‘Futbol, oyuncularının siyasi, dini, ideolojik düşüncelerini dikkate almaz’

‘Futbol, oyuncularının siyasi, dini, ideolojik düşüncelerini dikkate almaz’

Fransa Futbol Federasyonu, Federal Hakemler Komisyonu’na (CFA) bir elektronik posta göndererek, “Futbol, oyuncularının siyasi, dini, ideolojik veya sendikal düşüncelerini dikkate almaz” dedi, Müslüman futbolcuların oruçlarını açması için maçlara ara verilmesini yasakladı.

Federal Hakemler Komisyonuna (CFA) dün bir elektronik posta gönderen FransaFutbol Federasyonu, Müslüman futbolcuların oruçlarını açması için maçlara ara verilmemesini istedi.

Elektronik postada, federasyon tüzüğünün 1. maddesindeki “Futbol, oyuncularının siyasi, dini, ideolojik veya sendikal düşüncelerini dikkate almaz. Herkes için bağlayıcı bu ilkeye saygı gösterilmesini sağlamak tüm tarafların sorumluluğundadır.” ifadesi yer aldı. Bu hükümlere aykırı davrananların ceza alabileceği uyarısında bulunuldu.

İngiltere’de futbolculara oruçlarını açmaları için süre tanınacak

Elektronik postanın detaylarının basında yer almasının ardından başta sosyal medyaolmak üzere çeşitli platformlarda yasağa tepki gösterildi.

İngiltere’de, Premier Lig ve alt liglerdeki karşılaşmalar esnasında hakemlerin oyunun durakladığı anlarda futbolculara oruçlarını açmaları için süre tanıyacağı duyurulmuştu.

Fransa’da nüfusun yüzde 10’u Müslüman

INSEE ve Fransa Demografik Etütler Enstitüsü (INED), ülkede 2019-2020 yılları arasında 18-59 yaş aralığında 27 bin 200 kişi ile yapılan ankete göre ülkedeki dini aidiyetlere ilişkin rapor yayımladı. Rapora göre, Fransa’da nüfusun yüzde 51’i hiçbir dine inanmıyor.

Bu oran göçmen asıllı olmayanlarda yüzde 58’e çıkarken göçmen asıllı nüfusta yüzde 19’a denk geliyor. Hiçbir dine aidiyet hissetmeyenlerin oranı son 10 yılda artış gösterdi.

Belirtilen yaş aralığındaki nüfusun yüzde 29’unu Katolikler oluştururken Müslümanların oranının yüzde 10 olduğu belirtildi.

Göçmen kökenliler arasında ise Müslümanların oranı yüzde 44 olarak rapora yansıdı.

Müslüman ailelerde çocukların yüzde 91’i ebeveynleriyle aynı dine mensupken, Hristiyanlarda bu oran yüzde 70’in altında kaldı. Yahudilerde ise söz konusu oranın yüzde 84 olduğu aktarıldı.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *