Afrika’daki ‘az gelişmiş’ ülkeler için “K-Pirinç kuşağı”

Afrika’daki ‘az gelişmiş’ ülkeler için “K-Pirinç kuşağı”

8 Afrika ülkesinde sürdürülebilir gıda güvencesini sağlamak için tarımda uzmanlık ve teknolojilerin paylaşımını içeren “K-Pirinç kuşağı” adlı proje Asya devletlerinden Güney Kore tarafından başlatıldı.

Yonhap’ın haberine göre, Güney Kore’nin başlattığı proje, yüksek verimli pirinç türleri, tarım makineleri ve gerekli imkanların 8 Afrika ülkesine temin edilmesini kapsıyor.

Güney Kore Tarım, Gıda ve Köy İşleri Bakanlığı, projeyi yürürlüğe koymak için Senegal, Gambiya, Gine, Gana, Kamerun, Uganda, Kenya ve Gine-Bissau olmak üzere 8 Afrika ülkesi ile mutabakat anlaşması imzaladığını duyurdu.

Anlaşmanın hedefleri arasında az gelişmiş bu 8 ülkedeki yaklaşık 30 milyon insan için yeterince gıda sağlanması bulunuyor. Bu hedefe ulaşılması için bu sene 2 bin ton pirinç üretilmesi gerektiğini, bunun sonucunda da 2027’ye kadar her sene 10 bin tondan fazla pirinç üretileceğini aktaran Güney Kore, “K-Pirinç kuşağı” kapsamında sürdürülebilir gıda güvencesine yönelik adımlar atmayı planlıyor.

Güney Kore Tarım, Gıda ve Köy İşleri Bakanı Chung Hwang-keun, düzenlediği basın toplantısında, “Bu proje, sadece Afrika’daki gıda krizini çözmekle kalmayacak, bu ülkelerin tarım endüstrisi ve ekonomilerini geliştirecek. Ayrıca dünyanın sürdürülebilir kalkınma amaçlarına ulaşılmasına da katkıda bulunacak.” diyerek projenin önemini vurguladı.

Chung Hwang-keun, proje kapsamında gıda güvencesi için yapacakları işbirliği üzerine konuşmak için geçen ay Gine ve Gine-Bissau’yu ziyaret etmişti.

Güney Kore ve NATO anlaştı

Yonhap’ın haberine göre, Güney Kore Devlet Başkanlığı Ofisi tarafından yapılan açıklamada, Yoon ve Stoltenberg’in Litvanya’nın başkenti Vilnius’ta düzenlenen NATO Zirvesi’nde görüştüğü bildirildi.

Açıklamada ikilinin, işbirliği ortaklılığı seviyesinin genişletilmesi için terörle mücadele, siber savunma ve nükleer silahların yayılmasını önlemeyi de kapsayan 11 alanda işbirliğini güçlendirmek amacıyla yeni ortaklıklar imzaladığı ifade edildi.

İşbirliğinin genişletilmesiyle, Güney Kore’nin NATO’nun terörle mücadele tatbikatlarına katılacağı ve NATO ile istişare birimi kurulacağı ifade edilen açıklamada, Hint-Pasifik bölgesinde güvenliğin sağlanması için Japonya, Avustralya, Yeni Zelanda ve NATO ile işbirliğinin her zamankinden daha önemli olduğuna dikkati çekildi.

Açıklamada, NATO ile Güney Kore arasında siyasi ve askeri konuların istişare edileceği, üst düzey toplantıların düzenleneceği ve Güney Kore’nin gelişen teknoloji ve siber savunmaya ilişkin NATO görüşmelerine aktif katılım sağlayacağı belirtildi.

“Kuzey Kore’nin yasa dışı nükleer silah ve füze kışkırtmalarına” karşı uluslararası toplumun sağlam bir mesaj vermesi gerektiği vurgulanan açıklamada, NATO’ya desteğini devam ettirmesi çağrısında bulunuldu.

Açıklamada, Stoltenberg’in Güney Kore’nin NATO için önemli bir müttefik olduğunu vurguladığı, Seul hükümetinin Kore Yarımadası’nda barış ve istikrarın sağlanmasındaki çabalarını desteklediği aktarıldı.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *