Suudi Arabistan, Japonya ile 26 anlaşma imzaladı

Suudi Arabistan, Japonya ile 26 anlaşma imzaladı

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ziyaretinde Türkiye ile 5 mutabakata imza atan Suudi Arabistan Veliaht Prens Muhammed bin Selman, dün Cidde’deki Barış Sarayı’nda kabul ettiği Japonya Başbakanı Fumio Kişida ile 26 anlaşmaya imza attı. Ayrıca Körfez İşbirliği Konseyi de Japonya ile serbest ticaret anlaşması yaptı.

Şarku’l Avsat’ın aktardığına göre, Suudi Arabistan ve Japonya arasında başta enerji ve yatırım alanları olmak üzere çok sayıda anlaşma imzalandı.

Başbakan Kişida, Suudi Arabistan’ın enerji güvenliği konusunda ülkesi için önemli bir stratejik ortak olduğuna değinerek, iki ülke arasında modern enerji ve madencilik teknolojisi alanlarında işbirliğinin önemini vurguladı.

Japonya Başbakanı, Veliaht Prens’in 2016’da Japonya’ya yaptığı ziyarette üzerinde anlaşmaya varılan Suudi Arabistan-Japonya 2030 Vizyonu kapsamında çeşitli alanlarda çok yönlü ortaklıktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Kişida’nın bu açıklamaları, Suudi Arabistan-Japonya yuvarlak masa toplantısı öncesinde yaptığı konuşma sırasında geldi. Toplantıya Suudi Arabistan Maliye Bakanı Halid el Falih ile Japonya Dış Ticaret Örgütü (JETRO) Başkanı’nın yanı sıra her iki ülkeden bir dizi kamu ve özel sektör yetkilisi katılım sağladı. Toplantı, sağlık, eğlence, kültür, geleneksel enerji, yeşil enerji, kimya, imalat, makine ve teçhizat, finansal ve teknik faaliyetler, tarım ve çevre gibi birçok öncelikli sektörü kapsayan 26 mutabakat zaptı ve yatırım anlaşmasının duyurulmasıyla sonuçlandı.

Japonya Başbakanı, Suudi Arabistan ile ‘stratejik ilişkileri güçlendirmeyi amaçlayan’ resmi bir ziyaret için dün Cidde’ye ulaştı. İki ülke arasında yeni bir dönemin başladığını dile getiren Falih, “Japonya ile çeşitli alanlarda ortaklığı güçlendireceğiz ve Japonya ile çeşitli alanlarda 26 anlaşma imzaladık” dedi.

Körfez İşbirliği Konseyi ile serbest ticaret anlaşması

Diğer yandan Körfez İşbirliği Konseyi (KİK) Genel Sekreteri Casim Muhammed el-Budeyvi ve Japonya Başbakanı dün Cidde’de düzenledikleri toplantının oturum aralarında ortak bildiriye imza atarak serbest ticaret anlaşması müzakerelerine yeniden başladıklarını duyurdu.

Budeyvi, müzakerelerin yeniden başlamasının KİK’in geçtiğimiz yıl Haziran ayında yaptığı oturumda onayladığı öncelikler listesi kapsamında KİK ülkelerinin ticaret ortaklarıyla serbest ticaret anlaşmaları akdetme direktiflerinin uygulanması neticesinde geldiğini söyledi. Genel Sekreter, Japonya’nın Körfez ülkelerinin ihracatında 76,7 milyar dolar ile dördüncü, Körfez ülkelerinin ithalatında ise 22 milyar dolar ile yine dördüncü sırada yer aldığını ifade etti.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *