Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı adaylığı için başvuruda bulunanlardan üç kişinin başvurularını reddeden Yüksek Seçim Kurulu, “müracaatların bizzat Kurula yapılmaması”nı gerekçe gösterdi. Reddedilenler arasında Uzan’lar da bulunuyor. Eksik evrak verenler arasında ise Fatih Erbakan ve Ahmet Özal bulunuyor.
Seçmenlerce aday gösterilecek adayların başvurusu sona erdi
Türkiye Cumhuriyeti cumhurbaşkanlığı için sırasıyla Vatan Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek, Ata İttifakı’nın cumhurbaşkanı adayı Sinan Oğan, Memleket Partisi Genel Başkanı Muharrem İnce, Yeniden Refah Partisi Genel Başkanı Fatih Erbakan, Türkiye İttifakı’nın cumhurbaşkanı adayı Ahmet Özal ve Adalet Birlik Partisi Genel Başkanı İrfan Uzun ile “bağımsız aday” olarak Kırıkkale Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Öğretim Görevlisi Doç. Dr. Halil Murat Ünver kurula adaylık başvurusunda bulundu. Ayrıca Murat Hakan Uzan, Cem Cengiz Uzan da başvuruda bulunanlar arasında.
Teklif süresi 27 Mart 2023 Pazartesi saat 20.00’de sona erecek. Bu tarihler arasında 100 bin imzanın toplanması gerekecek.
Anayasanın 101. maddesine göre; cumhurbaşkanlığına, siyasi parti grupları, en son yapılan genel seçimlerde toplam geçerli oyların tek başına veya birlikte en az yüzde 5’ini almış olan siyasi partiler ile en az 100 bin seçmen aday gösterebiliyor.
100 bin seçmen tarafından aday gösterilen kişiye, talebi halinde başvuru için ödediği 555 bin 980 lira iade edilecek. Adaylık için yeterli imzaya ulaşamayanların yatırdığı ücret ise Hazine’ye gelir kaydedilecek.
Seçmenler, YSK’nin ilanında belirtilen adaylardan sadece biri için ve bir kez teklifte bulunabilecek.
Cumhurbaşkanı kesin aday listesi 31 Mart’ta, Resmi Gazete’de yayımlanacak ve cumhurbaşkanı seçimi propaganda dönemi başlayacak.
YSK’nın inceleme sonucu
YSK, internet sitesinden, 14 Mayıs’ta yapılacak Cumhurbaşkanı Seçimi ve 28. Dönem Milletvekili Genel Seçimi’nde seçmenler tarafından cumhurbaşkanı adayı gösterilmek isteyenlerden başvuruları reddedilenler ve eksik evrakı bulunan başvurucularla ilgili kararları yayımladı.
Bu kararlara göre, Murat Hakan Uzan ile Cem Cengiz Uzan’ın başvurularını, bizzat YSK’ye yapmadığı belirlendi. Murat Hakan Uzan ile Cem Cengiz Uzan’ın başvuruları, müracaatların bizzat değil vekil aracılığıyla yapılması gerekçesiyle reddedildi.
Ayrıca posta yolu ile müracaat eden Hürrem Ayaz’ın başvurusunun da aynı gerekçeyle reddine karar verildi.
Eksik evrak veren adaylar
İrfan Uzun’un mal bildirim formunun eksik olduğu, Davut Turan’ın, fotoğrafının yüksek çözünürlüklü elektronik ortamda hazırlanmış halinin bulunmadığı belirlendi.
Yeniden Refah Partisi Genel Başkanı Muhammed Ali Fatih Erbakan’ın yükseköğrenim yapmış olduğunu gösteren onaylı diploma örneği, 6 vesikalık fotoğrafı, fotoğrafının yüksek çözünürlüklü elektronik ortamda hazırlanmış halinin eksik olduğu tespit edildi.
Türkiye İttifakı’nın cumhurbaşkanı adayı Ahmet Özal’ın da fotoğrafının yüksek çözünürlüklü elektronik ortamda hazırlanmış halinin ve mal bildirim formunun bulunmadığı belirlendi.
Duran Güveninir’in mal bildirim formu, başvuru için 555 bin 980 liranın ödendiğine dair makbuz, 6 vesikalık fotoğrafı ile fotoğrafının yüksek çözünürlüklü elektronik ortamda hazırlanmış halini, Erkan Trükten’in mal bildirim formu ile fotoğrafının yüksek çözünürlüklü elektronik ortamda hazırlanmış halini, Handan Yalçıntaş’ın mal bildirim formunu, başvuru için 555 bin 980 liranın ödendiğine dair makbuzu, 6 vesikalık fotoğrafı ile fotoğrafının yüksek çözünürlüklü elektronik ortamda hazırlanmış halini teslim etmediği saptandı.
Levent Akyollu’nun ise başvuru için 555 bin 980 liranın ödendiğine dair makbuzu teslim etmediği ve mal bildirim formunu usulüne uygun doldurmadığı, Selami Karagöz’ün yüksek öğrenim yapmış olduğunu gösteren onaylı diploma örneğinin, mal bildirim formunun, başvuru için 555 bin 980 liranın ödendiğine dair makbuzun, 2 vesikalık fotoğrafı ile fotoğrafının yüksek çözünürlüklü elektronik ortamda hazırlanmış halinin eksik olduğu belirlendi.
Evraklarında eksiklik olan adayların bugün saat 17.00’ye kadar bu eksiklikleri tamamlamamaları halinde başvuruları reddedilecek.
Anayasanın 101. maddesine göre; cumhurbaşkanlığına, siyasi parti grupları, en son yapılan genel seçimlerde toplam geçerli oyların tek başına veya birlikte en az yüzde 5’ini almış olan siyasi partiler ile en az 100 bin seçmen aday gösterebiliyor.













Leave a Comment
Your email address will not be published. Required fields are marked with *