İslam İşbirliği Teşkilatı’na acil toplanma çağrısı

İslam İşbirliği Teşkilatı’na acil toplanma çağrısı

İşgal rejimi İsrail’in Filistin Müslümanlarına yönelik sınır tanımayan zorbalığı ramazan ayında artarak devam ederken, İslam İşbirliği Teşkilatı’na acilen toplanma çağrısı yapıldı. 57 devletin üye olduğu Teşkilat, İsrail’in yaptığı vahşi saldırıların ardından yayımladığı kınama mesajları ile dikkat çekiyor.

İran’ın resmi haber ajansı IRNA’ya göre, Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi, Endonezya Devlet Başkanı Joko Widodo ile telefonda görüştü. Reisi, İsrail’in Mescid-i Aksa baskını ve Filistin’de yaşanan son gelişmelere dikkat çekerek İsrail’e karşı mücadele çağrısı yaptı.

‘Küresel denklemde İslam dünyası daha fazla yakınlaşmalı’

İslam İşbirliği Teşkilatı’nın (İİT) acil toplanması çağrısında bulunan Reisi, “Filistin halkını savunmak ve İsrail’in işlediği suçlara karşılık vermek için” ortak karar alınması teklifinde bulundu. Reisi, küresel denklemde İslam dünyasının daha fazla yakınlaşması ihtiyacı olduğunu belirterek, İslam ülkeleri arasında ilişkileri derinleştirecek her türlü girişimi desteklediklerini söyledi.

Endonezya Devlet Başkanı Widodo ise İİT’nin acil toplanması teklifini memnuniyetle karşılayarak bu toplantının yapılmasının İslam ülkeleri arasındaki ilişkilerin daha da güçlenmesine zemin hazırlamasını umduğunu ifade etti.

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Nasır Kenani de, Twitter hesabından yayımladığı mesajında, “Sahte İsrail rejiminin varlığı ve bekası savaşa ve güvensizliğe dayanmaktadır. Batı Asya bölgesinde diplomasi ve yakınlaşma yolu güçlendikçe, gaspçı Siyonist rejimin maceralı eylemleri artacaktır. Nedeni açık; Sahte İsrail rejiminin varlığı ve bekası bölgede her zaman savaşa, güvensizliğe ve nifaka dayanmaktadır ve elbette ki iç çöküşten kaçışı olmayacaktır” ifadelerine yer verdi.

İşgalci İsrail güçlerinin Mescid-i Aksa’ya baskınları düzenli olarak devam ederken, son baskında Kıble Mescidi’ndeki Filistinlilere şiddet kullanarak müdahale ettiği, namaz kılanları iteklediği ve darp ettiği görüntüler uluslararası tepkiye yol açmıştı. Terör devleti İsrail güçleri, Kıble Mescidine sığınan 400’den fazla Filistinli Müslümanı gözaltına almış, saldırıda 200’den fazla Müslüman da yaralanmıştı.

İslam İşbirliği üye devletler

Üye Devletler arasında işbirliğini ve dayanışmayı güçlendirmek ve İslam Dünyasının hak ve çıkarlarını korumak amacıyla 25 Eylül 1969 tarihinde Cidde/Suudi Arabistan merkezli kurulan bir teşkilattır. Toplamda 57 üyesi bulunmaktadır:

Afganistan, Arnavutluk, Azerbaycan, Bahreyn, Bangladeş, Benin, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Brunei Darüsselam, BurkinaFaso, Cezayir, Cibuti, Çad, Endonezya, Fas, Fildişi Sahili, Filistin, Gabon, Gambiya, Gine, Gine Bissau, Guyana, Irak, İran, Kamerun, Katar, Kazakistan, Kırgızistan, Komorlar, Kuveyt, Libya, Lübnan, Maldivler, Malezya, Mali, Mısır, Moritanya, Mozambik, Nijer, Nijerya, Özbekistan, Pakistan, Senegal, Sierra Leone, Somali, Sudan, Surinam, Suriye, Suudi Arabistan, Tacikistan, Togo, Tunus, Türkiye, Türkmenistan, Uganda, Umman, Ürdün, Yemen.

Arap Birliği’ne acil toplantı çağrısı

Ürdün dışişleri bakanlığı daha önce Siyonist rejimin Mescid-i Aksa’ya tecavüzünün soruşturulması için Arap Birliği’nin acil toplantı yapmasını talep etmişti. Ürdün Dışişleri Bakanlığı yaptığı açıklamada, Arap ülkelerinin Siyonist rejimin saldırganlığını durdurmaya yönelik eylemlerine devam etmesi çağrısında bulundu. Bu eylemleri uluslararası hukukun açık ihlali olarak nitelendirdi.

Ürdün Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, Siyonist rejimin saldırılarının kınandığı ve kabul edilemez olduğu, amacının Kudüs şehri ve kutsal alanlarının tarihi ve hukuki statüsünü değiştirmek olduğu belirtildi. Siyonist rejim geriliminin durdurulması için gerekli adım ve tedbirlerin alınması gerektiğine vurgu yapılan bu açıklamada, “Bölgenin barış ve güvenliğine tehdit oluşturan bu gerilimlerin sonuçlarının tüm sorumluluğu, İsrail rejimine aittir.” denildi.

Arap Birliği üyeleri

Mısır, Irak, Ürdün, Lübnan, Suudi Arabistan ve Suriye devletleri tarafından 22 Mart 1945’te Kahire’de kurulan Arap Birliği’nin 22 üyesi vardır. O üyeler şunlardır:

Cezayir, Bahreyn, Komorlar, Cibuti, Mısır, Irak, Ürdün, Kuveyt, Lübnan, Libya, Moritanya, Fas, Umman, Filistin, Katar, Suudi Arabistan, Somali, Sudan, Suriye, Tunus, Birleşik Arap Emirlikleri, Yemen.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *