Rusya’dan kripto para kullanımına kısmi yeşil ışık

Rusya’dan kripto para kullanımına kısmi yeşil ışık

Rusya’nın dijital rublesinin kullanıma hazır olduğunu açıklayan Rusya Merkez Bankası Başkanı Elvira Nabiullina, yeni açıklamasında, yaptırımlar nedeniyle uluslararası ödemelerde zorluk yaşadıklarını belirterek, “Uluslararası ödemelerin kripto yoluyla ödeme yapmasına izin vermeye hazırız.” dedi.

Nabiullina, Rus parlamentosunun alta kanadı Duma’da yaptığı konuşmada, dijital ruble için pilot kullanımı en kısa süre içerisinde başlatmak istediklerini söyledi.

Dijital ruble ile para transferlerinin vatandaşlar için ücretsiz olacağına işaret eden Nabiullina, dijital rublenin bulunacağı dijital cüzdanların ayda 300 bin rubleye (yaklaşık 3 bin 700 dolar) kadar yenilenebileceğini bildirdi.

Rusya’da şirketlerin uluslararası ödemelerde kripto para kullanmasına sıcak baktıklarını ifade eden Nabiullina, “Yeni koşullar altında, uluslararası ödemelerde kripto kullanımı mümkün ancak sınırlandırılmasının da gerekli olduğuna inanıyoruz.” dedi.

Nabiullina, yaptırımlar nedeniyle Rusya’da uluslararası ödemelere yönelik zorluklar yaşandığını belirterek, “Uluslararası ödemeler bizim için zorlu ve yabancı regülatörlerle çok sayıda çalışma yapıyoruz. Ancak şirketlerin sorunlarını çözmelerine yardımcı olacaksa esnek olmaya, uluslararası ödemelerin kripto yoluyla ödeme yapmasına izin vermeye hazırız.” ifadelerini kullandı.

Rusya Merkez Bankası: Uluslararası ödemeler sistemi değişecek, dijital para birimleri kullanılacak

Rusya Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Skorobogatova, uluslararası ödemeler sisteminde önemli değişikliklerin yaşanacağını belirterek “5-7 yıl içerisinde, ulusal dijital para birimlerine dayanan uluslararası ödeme sistemi göreceğiz” demişti

Rusya Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Olga Skorobogatova 6 Nisan’da Rus parlamentosunun alt kanadı Duma’da yaptığı konuşmada, dijital rubleyle ilgili çalışmaların sürdüğünü söylemişti.

Dijital rublenin test edilip hazır hale geldiğinde uluslararası ödemelerde yeni fırsatlar yaratacağına işaret eden Skorobogatova, “Böylece dijital para birimleri sunan regülatörlerle doğrudan temas kurabileceğiz. Bu durumda SWIFT sistemini ise hiçbir şekilde dahil etmeyeceğiz.” diye konuştu.

Uluslararası ödemeler sisteminde önemli değişikliklerin yaşanmasını beklediklerine işaret eden Skorobogatova, “Gelecekte, 5-7 yıl içerisinde, ulusal dijital para birimlerine dayanan tamamen farklı bir uluslararası ödeme sistemi göreceğiz.” dedi.

Batılı ülkeler, Rusya Merkez Bankası ve ülkenin önde gelen çok sayıda bankasına yaptırım uygularken, söz konusu bankalar mali mesajlaşma servisi SWIFT sisteminden de çıkartılmıştı.

Rusya Merkez Bankası Başkanı Elvira Nabiullina da 18 Nusan’daki bir açıklamasında, dijital rublenin deneme sürecinin ardından kullanıma sunulacağını belirterek, “Dijital rublenin pilot kullanımını başlatmaya hazırız. Pilot uygulamadan sonra dijital rubleyi herkese sunabileceğiz” demişti.

Rusya’dan dijital ruble açıklaması: Başlatmaya hazırız

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *