G7’den destek alan ABD yeni yaptırımlarını duyurdu

G7’den destek alan ABD yeni yaptırımlarını duyurdu

İkinci Dünya Savaşında ABD’nin bombaladığı Hiroşima’da düzenlenen G7 toplantısına katılan ABD, Ukrayna’ya saldırısı süren Rusya’ya yönelik yeni yaptırımlar uygulayacağını duyurdu. Rusya da 500 Amerikan vatandaşını yaptırım listesine aldığını bildirdi.

ABD Hazine Bakanlığından yapılan açıklamada, G7 Liderler Zirvesi’nde verilen taahhütler doğrultusunda iddasıyla, Rusya’nın Ukrayna’ya karşı savaşma kapasitesini daha da azaltmak için küresel yaptırımların ve diğer kısıtlayıcı ekonomik önlemlerin güçlendirildiği duyuruldu.

Yaptırımlara gerekçe

Açıklamada, Yabancı Varlıkları Kontrol Ofisinin (OFAC), Rusya’nın kritik teknoloji elde etmek için kullandığı kanallar, gelecekteki enerji gelirleri ve finansal hizmetler sektörüne yönelik 22 kişi ve 104 kuruluşa yönelik yaptırım uygulandığı bildirildi.

OFAC’ın Rusya’ya uygulanan yaptırımları genişlettiğine işaret edilen açıklamada, Rusya’nın belirli hizmetlere erişimini kesmek için de harekete geçildiği ileri sürüldü.

ABD’den veya nerede bulunursa bulunsun ABD’li biri tarafından Rusya’daki herhangi bir kişiye mimarlık veya mühendislik hizmetlerinin ihracatı, satışı veya tedarikinin yasaklandığı belirtilen açıklamada, söz konusu yasağın 18 Haziran’dan itibaren yürürlüğe gireceği bildirildi.

Açıklamada konuya ilişkin değerlendirmelerine yer verilen ABD Hazine Bakanı Janet Yellen, Rusya’nın “yasa dışı ve sebepsiz” savaşının başlangıcından bu yana, Ukrayna’yı destelediklerini ve Rusya’nın işgali yürütme kabiliyetini düşürmeye odaklandıklarını iddia etti.

Kolektif çalışmaların, Rusya’yı ordusu için ihtiyaç duyduğu temel girdilerden mahrum bıraktığına ve Kremlin’in savaşı finanse etmesini sınırladığına ileri süren Yellen, son yaptırımların da Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in savaşı sürdürme kabiliyeti üzerindeki zorlukları daha da artıracağını savundu.

ABD Dışişleri’nin yaptırımları

Ayrıca. ABD Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada da 200’den fazla kişi, kuruluş, gemi ve uçağın yaptırım kapsamına alındığı bildirildi. Yaptırımların Rusya’nın savunma, ilgili malzeme, teknoloji, metal ve madencilik sektörlerini hedef aldığı belirtilen açıklamada, Rusya’nın gelecekteki enerji üretimini ve kapasitesini artırmaya dahil olan kurum ve kişilere yönelik yaptırımları da içerdiği aktarıldı. Açıklamada, ABD’nin ne kadar sürerse sürsün Ukrayna’nın yanında olmaya devam edeceği vurgulandı.

ABD Ticaret Bakanlığının yaptırımları

Öte yandan, ABD Ticaret Bakanlığı da çeşitli tüketim mallarının Rusya’ya ihracatına yönelik yeni kısıtlama getirdi ve ABD teknolojisine erişimi zorlaştırmak amacıyla 71 şirketi kara listeye ekledi.

ABD Hazine Bakanlığı Mali Suçlarla Mücadele Birimi (FinCEN) ve ABD Ticaret Bakanlığına bağlı Sanayi ve Güvenlik Bürosu (BIS) da Rusya’nın ihracat kontrollerinden olası kaçınmalarına karşı tetikte olunması çağrısında bulunulan ortak bir ek uyarı yayımladı. Söz konusu uyarıda, FinCEN ve BIS’in Haziran 2022’de yayımlanan ilk ortak uyarısına atıfta bulunuldu ve finans kurumları için Rusya ile ilgili yeni ihracat kontrolü kısıtlamaları hakkında ek bilgi sağlandı.

Ayrıca uyarıyla, Rusya’nın askeri ve savunma sanayi üssüne tedarik ve ikmal sağlamak için gerekli teknoloji ile mallara erişimi daha fazla kısıtlamak ve engellemek için hazırlanan ve halihazırda devam eden angajmanlar ile girişimler yinelendi.

Rusya’dan 500 Amerikalıya yaptırım

Rusya Dışişleri Bakanlığı, eski ABD Başkanı Barack Obama’nın aralarında bulunduğu 500 ABD vatandaşının yaptırım listesine alındığını bildirdi.

Bakanlıktan yapılan açıklamada, ABD’nin Rus yetkilileri ve vatandaşlarına yönelik sürekli yaptırım uyguladığı belirtildi. Buna yanıt olarak 500 ABD vatandaşına yönelik yaptırım kararı alındığı kaydedilen açıklamada, söz konusu isimlerin Rusya’ya girişine yasak konulduğu aktarıldı.

Açıklamada yaptırım listesine alınan 500 kişinin isimlerine yer verildi. Listede, eski ABD Başkanı Obama dahil siyasi yetkililer, senato ve kongre üyeleri, Rusya hakkında yalan bilgiler yaydığı gerekçesiyle uzman ve analistler, Ukrayna’ya silah sevkiyatı yaptığı gerekçesiyle savunma alanında faaliyet gösteren şirket yöneticileri yer aldı.

Rusya’ya karşı atılan herhangi bir “düşmanca” adımın yanıtsız kalmayacağı vurgulanan açıklamada, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’un daha önce New York’ta katıldığı Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) toplantısını takip etmeleri için Rus gazetecilerine Amerikan vizesinin verilmediği anımsatıldı.

Açıklamada, bu nedenle de ABD’nin Moskova Büyükelçiliğinin Rusya’da casuslukla suçlanarak tutuklanan ABD’li gazeteciyi ziyaret etme talebinin reddedildiği ifade edildi.

UCM Başsavcısı Khan hakkında arama kararı

Rusya İçişleri Bakanlığı, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin hakkında yakalama kararı veren Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM) Başsavcısı Karim Khan hakkında arama kararı çıkarttı.

Rusya İçişleri Bakanlığı sitesinde yer alan bilgiye göre, Khan, Rus Ceza Kanunu doğrultusunda arananlar listesine eklendi.

Rusya Soruşturma Komitesi, Putin hakkında yakalama kararı veren Khan’a yönelik mart ayında ceza davası açmıştı.

Greenpeace örgütünü “faaliyetleri istenmeyen” kuruluş ilan edildi

Rusya Başsavcılığı, çevreci örgüt Greenpeace’i, Rusya Federasyonu topraklarında “faaliyetleri istenmeyen” kuruluş olarak kabul etti.

Başsavcılıktan yapılan açıklamada, toplanan materyallerin incelenmesi sonucunda kar amacı gütmeyen uluslararası Greenpeace örgütünün faaliyetlerinin Rusya’nın anayasal düzeni ve güvenliğinin temellerine yönelik tehdit oluşturduğu belirtildi.

Rusya ile ilgili olarak, Greenpeace’in çevre faaliyetlerinin aslında siyasi bir pozisyonu aktif bir şekilde desteklediği, devletin iç işlerine müdahale girişimleri ve ekonomik temellerini baltalamayı amaçladığı savunulan açıklamada, “Greenpeace aktivistleri, özel askeri operasyonun başlangıcından bu yana ülkemizin daha fazla ekonomik izolasyonu ve daha sert yaptırımlar çağrısında bulunarak Rusya karşıtı propaganda yapıyorlar.” ifadelerine yer verildi.

Greenpeace’in çalışmalarının “genellikle olumsuz kamuoyu oluşturmak, ülkeye yararlı altyapı ve enerji uygulamalarını engellemek için enformasyon kampanyaları ve kitlesel halk eylemleri düzenleyerek Rus devlet programlarının uygulanmasını engellemek” olduğu kaydedilen açıklamada, ayrıca örgütün Rusya’daki “yabancı ajan” statüsünde olanların faaliyetlerini finanse ettiğine işaret edildi.

Açıklamada, “Greenpeace faaliyetlerinin istenmeyen olarak kabul edildiğine dair bilgi, Rusya Federasyonu’nda faaliyetleri istenmeyen olarak kabul edilen yabancı ve uluslararası sivil toplum kuruluşları listesine dahil edilmek üzere Rusya Adalet Bakanlığına gönderildi.” şeklinde bilgi paylaşıldı.

Çevreci örgüt Greenpeace 30 yılı aşkın süredir Rusya’da faaliyet gösteriyor.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *