IBM, binlerce çalışanı yapay zeka ile değiştirmeyi hedefliyor

IBM, binlerce çalışanı yapay zeka ile değiştirmeyi hedefliyor

IBM’in CEO’su Arvind Krishna, yaptığı açıklamada merkezi New York’ta bulunan küresel bilgi işlem şirketi IBM’in, yapay zeka ile değiştirilebilecek müşteriye dönük olmayan rollerde işe alımları durdurduğunu söyledi.

Yapay zeka gelişmeleri insanlarda heyecan uyandırırken bir yandan da tedirginlikleri artırmaya devam ediyor. CEO Arvind Krishna, Bloomberg News ile gerçekleştirdiği röportajda, IBM’nin önümüzdeki yıllarda yaklaşık 7.800 işin yapay zeka ile değiştirilebileceği roller için işe alımları durdurmayı beklediğini söyledi.

DEĞİŞİKLİK 26 BİN ÇALIŞANI KAPSIYOR

Özellikle insan kaynakları gibi arka ofis işlevlerinde işe alımların askıya alınacağını veya yavaşlatılacağını belirten Krishna, müşteriye dönük olmayan rollerin %30’unun beş yıl içinde yapay zeka ve otomasyonlarla değiştirilebileceğini söyledi. Krishna ayrıca, müşteriye dönük olmayan bu rollerin yaklaşık 26.000 çalışanı kapsadığını sözlerine ekledi.

IBM’deki bu gelişmenin Microsoft destekli popüler sohbet robotu ChatGPT’nin geçen yıl Kasım ayında piyasaya sürülmesiyle yapay zekanın insanların hayal gücünü etkilediği bir zamanda meydana gelmesi tedirginlik uyandırdı.

HENÜZ GELİŞME AŞAMASINDA OLMASINA RAĞMEN İŞ GÜCÜNÜ TEHDİT ETTİ

Geçtiğimiz ay tanıtılan GPT-4 ile yapay zekanın çağ atlayabileceği söylenmişti. Yapay zeka teknolojilerinin henüz daha yeni gelişme aşamasında olmasına rağmen insanların iş gücünü tehdit etmeye başlaması, tedirginliklerin artmasına neden oluyor.

300 MİLYON KİŞİ İŞSİZ KALABİLİR

Konuyla ilgili araştırmalarını yürüten dünyanın en büyük bankalarından biri olan Goldman Sachs, hazırladığı raporda 300 milyon kişinin yapay zeka gelişmeleri nedeniyle işinden olabileceğini belirtilmişti.

Habere göre IBM, işe alımların durdurulacağı bölümlere, yıpranma nedeniyle boşalan rollerin de eklenebileceğini belirtti. Bu konuda şirketten daha açıklayıcı bilgilerin verilmesinin talep edilmesi üzerine şirketin cevap vermediği belirtildi.

TEPKİ ÇEKMEMEK İÇİN 7 BİN KİŞİYİ İŞE ALDIKLARINI BELİRTTİ.

IBM şu anda yaklaşık 260.000 çalışanı istihdam ediyor ve yazılım geliştirme ve müşteriye dönük roller için işe alım yapmaya devam ediyor. Krishna, yetenek bulmanın bugün bir yıl öncesine göre daha kolay olduğunu söyledi.

Şirket bu yılın başlarında, tamamlandığında yaklaşık 5.000 çalışanı bulabilecek işten çıkarmaları duyurmuştu. Yine de Krishna, IBM’in ilk çeyrekte yaklaşık 7.000 kişiyi işe alarak genel işgücüne ekleme yaptığına değindi.

(Kaynak: Haber7)

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *