Suudi ortağın çekilme sinyali ile İsviçre bankasında panik

Suudi ortağın çekilme sinyali ile İsviçre bankasında panik

ABD’de batan iki bankanın ardından, Suudilerin ortak olduğu İsviçre’nin en büyük ikinci bankası olan Credit Suisse’in hisse senedi fiyatındaki düşüş yüzde 25’e ulaştı. Credit Suisse’in İsviçre Merkez Bankasından 54 milyar dolar borçlanacağı açıklandı.

Suudi Ulusal Bankası Başkanı Ammar Al Khudairy’nin verdiği bir demeçte Credit Suisse’ye daha fazla destek vermeyeceklerini duyurmasıyla başlayan panik satışlar Avrupa’da risk algısının had safhaya çıkmasına sebep oldu.

Khudairy’nin açıklamalarıyla birlikte Credit Suisse’nin hisse fiyatındaki değer kaybı yüzde 25’e ulaşırken, Avrupa’nın önemli bankalarındaki düşüşler de hız kazandı. Buna göre, BNP Paribas yüzde 10,5, Societe Generale yüzde 10,2, Commerzbank yüzde 9,1, Deutsche Bank yüzde 7,8, Barclays yüzde 6,6 ve Standard Chartered yüzde 4,1 değer kaybetti.

Analistler, İsviçre’nin en büyük ikinci bankası konumundaki Credit Suisse’in sıkıntıya girmesi halinde Avrupa genelinde bankacılık sektörünün önemli risklerle karşı karşıya kalabileceğini belirtti.

Söz konusu gelişmeler para piyasalarındaki fiyatlamalarda oynaklığı artırırken, Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) 50 baz puanlık faiz artışına gideceğine yönelik beklentiler yüzde 43 seviyesine indi.

Bu gelişmelerle saat 14.45 itibarıyla Avrupa’da Stoxx Europe 600 gösterge endeksi yüzde 2,5 azalarak 438,2 puan, Almanya’da DAX 40 endeksi yüzde 2,8 değer kaybederek 14.810 puan oldu.

İngiltere’de FTSE 100 endeksi yüzde 2,4 düşüşle 7.455 puanda, Fransa’da CAC 40 endeksi yüzde 3,4 azalışla 6.902 puanda, İspanya’da IBEX 35 endeksi yüzde 3,9 gerileyerek 8.805 puanda ve İtalya’da MIB 30 endeksi yüzde 3,9 değer kaybıyla 25.763 puanda bulunuyor.

Credit Suisse, İsviçre Merkez Bankasından 50 milyar franga yakın borçlanacak

Credit Suisse, İsviçre Merkez Bankasından (SNB) 50 milyar İsviçre frangına (yaklaşık 54 milyar dolar) yakın borçlanacağını duyurdu.

Bankadan yapılan açıklamada, Credit Suisse’in likiditesini güçlendirmek için kararlı adımlar attığı bildirildi.

Açıklamada, Credit Suisse’in teminatlı bir kredi tesisi ve kısa vadeli likidite imkanı kapsamında SNB’den 50 milyar İsviçre frangına yakın borçlanacağı aktarıldı.

Bu ek likiditenin Credit Suisse’in ana faaliyet alanlarını ve müşterilerini destekleyeceği belirtilen açıklamada, bazı borçlanma senetlerinin de yaklaşık 3 milyar İsviçre frangına (yaklaşık 3,2 milyar dolar) kadar nakit karşılığında geri alınacağı kaydedildi.

Credit Suisse’in borçlanma kararı, İsviçre Finansal Piyasalar Düzenleme Kurulu (FINMA) ve SNB’nin bankayla ilgili endişeleri yatıştırmaya yönelik attığı likidite adımının ardından geldi.

FINMA ve SNB’den yapılan ortak açıklamada, piyasalarda paniğe neden olan Credit Suisse’e gerekirse likidite sağlanacağı bildirilmişti.

İsviçre’nin en büyük ikinci bankası Credit Suisse, 2022 yılının üçüncü çeyreğinde 400 milyon İsviçre frangı zarar beklerken 4,034 milyar İsviçre frangı zarar açıkladı.

Norveç Varlık Fonu Credit Suisse’deki payını azalttı

Norveç’in egemen varlık fonu Credit Suisse’deki payını bu yıl yüzde 1 civarına indirdiğini bildirdi.

Bloomberg’in aktardığına göre, Norveç’in egemen varlık fonu Credit Suisse’de 2022 yılı sonunda yüzde 1,49 olan payını bu yıl yüzde 1 civarına indirdiğini bildirdi.

Fon, Credit Suisse hisselerini ne zaman sattığı konusunda bilgi vermedi.

Yapılan açıklamada, piyasadaki durumun yakından takip edildiği, özellikle Kuzey Amerika ve Avrupa bankalarına ilişkin durumun izlendiği belirtildi.

SVB’nin gölgesinde, Credit Suisse’den 2022 raporu

Silicon Valley Bank’ın iflasının ardından, dün yüzde 14 değer kaybeden Credit Suisse, iflas korkularının gölgesinde 2022 yıllık raporunu yayımladı. Raporda müşteri kayıplarının azalmaya başladığı, ancak hala pozitif bir müşteri kazanımı elde edilemediği belirtildi.

Credit Suisse, 14 Mart’ta yayımladığı 2022 yıllık raporunda müşteri çıkışlarının çok daha düşük seviyelerde istikrar kazandığını ancak söz konusu raporun tarihi itibarıyla henüz tersine dönmediğini bildirdi.

Bir dizi skandaldan ağır zarar gören banka, dördüncü çeyrekte müşteri kayıplarında keskin bir hızlanma yaşadı ve 110 milyar İsviçre Frangını (120 milyar dolar) aşan çıkışla likidite konusunda bazı soruların akıllara gelmesine sebep oldu.

Banka daha önce yaptığı bir açıklamada ise, çıkışlardan dolayı bozulan görünümün düzeldiğini ve bankadan çekilen paraların geri dönmeye başladığının görüldüğünü açıklamıştı.

Geçen hafta yayınlanması planlanan bankanın 2022 yıllık raporu, ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu’nun (SEC), bankanın önceki mali tablolarıyla ilgili soru işaretleri uyandıran talebinin ardından ertelenmişti.

Silicon Valley Bank ve Signature Bank’ın iflaslarının yol açtığı piyasa kargaşasının Avrupa bankacılık hisselerinin düşmesine yol açmasıyla Pazartesi günü bankanın hisse fiyatı yüzde 14’ten fazla düşerek rekor bir düşük seviyeye ulaştı.

Ayrıca Credit Suisse’in borç temerrüdüne karşı sigorta maliyeti de (CDS) Cuma günkü kapanışa göre 49 baz puan artarak 466 baz puanla tüm zamanların en yüksek seviyesine yükseldi.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *