Endonezya’ya 1,7 milyar dolarlık Microsoft yatırımı

Endonezya’ya 1,7 milyar dolarlık Microsoft yatırımı

ABD menşeli teknoloji şirketi Microsoft, Endonezya’daki bulut depolama sistemi (Cloud) ve yapay zeka altyapısına 1,7 milyar dolar değerinde yatırım yapacağını duyurdu. Duyuru, dünyanın en büyük Müslüman ülkesi Endonezya’da yeni cumhurbaşkanı seçiminden kısa bir süre sonra geldi.

Şirketin internet sitesinden yapılan açıklamada, Microsoft Üst Yöneticisi (CEO) Satya Nadella’nın, Endonezya Devlet Başkanı Joko Widodo ile başkent Cakarta’da bir araya geldiği ve teknoloji alanında yapılacak yatırımlara ilişkin görüştüğü belirtildi.

Açıklamada, verilerin muhafaza edileceği yeni bir bulut sistemi ve yapay zeka altyapısının geliştirmesi için gelecek 4 yıl boyunca Endonezya’da 1,7 milyar dolarlık yatırım yapılacağı bildirildi.

Yatırımın 840 bin kişiye yapay zeka eğitimi imkanı da tanıyacağı kaydedilen açıklamada, “Bugün duyurduğumuz dijital altyapı, beceri kazandırma ve geliştiricilere destek gibi yatırımlar, Endonezya’nın gelişmesine yardımcı olacak.” denildi.

Açıklamada, 1,7 milyar dolarlık yatırımın, Microsoft’un Endonezya’daki en büyük yatırımı olacağı duyuruldu.

Endonezya’daki seçimler

2014’te ve 2019 seçimlerinde başkanlığa aday olan ancak kazanamayan Prabowo Subianto, 2024’te yapılan seçimleri kazanarak, Joko Widodo’nun yerine yeni cumhurbaşkanı oldu. Endonezya’nın en zengin ailesinin çocuğu olan Subianto, aynı zamanda, eski diktatör General Suharto’nun da damadı.

Endonezya’da halk 14 Şubat’ta devlet başkanını seçmek için sandığa gitmişti. Devlet Başkanı Joko Widodo’nun görev süresi dolduğundan aday olmadığı seçimlerden, 2019’dan bu yana Savunma Bakanlığı görevini yürüten Subianto galip ayrılmıştı.

Endonezya Seçim Komisyonu (KPU), 20 Mart’ta, Subianto’nun oyların yüzde 58,6’sını alarak seçimi önde tamamladığını duyurmuştu. Anayasa Mahkemesi 22 Nisan’da, eski Cakarta Valisi Baswedan ve eski Orta Java Valisi Pranowo’nun seçime itirazını reddetmişti.

Prabowo Subianto, Endonezya seçimlerinden 6 ay önce Washington’da Pentagon’da ağırlanmıştı. ABD Savunma Bakanı Austin, Subianto’yu karşılarken yaptığı açıklamada, “Sayın Bakan, liderliğiniz ve ülkelerimiz arasındaki bağı güçlendirmek adına yaptığınız her şey için tekrar teşekkür ederiz. Yaptığınız bu gezi için teşekkürler. Seni görmek çok güzel ve harika bir sohbeti sabırsızlıkla bekliyorum.”

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *