Aksa’da ramazanın ilk cumasına 100 bin kişi katıldı

Aksa’da ramazanın ilk cumasına 100 bin kişi katıldı

İşgalci İsrail’in yaş grubu kısıtlamalarına rağmen Filistin ve diğer bölgelerden yaklaşık 100 bin Müslüman ramazan ayının ilk cuma namazını Mescid-i Aksa’da eda etti. Öte yandan işgal rejimi, Batı Şeria ve Kudüs’te 1029 yeni yasa dışı konut inşası için ihale açtı.

Müslümanların ilk kıblesi Mescid-i Aksa’da ramazanın ilk cuma namazını kılabilmek için, işgal altındaki Doğu Kudüs’ün Eski Şehir bölgesinde Harem-i Şerif’e çıkan dar sokaklar ve çarşılarda büyük yoğunluk yaşandı.

Yetişkin ve çocuk her yaştan kadın ve erkek, Mescid-i Aksa içindeki mescitlerin yanı sıra Harem-i Şerif’in bahçe ve avlularını doldurarak saf tuttu.

Kudüs İslami Vakıflar İdaresinden yapılan yazılı açıklamaya göre, Aksa’da ramazan ayının ilk cumasına yaklaşık 100 bin kişi katıldı.

Vakıflar İdaresine bağlı onlarca gönüllü de tıklım tıklım dolan Harem-i Şerif’te ibadet düzeninin sağlanması için görev aldı.

Harem-i Şerif’te her yıl ramazan boyunca günlük ortalama 10 bin Müslüman ibadet ediyor, bu sayı cuma günleri 150 bine kadar çıkıyor.

İsrail güçleri Batı Şeria’daki Filistinlilerin Kudüs’e girişini kısıtladı

Öte yandan, İsrail güçleri, ramazanın ilk cuma namazını Mescid-i Aksa’da kılmak isteyen çok sayıda Filistinlinin işgal altındaki Batı Şeria’dan Kudüs’e geçişini engelledi.

Batı Şeria’dan Doğu Kudüs’e geçişlerdeki kontrol noktalarına takviye birlikler görderen İsrail askerleri, kimlik kontrolü yaptığı bazı Filistinlilerin geçişine izin vermedi.

Doğu Kudüs’ün güneyindeki “300” isimli kontrol noktası ile kuzeyindeki Kalendiya kontrol noktasından geçmek isteyen Filistinliler izdiham oluşturdu.

Ramazanda gerilim tırmanabilir

Ramazan ayının başlamasıyla İsrail’in işgali altındaki Batı Şeria ve Doğu Kudüs’te gerilimin artmasından endişe ettiği belirtiliyor.

İsrail basınında, güvenlik birimlerinin ramazan ayında “tansiyonun yükselebileceği yönünde hükümete uyarı yaptığı” aktarılıyor.

İsrail askerleri ve Yahudi yerleşimcilerin saldırıları sonucu, işgal altındaki bölgelerde, yılbaşından bu yana aralarında yaşlı, kadın, çocukların da yer aldığı 89 Filistinli hayatını kaybetmişti. İsraillilere yönelik saldırılardaysa biri Ukrayna vatandaşı toplam 15 kişi yaşamını yitirmişti.

İşgal rejimi, Batı Şeria ve Kudüs’te 1029 yeni yasa dışı konut inşası için ihale açtı

Siyonist İsrailli sivil toplum kuruluşu Peace Now (Şimdi Barış) Hareketi, Binyamin Netanyahu liderliğindeki İsrail hükümetinin, işgal altındaki Batı Şeria ve Kudüs’teki yerleşim birimlerinde 1029 yeni konut inşası için ihale açtığını açıkladı.

Hareketten yapılan yazılı açıklamada, “İsrail Toprakları İdaresi, çarşamba günü Batı Şeria’nın güneyinde yer alan Beitar Illit yerleşiminde 747, Efrat yerleşiminde ise 193 olmak üzere 940 yeni birim inşaatı için ihale açtı. Hükümet, salı günü de Doğu Kudüs’teki Gilo Yahudi yerleşiminde 89 yeni birim inşası için ihaleye çıktı.” denildi.

Açıklamada, bu şekilde İsrail hükümetinin, Mısır’ın Şarm eş-Şeyh’teki son toplantıdaki taahhütlerinin aksine bu hafta 1029 yeni birim inşaatı için ihale açmış olduğu kaydedildi.

Söz konusu kararın, “gereksiz ve zarar veren bir girişim” olarak nitelendirildiği açıklamada, İsrail tarihindeki en aşırılık yanlısı sağcı hükümetin, sadece demokrasiyi değil, siyasi bir anlaşma ihtimalini, ABD ve dost ülkelerle ilişkileri de ayaklar altına aldığı ifade edildi.

Açıklamada, verilen taahhütlerin çiğnenmesi ve söylenen yalanların, İsrail’i yalnız bir devlete dönüştürmenin kesin bir yolu olduğu belirtildi.

İsrail, Filistin, Mısır, Ürdün ve ABD arasında Şarm eş-Şeyh’te düzenlenen toplantıda, ramazan ayı öncesi bölgedeki gerginliğin azaltılması için 4 ay boyunca yerleşim birimleri inşaatının durdurulmasına karar verildiği hatırlatılan açıklamada, “İsrail, dünya çapındaki müttefiklerine yönelik yükümlülüklerine rağmen, siyasi bir anlaşma fırsatına zarar verecek ve uzun ve kısa vadede İsrailliler ile Filistinliler arasında gerginliği arttıracak yerleşim birimleri inşaatını sürdürüyor.” ifadesine yer verildi.

İşgalci İsrail hükümetinden konuya ilişkin henüz bir açıklama yapılmadı.

Mısır, Filistin, İsrail, Ürdün ve ABD’den üst düzey siyasi ve güvenlik yetkilileri, 19 Mart’ta Şarm eş-Şeyh’te bir araya gelmişti.

Filistin topraklarında sükunetin sağlanmasının gerekliliği vurgulanan toplantıda, İsrail 4 ay boyunca yeni yerleşim birimi inşasını tartışmaya açmama ve 6 ay boyunca kaçak yerleşim birimlerine onay vermeme yükümlülüğünü yinelemişti.

Toplantıda, nisan ayında yine Şarm eş-Şeyh’te toplanma kararı alınmış ancak tarih açıklanmamıştı.

Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi’nde önceki gün düzenlenen Orta Doğu oturumuna katılan BM Orta Doğu Barış Süreci Özel Koordinatörü Tor Wennesland da işgal altındaki Batı Şeria’da bulunan 4 yasa dışı Yahudi yerleşim biriminin yeniden açılması yönündeki yasayı eleştirerek, “İsrail’in yerleşim birimlerinin hiçbir hukuki gerekçesi bulunmamaktadır. Bunlar uluslararası hukuk ve BM kararlarının açık ihlali. İsrail hükümetine uluslararası hukuk uyarınca yükümlülüklerine yerine getirme ve tüm yerleşim birimi faaliyetlerini hemen durdurma çağrısında bulunuyorum.” diye konuşmuştu.

Uluslararası hukuka göre, işgal altındaki Filistin topraklarında bulunan tüm Yahudi yerleşim birimleri yasa dışı kabul ediliyor.

Netanyahu İngiltere’de protestolarla karşılandı

İşgalci İsrail Başbakan Binyamin Netanyahu, Londra’da insan hakları örgütlerinin, Filistinli grupların ve muhalif İsraillilerin ayrı ayrı düzenlediği gösterilerle protesto edildi.

Netanyahu, resmi ziyaret kapsamında geldiği İngiltere’nin başkenti Londra’da Başbakan Rishi Sunak ile görüştü.

Downing Sokağı’ndaki Başbakanlık Ofisi 10 Numara’da yapılan karşılama ve görüşme, sokağın karşısında yapılan protestoların gölgesinde geçti.

Netanyahu’yu ve İsrail’i Filistin politikaları nedeniyle eleştiren protestocuların yanı sıra Netanyahu’yu anti demokratik olmakla suçlayan İsrailliler, ayrı ayrı gösteri düzenledi.

Filistin’in özgürlüğü için protestolara katıldığını belirten Ortodoks Yahudi Chaim Blier, AA muhabirine yaptığı açıklamada, iki ayrı protestoda Netanyahu’nun politikalarını değiştirmesinin dile getirildiğini söyledi.

Ortodoks Yahudilerin Filistinlilerin tüm haklarını desteklediğini ifade eden Blier, “Bizim hükümetle, sağ ya da sol görüşle problemimiz yok. Bizim Siyonist bir ülkeyle, Siyonist bir ülkenin var olmasıyla sorunumuz var. Kutsal topraklarda Siyonist bir devlet olması tamamen sapkınlıktır, insan hakları ihlalidir, insanlığa karşı suçtur ve İsrail devletinin olması Yahudiliğe karşı suçtur.” diye konuştu. Blier, kutsal topraklarda özgür bir Filistin devleti istediklerini de sözlerine ekledi.

Haham Elhanan Beck ise açıklamasında sadece Netanyahu’yu değil tüm İsrail’i protesto ettiklerini belirterek, “İsrail tanrıya karşı isyan içindedir.” dedi. Beck, Müslümanların Yahudilerle değil işgalcilerle sorunu olduğuna dikkati çekerek, “Müslüman ve Yahudilerin birlikte yaşadığı ülkelerde birbiriyle problemi yok, barış içinde yaşıyorlar.” ifadelerini kullandı.

Filistinlilere destek için gelen Kajsa Anckarstrom da İngiltere’nin de İsrail’e destek verdiğini kaydederek, İngiltere’de İsrail İHA’ları için parçalar üretildiğini ve bu İHA’ların Gazze’yi bombaladığını söyledi.

Anckarstrom, Britanya’nın sömürgeciliğinin bir sonucu olarak bugün İsrail-Filistin sorunu yaşandığını belirterek, “Balfour Deklarasyonu ile Filistin, Siyonist militanlara yasa dışı olarak verildi.” dedi.

Dün geldiği İngiltere’de bugün resmi temaslar gerçekleştirecek olan Netanyahu, Sunak’ın dışında İçişleri Bakanı Suella Braverman’la da bir araya gelecek.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *