Cenin’de halk evlerini terk etmeye başladı

Cenin’de halk evlerini terk etmeye başladı

Dün Filistinlilere ait Cenin mülteci kampını basan, elektrikleri kesen, kuşatma altına alan ve uçaklarla hava saldırısı düzenleyen İsrail, 9 Filistinliyi şehid etmiş, 50 kişiyi de yaralamıştı. Geri kalan Filistinliler karanlığa gömülen Cenin’i terk etmeye başladı.

İsrail ordusunun, işgal altındaki Batı Şeria’daki Cenin Mülteci Kampı’nda başlattığı baskın ve saldırılar devam ediyor.

İsrail askerlerinin 8 Filistinliyi öldürdüğü ve onlarca kişiyi yaraladığı kamp, adeta bir hayalet kente döndü. İsrail güçlerinin elektrik bağlantısını da kestiği kamp karanlığa gömüldü.

Bölgedeki AA muhabirinin aktardığına göre, 30 bin nüfuslu kampta yaşayan Filistinli aileler, çatışma ve patlama seslerinin kesilmediği, 20 saati aşan kuşatmanın ardından evlerini terk etmeye başladı.

Aralarında çocuk, yaşlı ve kadınların çoğunlukta olduğu sivil halk, İsrail ordusuna ait zırhlı araçların kapattığı yollardan geçerek güvenli bölgelere ulaşmaya çalışıyor.

Gruplar halindeki Filistinli siviller, silahsız ve zararsız olduklarını ifade etmek için ellerini yukarı kaldırarak ve beyaz bayrak çekerek yürüdü.

Öte yandan Filistin Kızılayı, şimdiye kadar kamptan 3 bin sivili tahliye ettiklerini duyurdu.

Kızılay’ın yazılı açıklamasında, kampın İsrail güçleri tarafından “yok edilme tehdidiyle karşı karşıya” olduğu ve daha fazla ailenin bölgeyi terk etmesinin beklendiği kaydedildi.

Açıklamada ayrıca, Kızılay ekiplerinin, meydana gelen yıkım sonucu ve kapanan yollar nedeniyle burada hareket etmekte güçlük yaşadığı vurgulandı.

Bu sırada Cenin’deki camilerin hoparlörlerinden, okullar, camiler ve kamu kurumlarının evlerini terk eden sivillere açıldığı, kamptan çıkanların buralarda barınabilecekleri anons edildi.

9 şehid, 100 yaralı

Filistin Sağlık Bakanlığı, İsrail’in dün sabah saatlerinde Cenin kentinde başlattığı saldırıların bilançosuna dair yeni açıklama yayımladı.

Cenin saldırılarında hayatını kaybeden Filistinlinin sayısının 9’a çıktığı aktarılan açıklamada, İsrail güçleri saldırılarında 20’sinin durumu ağır olmak üzere yaklaşık 100 kişinin de yaralandığı ifade edildi.

Batı Şeria’nın el-Bire kentinde de Filistinli bir kişinin dün İsrail kurşunuyla yaşamını yitirdiği hatırlatılan açıklamada, böylece Batı Şeria’da dün 10 Filistinlinin öldürüldüğü bilgisi paylaşıldı.

İsrail’in Cenin’e başlattığı saldırı nedeniyle işgal altındaki Batı Şeria genelinde olaylar çıkmıştı. Filistinliler, başta Ramallah ve el-Bire kentleri olmak üzere el-Halil, Beytüllahim, Tulkerim ve Nablus’un güneyinde, İsrail’in Cenin’e saldırısına tepki olarak sokaklara dökülmüştü.

İsrail ordu kaynakları da basına yaptıkları açıklamada, Cenin’e başlattıkları saldırının 48 saat kadar sürebileceğini açıklamıştı.

Mahmud Abbas yönetimi Cenin saldırısına yanıt olarak İsrail’le tüm iletişimi kesme kararı aldı

Filistin yönetimi, İsrail’in işgal altındaki Batı Şeria’nın Cenin kentine yönelik saldırısına yanıt olarak Tel Aviv’le tüm iletişimi kesme kararı aldığını duyurdu.

Filistin Devlet Başkanlığı Sözcüsü Nebil Ebu Rudeyne, Ramallah’ta Devlet Başkanı Mahmud Abbas liderliğinde düzenlenen olağanüstü toplantının ardından yazılı açıklama yaptı.

“Filistin yönetimi, Cenin’e yönelik saldırıya yanıt olarak İsrail tarafıyla tüm iletişimi ve görüşmeleri kesme, güvenlik koordinasyonunu durdurmayı da devam ettirme kararı aldı.” ifadesine yer verilen açıklamada ayrıca daha önce Ürdün’ün Akabe ile Mısır’ın Şarm eş-Şeyh kentlerinde gerçekleştirilen görüşmelerde İsrail’le varılan son anlaşmaların da “artık geçerli olmadığı” kaydedildi.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *