Avrupa’ya göçmen akınını engellemede başrol Tunus’a verilecek

Avrupa’ya göçmen akınını engellemede başrol Tunus’a verilecek

İtalya Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Antonio Tajani, Avrupa Birliği (AB) ile Tunus arasında düzensiz göçe yönelik mutabakat zaptının 16 Temmuz’da imzalanacağını bildirdi.

Tajani, dün Roma’da Avrupa Komisyonu Başkan Yardımcısı Magaritis Schinas ile beraber katıldığı bir seminerde konuştu.

Sputnik’in aktardığına göre, AB ile Tunus arasında bir süredir göç konusu üzerinden devam eden görüşmelere işaret eden Tajani, “Avrupa Komisyonu ve Tunus, pazar günü AB destekli eyleme yönelik bir anlaşma imzalayacak. Bu bir Avrupa taahhüdü ama NATO’nun büyük dikkat gösteriyor” dedi.

Tajani, bu duruma İtalya’nın çabalarıyla ulaşıldığını savunarak, Başbakan Giorgia Meloni’nin de imza törenine bizzat katılacağı bilgisini verdi.

Bu anlaşmanın aslında bir mali taahhüt olduğunu ve Avrupa stratejisinin bir parçası olduğunu dile getiren Tajani, “Bu, Tunus’un gerekli reformları sükunetle karşılamasını ve insan tacirleriyle mücadelede başrol oyuncusu olmasını sağlayacak bir anlaşma. Tunus’un istikrarının, tüm Afrika kıtasının büyümesi için önemli bir sinyal olduğunu düşünüyorum” diye konuştu.

Schinas da Tunus ile yüksek düzeyde imzalanacak olan anlaşmanın, genç Tunusluların insan tacirlerinin ellerine düşmesi yerine orada daha iyi yaşamlar kurmalarına fırsat verecek bir paket olduğunu söyledi.

Bu arada, pazar günü Tunus’taki mutabakat zaptı imza törenine Tunus Cumhurbaşkanı Kays Said, Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Hollanda Başbakanı Mark Rutte ve İtalya Başbakanı Giorgia Meloni’nin katılacağı bildirildi.

Karadeniz Tahıl Anlaşması

Tajani seminerde, geçen yıl Türkiye’nin arabuluculuğunda varılan ve 17 Temmuz’da süresi uzatılmazsa sona erecek olan Karadeniz Tahıl Anlaşması’nın önemine değinerek, “Bu anlaşma olmasaydı, Afrika’dan gelen sosyal sorunlar ve artan göç akışı daha kötüleşecekti. İtalya, Türkiye’nin arabuluculuğunu destekliyor. Cumhurbaşkanı (Recep Tayyip) Erdoğan, zaten (Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir) Zelenskiy ile görüştü. Ağustos ayında Türkiye’de (Rusya Devlet Başkanı Vladimir) Putin’i ağırlayacak. Moskova’da sağduyunun hakim olmasını ve Afrika halklarının Doğu Avrupa’daki çatışmayla hiçbir ilgisinin olmadığını anlamasını umuyoruz” ifadelerini kullandı.

Schinas da Karadeniz Tahıl Anlaşması’nın barışa giden yol için elverişli bir unsur olabileceğine inandıklarını söyledi.

İtalya büyükelçisini bakanlığa çağıran İran’a tepki

İtalya Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Tajani, ayrıca İran’da ‘terör örgütü’ kabul edilen Halkın Mücahitleri Örgütü’nün (HMÖ) lideri Meryem Recevi’nin İtalyan parlamentosunda ağırlanması sebebiyle İtalya’nın Tahran Büyükelçisi Giuseppe Perrone’nin İran Dışişleri Bakanlığına çağrılmasına tepki gösterdi.

Tajani, “Sanıyorum ki bu insanları özel bir vakıf davet etti. Hükümet veya Dışişleri Bakanlığı değil. Biz bir demokrasideyiz ve herkes uluslararası ve ulusal hukuku ihlal etmeden uygun gördüğünü yapıyor ve bu durumda herhangi bir ihlal olmamıştır” ifadelerini kullandı.

Diğer yandan, akşam saatlerinde TG2 kanalında bir röportaj veren Tajani, AB ile Tunus arasındaki anlaşmanın yalnızca göç sorununu ele almayı değil ülkede büyüme ve istikrarı teşvik etme amacı olduğunu söyledi.

Tajani, İtalya’nın insan kaçakçılığına karşı mücadele ettiğini belirterek, Akdeniz, Sahra altı Afrika ve Körfez’den 23 devlet başkanının (23 Temmuz) Pazar günü göç sorununu ve Afrika kıtasının büyümesini ele almak için İtalya’da olacağı bilgisini verdi.

Avrupa Birliği Tunus’a para vaad etmişti

Haziran ayında Tunus Cumhurbaşkanı Kays Said’i ziyaret eden AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, düzensiz göçün önlenmesine ilişkin anlaşma karşılığında Tunus’a toplam 900 milyon euroluk uzun vadeli mali destek sağlanacağını açıklamıştı. Ekonomik kalkınma için kısa vadede Brüksel’den Tunus’a 150 milyon euro gönderileceği bildirilmişti. Bu destek, kötü durumda olan Tunus ekonomisinin iyileştirmesi amacıyla ticaret ve enerji yatırımları için kullanılacak.

Anlaşma kapsamında Tunus’a insan kaçakçılığıyla mücadele için de mali yardımda bulunulacak. Bütün bunlara ek olarak Tunus’a, sınır kontrolü, kurtarma operasyonları ve düzensiz göçmenlerin geri kabulü için 100 milyon euroluk bir destek sağlanacak. Ayrıca Uluslararası Para Fonu’na (IMF) kredi başvurusunda bulunan Tunus’a Roma hükümeti ve Brüksel yönetimi yardım edecek. AB,  göç anlaşmasının imzalanması durumunda, genç Tunus vatandaşlarına da Avrupa’da çalışma ve okuma fırsatı verilmesini vadetmişti.

Avrupa Birliği, göçü önlemesi için Tunus’a bol para teklif etti

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *