Netanyahu: Sivilleri öldürmekten kaçınıyoruz, düşmanlarımızla farkımız budur

Netanyahu: Sivilleri öldürmekten kaçınıyoruz, düşmanlarımızla farkımız budur

Gazze’de yaptıkları katliamın ardından İsrail halkına seslenen işgal rejimi başbakanı Netanyahu, İsrail ordusunun “Filistinli sivillere zarar vermekten kaçındığını” savunarak “kendileri ve düşmanları arasındaki farkın bu olduğunu” ileri sürdü. İşgal rejimi cumhurbaşkanı Herzog da, İsrail kuvvetlerini tebrik etti.

Netanyahu: Her türlü olasılığa hazırız

İsrail Hükümeti basın ofisinden yapılan yazılı açıklamaya göre, güvenlik kabinesi toplantısının açılışında konuşan Netanyahu, gece saatlerinde “Kalkan ve Ok” isimli askeri operasyonu başlattıklarını ve İslami Cihad’ın üç lider ismini öldürdüklerini kaydetti.

Öldürdükleri üç ismin Gazze’den İsrail’e atılan roketler ve işgal altındaki Batı Şeria’daki saldırılardan sorumlu olduğunu ileri süren Netanyahu, geçen hafta İsrail’e atılan roketlerin ardından Gazze Şeridi’ne saldırı için hazırlık talimatı verdiğini belirtti.

Netanyahu, “Askeri bir hareketin ortasındayız. Her türlü olasılığa hazırız. Düşmanlarımıza bizi sınamamalarını tavsiye ediyorum.” dedi.

Netanyahu’nun basın ofisinden yapılan yazılı açıklamaya göre, İsrail Başbakanı, gün içinde katıldığı bir konferansta yaptığı konuşmada, İsrail ordusuna “birden fazla cephede çatışmaya hazırlanmaları talimatı verdiğini” söyledi. İran’ın birden fazla cephede İsrail’e savaş açma girişimine karşı mücadele ettiklerini iddia eden Netanyahu, ülkesinin güvenlik sorunlarının yüzde 95’inin İran’dan kaynaklandığını savundu.

Ulusa sesleniş konuşması: Bu savaşta hepimiz biriz

Siyonist İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, işgal ordusunun Gazze’ye saldırısı üzerine ilgili bakanlar, komuta kademesi ve güvenlik birimlerimin katılımıyla düzenlenen güvenlik kabinesi toplantısının ardından halka sesleniş konuşması yaptı.

İsrail’in peşinde olduğu “hiçbir teröristin cezasız kalmayacağını” iddia eden Netanyahu, “Birden fazla cephede gerilimin tırmanması ihtimaline karşı hazırlanılması için talimat verdiğini” belirtti.

Netanyahu, İsrail ordusunun saldırılarında Gazze’de İslami Cihad’ın lider kadrosundan üç kişinin öldürülmesi üzerine “gerilimin tırmanabileceğine ve bunun günler boyunca devam edebileceğine” işaret ederek, “Bir savaşın ortasındayız, ilerleyen günlerde sabır ve dayanıklılığa ihtiyaç duyacağız. Bu savaşta hepimiz biriz.” ifadesini kullandı.

İşgal ordusunun Gazze Şeridi’ne saldırılarında “Filistinli sivillere zarar vermekten kaçındığını” savunan Netanyahu, “kendileri ve düşmanları arasındaki farkın bu olduğunu” ileri sürdü.

İsrail basınındaki haberlere göre, güvenlik kabinesi Başbakan Netanyahu ve Savunma Bakanı Yoav Gallant’a Gazze’den gelecek misilleme saldırılarına karşılık sunulması için “tam yetki” verdi.

Gallant: Şin-Bet’in sağladığı istihbaratla suikastleri gerçekleştirdik

Netanyahu’nun ardından söz alan Gallant, İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırılarıyla İslami Cihad’a “ağır darbe indirildiğini” iddia ederek, İsrail İç İstihbarat Teşkilatı Şin-Bet’in sağladığı istihbarat sayesinde suikastlerin gerçekleştirildiğini söyledi.

Gallant, İsraillilere “savaşın henüz sona ermediğini, Gazze’nin yakınındaki ve uzağındaki bölgelere roket saldırılarının gerçekleştirilebileceğini” kaydetti.

Gallant, Gazze Şeridi çevresindeki İsrail yerel yöneticilerinden “uzun bir çatışma dahil her türlü senaryoya hazırlıklı olmalarını” istedi.

İsrail askerlerinin gelecek günlerde Gazze Şeridi çevresi, işgal altındaki Batı Şeria ve diğer bölgelerde operasyonlarını yoğunlaştırmak zorunda kalabileceğini belirten Gallant, “Güvenlik teşkilatı uzun ve karmaşık her türlü senaryoya hazırlıklı.” diye konuştu.

İsrail Enerji Bakanı Yisrael Katz, Kanal12 televizyonuna verdiği demecinde, Hamas’ın çatışmaya dahil olması durumunda, hareketin liderlerinden “Yahya Sinvar’ı suikastle öldürme” tehdidinde bulundu.

İsrail basınındaki haberlerde, Gazze Şeridi çevresinde yaşayan bazı İsraillilerin evlerinden ayrılarak ülkenin başka noktalarına gittiği aktarıldı.

İsrail Kamu Yayın Kuruluşu (KAN) merkez bölgesindeki Yavne kentinde Gazze’deki durum üzerine yarın eğitime ara verildiğini duyurdu.

Bu arada İsrail ordusu gece saatlerinde vurduğu Gazze Şeridi’ne saldırılarına akşam da devam etti.

Hamas’ın çatışmaya katılması ihtimali

İsrail basınındaki haberlerde Hamas’ın çatışmaya dahil olup olmayacağı değerlendiriliyor. Hamas Hareketi lideri İsmail Heniye de gün içinde yaptığı yazılı açıklamada, “İsrail’in suikast operasyonu hesabında yanıldığını ve bedelini ödeyeceğini” belirtmişti.

İsrail’de sığınaklar açıldı

Öte yandan, İsrail basınındaki haberlere göre, İsrail makamları Gazze’den başlayabilecek roket atışlarına karşı başkent Tel Aviv dahil çevre bölgelerde saldırı sığınaklarının açılması talimatı verdi.

İsrail ordusu tarafından Gazze’ye düzenlenen saldırılarda, aralarında çocuk ve kadınların da bulunduğu 15 Filistinli hayatını kaybetmiş, 20 Filistinli yaralanmıştı.

Filistinli tutuklu Hıdır Adnan’ın, İsrail’in “idari tutukluluk” uygulamasıyla yargılama olmaksızın cezaevinde tutulmasına karşı sürdürdüğü 87 günlük açlık grevinden sonra 2 Mayıs’ta hayatını kaybetmesiyle bölgede gerilim tırmanmıştı.

Gazze’den İsrail yönüne roketler atılmış, İsrail ordusu da Gazze’ye havadan saldırmıştı. Bölgedeki gerilim 24 saatin ardından ateşkesle sonuçlanmıştı.

Herzog’dan orduya tebrik

Siyonist rejimin cumhurbaşkanı Isaac Herzog, Gazze’ye İsrail saldırılarına övgüde bulunarak ve İsrail halkını da İç Cephe komutanlığından gelen güvenlik talimatlarını dinlemeye çağırdı. Herzog, “IDF’yi ve güvenlik güçlerini, terörü engellemek ve İsrail Devleti’ni savunmak için yürüttüğü kapsamlı ve yoğun operasyonlardan dolayı tebrik ediyorum” dedi.

“Bizi sorumlu davranmaya ve İç Cephe’den gelen talimatlara yanıt vermeye zorlayan birçok güvenlik sorunuyla karşı karşıyayız” diyen Herzog “Hepimiz, kalbimizde ve aklımızda, IDF, güvenlik güçleri ve güney sakinlerinin yanındayız.” ifadesini kullandı.

İngiltere’de geçtiğimiz günlerde Kral Charles’ın taç giyme törenine katılan Herzog, törene katılan diğer Arap liderle görüşme sağlamıştı.

Ben Gvir, hükümete boykotuna son verdi

İşgal rejiminin aşırı sağcı Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir, işgal ordusunun Gazze saldırısının ardından hükümet faaliyetlerine yönelik boykotuna Salı günü son verdi. Ben-Gvir’in Otzma Yehudit partisi yaptığı yazılı açıklamada, “Pozisyonumuzu kabul ettikten ve çevrelemeden İslami Cihat liderlerine yönelik saldırılara ve hedefli suikastlara geçişin ardından, hükümetle oylamaya geri döneceğiz” dedi.

Partinin duyurusu, İsrail’in Gazze’ye düzenlediği ve aralarında kadın ve çocukların da bulunduğu 13 Filistinli’nin şehadeti ile sonuçlanan hava saldırılarının ardından geldi.

Ben-Gvir ayrıca Başbakan Binyamin Netanyahu’yu “Gazze’deki proaktif operasyon” için tebrik ederek, “Bu iyi bir başlangıç, politikamızı değiştirme zamanı geldi” dedi.

Ben-Gvir, Pazar günü hükümet politikalarını protesto etmek için haftalık Kabine toplantısını boykot etmişti. Haftalık Kabine toplantısından bir gün önce Ben-Gvir, 120 üyeli Knesset’te altı milletvekili bulunan partisinin Kabine politikalarını protesto etmek için hükümet kararlarını oylamayacağını duyurmuştu.

Ben-Gvir, geçen hafta bir İsrail hapishanesinde bir Filistinli açlık grevcisinin ölümünün ardından Gazze’den gelen roket atışına İsrail ordusunun zayıf bir tepki olarak gördüğü duruma özellikle kızmıştı.

Aşırı sağcı siyonist Ben Gvir, geçen Aralık ayında Başbakan Netanyahu hükümetinde ulusal güvenlik bakanı olarak göreve başlamıştı. Filistinliler hakkında saldırgan tutumunu her fırsatta sergileyen Ben Gvir, Filistinlilerin yerlerinden edilmesi çağrısında bulunurken, Doğu Kudüs’teki El-Aksa Camii kompleksine baskın düzenleyen İsrailli yerleşimcilere de büyük destek veriyor.

Geçen Kasım ayında işgal rejimi Devlet Başkanı Isaac Herzog, sızan bir ses kaydında, Ben-Gvir’in aşırı sağcı görüşleri hakkında “tüm dünyanın endişeli” olduğu konusunda uyarıda bulunmuştu.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *