Güney Kıbrıs, Yunanistan’ın kendilerine ‘ihanet’ ettiğini düşünüyor

Güney Kıbrıs, Yunanistan’ın kendilerine ‘ihanet’ ettiğini düşünüyor

Geçen cumartesi İngiltere’de düzenlenen 2023 Eurovision Şarkı Yarışması’nda bir ‘sürpriz’ yaşandı. Yunanistan’ın yıllardır alışılagelmiş Güney Kıbrıs’a yüksek puan verme alışkanlığı son buldu. Bu ‘sürpriz’ bir ihanet olarak nitelendirilirken, sosyal medyada tepkilere yol açtı.

2023 Eurovision Şarkı Yarışması‘nın büyük finali, cumartesi gece, önceki yılın ikincisi İngiltere’nin Liverpool kentinde düzenlendi.

Bu yılki yarışmanın galibi, şarkısı “Tattoo” ile toplamda 583 puan toplayan İsveçli Loreen oldu, birçok yarışmacı ülke de istediği sonuca ulaşamadı. Ancak gecenin en çarpıcı sürprizlerinden biri de Yunanistan ve Güney Kıbrıs’tan geldi.

Uzun yıllar süren ve neredeyse kesin bir gerçek olarak görülen ‘Yunanistan ve Güney Kıbrıs’ın birbirlerine Eurovision’da on on ikişer puan vermeleri’ geleneği bu yıl gerçekleşmedi ve Yunanistan, Kıbrıs’a sadece dört puan verdi.

Yıllardır devam eden ‘bu birbirine puan verme geleneği’ Eurovision hayranları arasında bir espri konusu olmuştu.

Ancak bu yıl, Yunan jürisi, Kıbrıs’a sadece on iki puanın dört puanını vererek, yarışma hayranlarını şaşırttı. Devlet yayıncısı Yunan Radyo Televizyon ve Kurumu (ERT) tarafından atanan Yunan jürisi, istenen on iki puanı Belçika’ya vermeyi tercih etti. Jürinin bu tercihini 2. sırada Portekiz takip etti.

Elbette bu durum, Kıbrıs’ı “Break a Broken Heart” adlı şarkıyla temsil eden Andrew Lambrou’yu 4 puanlık bir farkla ilk 10’un dışına itti.

Yunan jürisinin verdiği oylar canlı olarak açıklandığında, Liverpool’daki seyircilerin şaşkınlığı izleyiciler tarafından duyuldu.

Eurovision’daki “ihanet” sürprizi, farklı bir dizi alaycı, eleştirel paylaşım ve yoruma neden oldu.

Yunanistan’ı 1993 yılındaki yarışmada temsil eden ünlü Yunan şarkıcı Kaiti Garbi bile Twitter’da uzun bir yorumda bulundu.

Garbi, Yunan jürisinin kararına ilişkin hayal kırıklığını ifade eden bir tweet paylaşarak, şunları yazdı:

“Yunan jürisi utanmadığı için, Kıbrıs’ın gerçekten hak ettiği on puanı elinden aldık ve Andrew Lambrou’ya 4 puan verdi.”

Öte yandan ERT, gelen tepkileri yatıştırmak amacıyla Yunan jürisinin oylama sonuçlarını detaylı bir şekilde yayınladı.

Yunanistan’ı “What They Say” adlı şarkısıyla temsil eden Victor Vernicos, yeterli oy alamadığı için bu yıl finale çıkamamıştı. Bununla birlikte, Kıbrıs Eurovision yarı finallerinde Yunanistan’a geleneksel on iki puanı vermeye devam etti.

Yaşanan bu olayın, gelecek yıl, Kıbrıs’ın Yunanistan’a alışılagelmiş 12 puan verme geleneğinden vazgeçip bir sürpriz yapabileceği de konuşulanlar arasında.

Eurovision 2023 birincisi İsveç olmuştu

Finalde yarışan ülkeler arasından İsveç 583 puanla 1., Finlandiya 526 puanla 2., İsrail ise 362 puanla 3. olmuştu. Finalde en düşük puanı alan Almanya 18 puanla Eurovision finalini sonuncu olarak tamamladı.

Finalde 26 ülke yarıştı

Finalde yarışan 26 ülke arasında sırasıyla Avusturya, Portekiz, İsviçre, Polonya, Sırbistan, Fransa, Güney Kıbrıs, İspanya, İsveç, Arnavutluk, İtalya, Estonya, Finlandiya, Çek Cumhuriyeti, Avusturya, Belçika, Ermenistan, Moldova, Ukrayna, Norveç, Almanya, Litvanya, İsrail, Slovenya, Hırvatistan, İngiltere yer almıştı.

Ukrayna geçen yıl “Stefania” isimli şarkıyla birinci olmuştu. Ancak Avrupa Yayın Birliği (EBU), ülkedeki kriz nedeniyle Ukrayna yerine, yarışmanın yerini geçen yıl 2. gelen İngiltere’ye taşıma kararı almıştı.

Birlik, bu yıl 67.’si düzenlenecek Eurovision Şarkı Yarışması’nın final bölümünde Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy’in video konferans ile konuşma talebini reddetmişti. Rusya’yı da yarışmaya katılmaktan men etmişti.

(Sputnik)

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *