Bulgaristan’dan sonra Macaristan’la doğalgaz anlaşması

Bulgaristan’dan sonra Macaristan’la doğalgaz anlaşması

Ocak ayında Bulgaristan’la 13 yıllık bir doğalgaz anlaşması imzalanmasının ardından, Macaristan ile Türkiye arasında doğal gaz ihracatı konusunda anlaşmaya varıldı.

Boru Hatları ile Petrol Taşıma AŞ’den (BOTAŞ) yapılan açıklamada, Türkiye’nin enerji alanında stratejik hedefleri ve doğal gazda merkez ülke olma vizyonu doğrultusunda BOTAŞ ile Macaristan devlet şirketi MVM CEEnergy arasında tarihi bir doğal gaz ihracat anlaşması imzalandığı bildirildi.

Açıklamada, dün Macaristan’da gerçekleştirilen törende tarihi anlaşmaya Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar ve Macaristan Enerji Bakanlığı Kamu Yönetiminden Sorumlu Müsteşarı ve MVM CEEnergy Yönetim Kurulu Başkanı Gabor Czepek’in himayelerinde BOTAŞ Genel Müdürü ve Yönetim Kurulu Başkanı Burhan Özcan ile MVM CEEnergy Üst Yöneticisi Laszlo Fritsch’in imza attığı aktarıldı.

Türkiye’den Macaristan’a doğal gaz sevkiyatının gelecek yıldan itibaren başlamasının öngörüldüğü belirtilen açıklamada, anlaşmanın Türkiye’nin LNG altyapısının ve iki ülke doğal gaz depolama tesislerinin ortak menfaatleri çerçevesinde kullanılmasına dair iş birliğini de içerdiği dile getirildi.

Açıklamada, “Ülkemizin doğal gaz arz güvenliğinin teminatı olan BOTAŞ, Türkiye’ye sınır komşusu olmayan bir Avrupa ülkesine boru hatlarıyla doğal gaz ihracatı konusunda bir ilk olan anlaşmayla Avrupa’nın enerji arz güvenliğine de önemli bir katkı sağlayacaktır.” ifadesi kullanıldı.

Türkiye, Bulgaristan ile ocakta 13 yıl süreyle yıllık 1,5 milyar metreküp doğal gaz ihracatı yapmak üzere anlaşma imzalamıştı.

Macaristan’dan Türkiye ile işbirliğini güçlendirme mesajı

Macaristan Dışişleri Bakanı Peter Szijjarto, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Macaristan’ı ziyaretinde iki ülke ilişkilerinin daha da güçlendirilmesi konusunda mutabık kalındığını açıkladı.

Macaristan resmi radyosu Kossuth’un haberine göre Szijjarto, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Macaristan ziyaretini değerlendirdi.

Erdoğan’ın 18 Aralık’taki yüksek düzeyli Stratejik Konsey toplantısı kapsamında Macaristan’ı yeniden ziyaret etmesinin beklendiğini belirten Szijjarto, bu etkinlik kapsamında öncelikli stratejik ortaklığın kurulmasına yönelik bir anlaşmanın imzalanacağını kaydetti.

Szijjarto, iki ülkenin çok iyi seviyedeki ikili ilişkiler ve işbirliğini daha da geliştirme konusunda mutabık olduklarını vurguladı.

Macaristan’ın TürkAkım boru hattı üzerinden doğal gaz almakla da ilgilendiğini belirten Szijjarto, Türkiye’nin enerji alanındaki önemli transit rolüne işaret etti.

Türkiye’nin Budapeşte Büyükelçisi: Gittiğim her yerde kapılar bana açılıyor

Türkiye’nin Budapeşte Büyükelçisi Ekşioğlu, “Gittiğim her yerde kapılar bana açılıyor. Burada vatandaşlarımızın yaşadığı sorunlarda, hem de diğer ikili işbirliği alanlarında bütün kapıların açıldığını görüyoruz.” dedi.

Türkiye’nin Budapeşte Büyükelçisi Gülşen Karanis Ekşioğlu, son dönemde karşılıklı ziyaretlerle ivme kazanan ve geliştirilmiş stratejik ortak seviyesine yükseltilen Türkiye-Macaristan ilişkilerini değerlendirdi. Budapeşte’deki görevine geçen yıl atanan Büyükelçi Ekşioğlu, AA muhabirine, Türkiye-Macaristan ilişkilerinde yakalanan ivmenin, ziyaretlerin hem sıklığı hem de derinliğiyle görülebildiğini söyledi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Macaristan Devleti’nin Kuruluş Günü dolayısıyla Budapeşte’ye gerçekleştirdiği ziyaretin, ilişkileri daha da perçinlediğini belirten Ekşioğlu, bu yılın iki ülke için ayrı bir öneme sahip olduğuna vurgu yaptı. Ekşioğlu, bu senenin Türkiye için çok önemli olduğunu dile getirerek, şöyle devam etti:

“Çünkü 18 Aralık 2023’te Türkiye-Macaristan ilişkilerinin 100. yıl dönümünü kutlayacağız. Bu nedenle de 2024 senesini karşılıklı ‘Kültür Yılı’ ilan ettik. Bizler Macaristan’da, benzer şekilde Macaristan da Türkiye’de çeşitli etkinliklerle Kültür Yılı’nı kutlayacak. Hedefimiz 100’üncü yılda 100 etkinlik. Sadece Budapeşte’de değil, Macaristan’ın diğer büyük şehirlerinde de çok sık aralıklarla Türkiye’den hem kültürel faaliyetlerle hem de diğer alanlarda aktif olmaya çalışacağız.”

Türkiye-Macaristan ilişkilerinin stratejik ortaklık seviyesinden geliştirilmiş stratejik ortaklık seviyesine yükseltildiğinin altını çizen Ekşioğlu, Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyinin (YSDK) 6’ncı toplantısının, yıl sonunda Budapeşte’de düzenleneceğini aktardı.

“Savunma, enerji ve ticaret hacminin artırılması gibi çeşitli gündem maddeleri var”

Ekşioğlu, Macaristan’ın da Türkiye ile ilişkilerini oldukça önemsendiğine dikkati çekerek, “Hem Sayın Başbakan Orban hem de Macaristan Cumhurbaşkanı (Katalin) Novak için bu ziyaret oldukça önemli. Hatta hükümetin önde gelen isimlerinin sosyal medya hesaplarına baktığımız zaman burada 12’den fazla (kuruluş günü etkinliğine katılan) devlet ve hükümet başkanı olmasına rağmen Sayın Cumhurbaşkanımızın gelişini çok önce hem ilan ettiler hem de bu konuya verdikleri önemi paylaştılar.” diye konuştu.

İki ülke arasında savunma, enerji ve ticaret hacminin artırılması gibi çeşitli gündem maddelerinin bulunduğuna işaret eden Ekşioğlu, Macarlar için de söz konusu başlıkların önemli olduğunu kaydetti.

Ekşioğlu, hem Türkiye’nin hem Macaristan’ın NATO ve Türk Devletleri Teşkilatı gibi oluşumlarda birlikte yer aldığını hatırlatarak, her iki ülkenin yakın işbirliği kazanımlarının meyvesini yediğini söyledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Başbakan Viktor Orban’ın şahsi dostluklarına dikkati çeken ve Orban’ın Türkiye’deki Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Cumhurbaşkanı Erdoğan’a yönelik destek mesajlarını hatırlatan Ekşioğlu, “Siyasette dostluklar bakidir, bu da bence çok önemli. İki ülke arasında bu sıcak dostluğun yaşanması benim için de çok büyük bir şans.” değerlendirmesini yaptı.

Büyükelçi Gülşen Karanis Ekşioğlu, Macar halkının da Türkiye’ye ayrı bir sevgi beslediğini dile getirerek, şöyle konuştu:

“Ben göreve başladığımdan beri görüştüğüm Macar dostlarımız, Macar resmi makamları şunu söylüyordu; Macaristan’da Türkiye Cumhuriyeti’nin Büyükelçisinin olması çok büyük bir ayrıcalık. Gittiğim her yerde kapılar bana açılıyor. Burada vatandaşlarımızın yaşadığı sorunlarda, hem de diğer ikili işbirliği alanlarında bütün kapıların açıldığını görüyoruz. İşbirliği anlamında çok büyük bir ilgi var. Benzer bir şekilde halkta da Macar dostlarımızda da bunu görüyorum. Dışarıda alışveriş yaparken de hafta sonu marketten süt alırken de ‘Nereden geliyorsunuz?’ sorusuna ‘Türkiye’ diye cevap verdiğim zaman karşımda hep gülen yüzler görüyorum. Bir büyükelçi zaten daha ne ister?”

Türkiye ile Macaristan arasındaki ticaret hacmi hedefinin 6 milyar dolar olduğunu sözlerine ekleyen Ekşioğlu, “Ticaret hacmi hedefini son YDSK toplantısında 5 milyar dolardan 6 milyar dolara çıkarttık. Geçen seneden bu seneye baktığımızda bir yılda yüzde 20’lik bir artış yakaladık. Aynı ivmenin devam etmesini arzu ediyoruz. Burada gerek enerji olsun gerek savunma sanayi olsun çok farklı alanlar var, inşaat deseniz keza. O yüzden Türk yatırımcıları mutlaka Macaristan’a bekliyoruz.” ifadelerini kullandı.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *