyor.

Japonya Dışişleri Bakanlığı ise bir seyahat uyarısı yayınlayarak, Çin’deki Japon vatandaşların artan taciz ve şiddet içeren protestolara dikkat etmelerini, kamusal alanda dikkat çekmemek için yüksek sesle Japonca konuşmamalarını tavsiye etti.

Büyükelçiliğe tuğla fırlatıldı

Atık suyun okyanusa boşaltılmaya başlamasını izleyen günlerde Japonya’nın Pekin Büyükelçiliğinin yanı sıra, Fukuşima’daki okullardan, Hokkaido’daki bir konfeksiyon atölyesine, aralarında akvaryum ve balık restoranlarının olduğu deniz ürünleriyle ilgili çok sayıda işletme Çin’den çok sayıda şikayet ve taciz telefonu açıldığını bildirdi.

Fukuşima Dai-içi Nükleer Santrali’nin işletmecisi Tokyo Elektrik Enerjisi Şirketi (TEPCO) de 4 günde Çin’den 6 binden fazla telefon aldığını açıkladı.

Japon hükümet kaynakları da Japonya’nın Pekin Büyükelçiliğinin bahçesine bir tuğlanın fırlatıldığı, ayrıca Çin’in Çingdo ve Sucou şehirlerindeki iki Japon okulunun bahçesine yumurta ve taş atıldığı bilgisini paylaştı.

Öte yandan Çin, sosyal medyasında Japonya’nın Fukuşima kararını eleştiren paylaşımlarla Japonya’dan ithal ürünlere boykot çağrıları yapılıyor.

Kişida: Olaylar üzüntü verici

Başbakan Kişida Fumio, basın mensuplarına yaptığı açıklamada, Japonya’nın atık suyu tahliye planının “küresel güvenlik standartlarına uygun olduğunu”, “ABD ve Avustralya dahil çok sayıda ülke tarafından onaylandığını” savunarak taciz meselesine ilişkin, “Olaylar üzüntü verici.” ifadesini kullandı.

Kişida, Çinli yetkilileri atık suyun tahliyesini “bilimsel olarak” anlatmak için diyaloğa hazır olduklarını belirtti.

Kişida Japonya’nın balıkçılık endüstrisini Çin’in ithalat yasağının etkisinden korumak için elinden gelenin en iyisini yapacağına söz verdi ve destek tedbirlerini bu haftanın ilerleyen saatlerinde açıklayacağını söyledi.

Çin ise Japonya’nın kararına muhalefetini sürdürürken Japon vatandaşlarının taciz edildiği iddialarına dair yorum yapmaktan kaçındı.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Vang Vınbin, Pekin’de düzenlenen olağan basın toplantısında, Kişida’nın sözlerinin eleştirerek “Atık suyun okyanusa tahliyesi deniz ekolojisini ve insan sağlığını ilgilendiren bir durum, hiçbir şekilde Japonya’nın kendi özel meselesi değil. Tek bir ülkenin siyasi hesaplarla buna yeşil ışık yakması bu eylemi meşru kılmaz.” değerlendirmesinde bulundu.

Çin Büyükelçisi Bakanlığa çağrıldı

Kyodo’nun haberine göre, Çin’de Japon kurumlarına ve vatandaşlarına yönelik tacizlerin artması nedeniyle Japonya Dışişleri Bakan Yardımcısı Okano Masataka, Çin’in Tokyo Büyükelçisi Vu Cianghao’yu Bakanlığa çağırdı.

Bakan Yardımcısı Okano, Büyükelçi Vu ile görüşmesinde, Çin hükümetinden, “halkı sükunete teşvik etmesini” ve Japon vatandaşları ile kurumlarının güvenliğini sağlamasını istedi.

Okano, Çin hükümetinin atık suyun güvenliğine ilişkin vatandaşlarına “doğru bilgileri aktarma” çağrısında bulundu.

Vu da görüşmede Japonya’daki Çin diplomatik misyonlarına gelen şikayet telefonları nedeniyle hatlarının çalışamaz hale geldiğini belirterek Tokyo yönetimine protesto notası verdi.

İki ülke hükümetleri arasındaki anlaşmazlık nedeniyle toplumsal gerilimin de arttığının işaretleri gözleniyor.

Güney Kore’den Japonya’ya destek: Devlet Başkanı ve Başbakan deniz mahsulü yedi!

Japonya, radyoaktif suyu okyanusa dökmeye başladı

Japonya, denizde radyasyon düzeyinin yükselmediğini öne sürdü

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *