Merve Kavakcı, Cumhurbaşkanı kararı ile görevden alındı

Merve Kavakcı, Cumhurbaşkanı kararı ile görevden alındı

Dışişleri Bakanlığı Dış Politika Danışma Kurulu Üyesi Merve Kavakcı görevden alındı.

Erdoğan’ın imzasıyla yayımlanan Resmi Gazete’de atama ve görevden alma kararları yayımlandı. Dışişleri Bakanlığı Dış Politika Danışma Kurulu Üyeleri; Merve Safa Kavakcı ve Süleyman Gökçe görevden alındı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın görevden alma ve atama kararları Resmi Gazete’de yayımlandı. Erdoğan, Dışişleri Bakanlığı Dış Politika Danışma Kurulu Üyeleri; Merve Safa Kavakcı ve Süleyman Gökçe’yi görevden aldı.

Erdoğan, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nda açıkta bulunan Strateji Geliştirme Başkanlığı’na Mutlu Koç’u atadı. Türkiye Elektromekenik Sanayi A.Ş. genel Müdürlüğü’nde açık bulunan Genel Müdür Yardımcılıklarına İrfan Gültekin ve Mehmet Fatih Koşan getirildi.

Türkiye Elektrik İletim A.Ş. Genel Müdürlüğü 17. Bölge Müdürü Orhan Aslantatar görevden alındı. 17. Bölge Müdürlüğüne ayne yer 16. Bölge Müdürü Mehmet Şerif Ekinci getirildi.

Karayolları Genel Müdürlüğü Genel Müdür Yardımcılığı’na Ahmet Aslan atandı.

Karayolları Genel Müdürlüğü’nde 2 Bölge Müdürlüğü’ne 7. Bölge Müdürü Murat Gönenli, 7. Bölge Müdürlüğü’nü de Rifat Silov getirildi.

MERVE KAVAKÇI KİMDİR

Merve Kavakçı, 19 Ağustos 1968 tarihinde Ankara’da doğmuştur. Tam adı Merve Safa Kavakçı’dır. Merve Kavakçı’nın çocukluğu ailesinin görev yeri nedeni ile Erzurum’da geçti. TED Ankara Koleji’ni bitirdikten sonra 1986 yılında Ankara Üniversitesi tıp fakültesine girdi. Burada iki yıl okuduktan sonra baş örtüsü yasağı nedeniyle okuldan ayrıldı. Daha sonra ABD’ye giderek Texas Üniversitesi’nde Bilgisayar Mühendisliği eğitimi aldı. Massachusetts’teki Harvard Universitesi’nden kamu yönetimi yüksek lisansı ve Washington, DC’deki Howard Üniversitesinde siyasal bilim doktorasını tamamladı.

Üniversite birinci sınıftayken 1988 yılında Ürdün asıllı ABD vatandaşı Ali Ahmad Abushanab ile evlendi. ABD vatandaşlığını evliliği dolayısıyla kazandı. Bu evliliğinden Fatma Gülham ve Meryem Ali isminde iki kızı oldu. Eşinden 17 Haziran 1993’de ayrıldı ayrılma gerekçesi olarak eşinin Türk düşmanlığı yaptığını iddia etti.

Haziran 2015 ve Kasım 2015 genel seçimlerinde 25 ve 26. Dönem İstanbul AKP milletvekili olarak TBMM’de görev yapan Ravza Kavakçı (d.1972), ve Elif Kavakçı (d.1976) adında iki kız kardeşi vardır. Babası 93 Harbi (1877-78)’nde Gürcistan’dan Osmanlı topraklarına göçen bir ailenin çocuğu olan İslam hukuku profesörü Yusuf Ziya Kavakçı, annesi Isparta’lı Alman dili ve edebiyatı uzmanı Gülseren Gülhan Kavakçı’dır. Babası 1970’li yıllarda Erzurum Atatürk Üniversitesi’nde Tefsir, Hadis, Fıkıh gibi bölüm başkanlıkları yaptı. Annesi de aynı üniversitede bir süre Fen-Edebiyat Fakültesi’nde Alman Dili ve Edebiyatı okutmanı olarak çalıştı. 1974 yılından sonra üniversitede “İlk türban takan ve bunda direnen akademik elemanlardan biri” olan anne Kavakçı, üniversite yönetiminden gelen baskılara dayanamayarak bir süre sonra görevinden istifa etti. Babası ise baş örtülüleri derslere almaması konusunda baskı gördü ve yetkisini keyfi kullandığı gerekçesiyle görevinden alındı, 1982 yılında üniversiteden istifa etti. Akademik kariyeri Kızlarının tesettürlü olarak öğrenim görmesini isteyen ailesi ABD’nin Texas Eyaleti Dallas şehrine yerleşti.

Merve Kavakçı, eşinden 1993 yılında ayrıldıktan sonra Türkiye’ye döndü, siyasi hayatına başladı. 1994 yılında Refah Partisi’ne katıldı ve kadın kollarında çalıştı. Refah Partisi’nin kapatılmasından sonra 18 Nisan 1999 tarihinde Fazilet Partisi İstanbul milletvekili olarak seçimlere katıldı, İstanbul milletvekili olarak seçildi.

29 Ekim 1999’da Sivaslı iş adamı Bekir Lütfü Yıldırım ile evlendi. 2005 yılında şiddetli geçimsizlik nedeniyle ayrıldılar.

Merve Kavakçı, Fazilet Partisi’nden 18 Nisan 1999 seçimlerinde İstanbul milletvekili olarak seçildi. 2 Mayıs 1999’da TBMM’de and içme törenine başörtülü gelince meclisten çıkartıldı. FP İstanbul milletvekili Nazlı Ilıcak’ın, Kavakçı’ya bu sırada moral ve taktik verdiği gözlendi. Bakanlar kurulu kararıyla ABD vatandaşı olduğunu bildirmediği için vatandaşlıktan çıkartıldı. Türkiye’nin Houston Başkonsolosluğu’nun ABD Dallas Göç ve Vatandaşlık Bürosundan temin ettiği belgelere göre 2 Mayıs 1992 tarihinde Green Card’a hak kazandığı, 5 Mart 1999 tarihinde ise yemin ederek ABD vatandaşlığına geçtiği İsmail Cem tarafından açıklandı. Kavakçı, vatandaşlıktan çıkartılma kararı alındıktan sonra, haklarını tekrar elde etmek için Danıştay’a başvuruda bulundu. Ağustos 1999’da DGM cumhuriyet başsavcısı Nuh Mete Yüksel, milletvekili dokunulmazlığının kaldırılması için fezlekeyi TBMM Adalet bakanlığına gönderdi. Başbakanlıkça ve adalet bakanlığınca dokunulmazlığının kaldırılması kabul edildi.

1999 yılında ABD’ye yerleşti. Washington’da George Washington Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Fakültesi’nde öğretim üyesi olarak görev yaptı.

Evlilikleri:

1.eşi: 1988 yılında Ürdün asıllı ABD vatandaşı Ali Ahmet Abushanab ile ABD’de evlendi. Fatma Gülham ve Meryem Ali adında iki kızı oldu. 17 Haziran 1993 tarihinde boşandı.

2.eşi: 29 Ekim 1999 tarihinde Sivaslı işadamı Bekir Lütfü Yıldırım ile evlendi. 2005 yılında boşandı.

3.eşi: Merve Kavakçı, Temmuz 2010 yılında Prof. Dr. Cihangir İslam ile evlendi. 2016 yılında boşandı.

3 Temmuz 2017 tarihinde Merve Kavakçı, yeniden T.C. vatandaşlığına alındı.

26 Temmuz 2017 tarihinde yayınlanan büyükelçiler kararnamesi ile Merve Kavakçı, Malezya; Kuala Lumpur’a Büyükelçisi olarak atandığı duyulmuştu, ancak 27 Ekim 2017 tarihinde yayınlanan Bakanlar Kurulu kararnamesiyle gerçekleştirilen büyükelçi atamalarında Kuala Lumpur Büyükelçisi olarak atanması beklenen Merve Kavakçı’nın ismi yer almadı.

24 Kasım 2017 tarihinde yayımlanan Büyükelçi atamalarına ilişkin kararname ile Malezya; Kuala Lumpur’a Büyükelçisi olarak atandı. 2 Haziran 2022 tarihinde merkeze alınan Merve Kavakcı, 12 Ağustos 2022 tarihinde Dışişleri Bakanlığı Dış Politika Danışma Kurulu Üyeliği’ne atandı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla Resmi Gazete’de 23 Mart 2023 tarihinde yayımlanan atama ve görevden alma kararlarına göre; Dışişleri Bakanlığı Dış Politika Danışma Kurulu üyesi Merve Kavakcı görevden alındı.

Kitapları:

2004 – Başörtüsüz demokrasi
2008 – Dünyanın Güzel İnsanları
2008 – Örtünün Altında Kalanlar
2008 – Siyasetin Oyunu
2008 – Batı’da Müslüman Olmak

(Kaynak: Odatv.com)

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *