Batan bankalar kısa sürede diğer bankalar tarafından yutuldu!

Batan bankalar kısa sürede diğer bankalar tarafından yutuldu!

İsviçre’nin batmakta olan, ikinci büyük bankası Credit Suisse’i, İsviçre’nin en büyük bankası UBS satın alırken, ABD’de iflas eden Signature Bank’ın da New York Community Bankası tarafından satın alındığı bildirildi. SVB İngiltere’yi de HSBC satın aldı.

UBS, Credit Suisse’i satın aldı

UBS, Credit Suisse’in satın alınmasında anlaşma sağlandığını açıkladı. Açıklamada, satın almanın UBS hissedarlarına önemli ölçüde sürdürülebilir değer katacağı ve bankanın küresel varlık yöneticisi konumunu güçlendireceği belirtildi.

Satın alma görüşmelerinin İsviçre Maliye Bakanlığı, İsviçre Finansal Piyasalar Düzenleme Kurulu (FINMA) ve İsviçre Merkez Bankası (SNB) tarafından başlatıldığına işaret edilen açıklamada, satın almayı İsviçre resmi kurumlarının desteklediği kaydedildi.

Açıklamada, Credit Suisse hissedarlarının sahip oldukları her 22,48 hisse karşılığında 1 UBS hissesi alacağı, bunun hisse başına 0,76 İsviçre frangı olduğu ve toplam alım bedelinin 3 milyar İsviçre frangı olacağı belirtildi.

SNB’nin konuyla ilgili açıklamasında, UBS’nin Credit Suisse’i satın almasını desteklemek için önemli miktarda likidite yardımı sağlanacağı aktarıldı.

Credit Suisse’in UBS tarafından satın alınmasıyla, finansal istikrarın güvence altına alınacağı ve İsviçre ekonomisinin korunacağı ifade edilen açıklamada, her iki bankanın da SNB’nin imkanlarına sınırsız erişime sahip olduğu ve buradan likidite temin edebileceği belirtildi.

Açıklamada, Federal Konsey’in Acil Durum Yönetmeliği’ne bağlı olarak, Credit Suisse ve UBS’in toplam 100 milyar İsviçre frangına kadar likidite yardım kredisi alabileceğine işaret edilerek, önemli miktarda likidite sağlanmasının her iki bankanın da gerekli finansmana erişimini sağlayacağı, bunun finansal sistemin istikrarına katkıda bulunacağı belirtildi.

Bu hafta, ABD’de başlayan bankacılık krizinin ardından Avrupa’da da Credit Suisse paniği yaşanmıştı.

Suudi ortağın ayrılma kararı ile krize girdi

İsviçre’nin en büyük ikinci bankası konumundaki 167 yıllık Credit Suisse’in en büyük ortağı Suudi Ulusal Bankası’nın sermaye artırımı yapmayacaklarını duyurmasıyla bankanın hisse senedi fiyatında hızla düşüş yaşanmış ve satış baskısı piyasa geneline yayılmıştı.

Credit Suisse’in SNB’den 50 milyar İsviçre frangı (54 milyar dolar) borçlanacağını açıklaması da piyasadaki paniği gidermemişti.

New York Community Bankası, Signature Bank’ı satın alıyor

ABD Federal Mevduat Sigorta Kurumu (FDIC), iflas eden Signature Bank’ın New York Community Bankasının yan kuruluşu tarafından satın alınmasına ilişkin anlaşma yapıldığını bildirdi.

FDIC’den söz konusu anlaşmaya ilişkin yapılan açıklamada, Signature Bank’ın 40 eski şubesinin pazartesi gününden itibaren New York Community Bankasının yüzde 100 iştiraki olduğu Flagstar Bank’ın bünyesinde faaliyet göstereceği ifade edildi.

Dijital bankacılık işiyle ilgili mevduat sahipleri dışındaki Signature Bank mudilerinin otomatik olarak devralan kurumun mudileri olacağı kaydedilen açıklamada, Flagstar Bank tarafından üstlenilen tüm mevduatların limitler dahilinde FDIC tarafından sigortalanmaya devam edileceği aktarıldı.

Açıklamada, Flagstar Bank’ın teklifinin, Signature Bank’ın dijital bankacılık işiyle ilgili yaklaşık 4 milyar dolarlık mevduatı içermediğine işaret edilerek, FDIC’nin, bu mevduatları doğrudan hesapları dijital bankacılık işiyle ilişkili olan müşterilere sağlayacağı bildirildi.

Geçen yıl sonu itibarıyla iflas eden Signature Bank’ın 88,6 milyar dolar mevduatı ve 110,4 milyar dolar toplam varlığı bulunduğu anımsatılan açıklamada, anlaşmaya konu işleminin 2,7 milyar dolar indirimle satın alınan 12,9 milyar dolarlık krediler dahil olmak üzere, Signature Bank’ın yaklaşık 38,4 milyar dolarlık varlığının satın alınmasını içerdiği kaydedildi.

Açıklamada, yaklaşık 60 milyar dolarlık kredinin, FDIC tarafından daha sonra elden çıkarılmak üzere kayyumda kalacağı belirtildi.

HSBC, SVB İngiltere’yi 1 sterline satın aldı

Sky News’ta yer alan habere göre HSBC, SVB’nin İngiltere iştirakini 1 sterlin bedelle satın alıyor. 10 Mart itibariyle SVB İngiltere’nin 5,5 milyar sterlin kredi portföyü, yaklaşık 6,7 milyar sterlin tutarında mevduatı olduğu belirtildi.

Bloomberg’in aktardığına göre, HSBC CEO’su Noel Quinn konu hakkında “söz konusu satın alma, İngiltere’deki faaliyetlerimiz için mükemmel bir stratejik anlam ifade ediyor. SVB İngiltere müşterileri, mevduatlarının HSBC’nin gücü, emniyeti ve güvenliği tarafından desteklendiğini bilerek her zamanki gibi bankacılık işlemlerine devam edebilirler” değerlendirmesini yaptı.

İngiltere Merkez Bankası’ndan yapılan ayrı bir açıklamada SVB İngiltere’nin HSBC’ye satılma işleminin banka tarafından kolaylaştırıldığı belirtildi. İngiltere Maliye Bakanı Jeremy Hunt da SVB İngiltere’deki müşterilerinin mevduatlarının korunacağını ve vergi mükelleflerinden bir para çıkmadığını belirtti.

SVB İngiltere, 2022’de 88 milyon sterlin rekor vergi öncesi kâr açıklamıştı.

AB, ABD’deki banka iflaslarının yayılmasını beklemiyor

Avrupa Birliği (AB), Silikon Vadisi Bankası’nın (SVB) Birlik düzeyinde çok sınırlı bir varlığı bulunduğunu, ABD’deki banka iflaslarının yayılmasının beklenmediğini bildirdi.

AB Komisyonu Kıdemli Başkanı Valdis Dombrovskis ve AB Dönem Başkanı, İsveç Maliye Bakanı Elisabeth Svantesson, AB üyesi ülkelerin maliye bakanlarının Brüksel’de gerçekleştirdiği toplantının ardından gazetecilere değerlendirmelerde bulundu.

ABD bankacılık sektöründe yaşanan gelişmeleri yakından takip ettiklerine işaret eden Dombrovskis, ABD makamlarının hızlı ve belirleyici kararlarını not ettiklerini belirtti.

“SVB’nin AB düzeyinde çok sınırlı bir varlığı bulunuyor” diyen Dombrovskis, yetkili makamlarla temas halinde olduklarını vurguladı.

Dombrovskis, SVB iflasının AB ülkelerine yayılmasını beklemediklerini sözlerine ekledi.

AB Dönem Başkanı, İsveç Maliye Bakanı Svantesson da toplantıda Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB), maliye bakanlarına ABD’deki banka iflasları konusunda görüşünü ve tutumunu sunduğunu bildirdi.

ABD’de SVB ve Signature Bank’ın iflasının ardından küresel çapta bankacılık sektörüne ilişkin endişeler arttı. ABD’nin 16. büyük bankası olan SVB, genellikle startup’lar ve risk sermayelerine finansman sağlıyordu.

Amerika Birleşik Devletleri Federal Mevduat Sigorta Fonu (FDIC) geçtiğimiz hafta kayyum atanan Silicon Valley Bank ve Signature Bank’ı satın almak isteyen bankalardan tekliflerini 17 Mart’a kadar yapmalarını istedi.

Moody’s: Etkisi sınırlı olacak

ABD merkezli uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s, ABD’de iflas eden bankaların gelişen ülke bankaları üzerindeki etkisinin sınırlı olmasının beklendiğini bildirdi.

açıklamada, ABD’de iflas eden bankaların gelişen piyasalardaki yansımalarına ilişkin olarak, “Gelişmelerin gelişen ekonomilerin bankaları üzerindeki doğrudan olumsuz etkinin mütevazı olmasını ve esas olarak yerel finansal varlıklarda ve para birimlerinde oynaklık ve finansman koşullarındaki sıkılaşma gibi ikinci dereceden etkilerle kendisini göstermesini bekliyoruz.” değerlendirmesinde bulunuldu.

Açıklamada, “Küresel sermaye piyasalarındaki durum son derece değişken ve öngörülemez olmaya devam ederken, yapısal fonlama güçleri ve likidite tamponları, gelişen ekonomilerdeki bankaları beklenmedik gelişmelerden korumaya yardımcı olacaktır.” ifadeleri kullanıldı.

Küresel bankacılık sektörü endişeli!

ABD’de 2008’den bu yana en büyük ‘banka iflası’ gerçekleşti

ABD’de bir banka daha iflas etti

Suudi ortağın çekilme sinyali ile İsviçre bankasında panik

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *