İslam İşbirliği Teşkilatı, Cammu Keşmir için ‘uluslararası toplum’dan yardım istedi

İslam İşbirliği Teşkilatı, Cammu Keşmir için ‘uluslararası toplum’dan yardım istedi

İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Genel Sekreteri Hüseyin İbrahim Taha, uluslararası toplumu Cammu Keşmir’de Hindistan kaynaklı sorununun çözülmesi için daha fazla gayret göstermeye çağırdı.

İbrahim Taha, Moritanya’nın başkenti Novakşot’ta düzenlenen 49. İİT Dışişleri Bakanları Konseyi Toplantısı kapsamında İİT Cammu Keşmir Temas Grubu ile bir araya geldi.

İİT’nin Cammu Keşmir halkının kendi kaderini belirleme hakkını elde etmesine destek verdiğini belirten Taha, uluslararası topluma sorunun çözümü için çabaların artırılması çağrısı yaptı.

Toplantı sonrası İİT’den yapılan yazılı açıklamaya göre Temas Grubu üyeleri, toplantıda, Cammu Keşmir halkına desteğini vurgulayarak, bölgedeki çatışmanın Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinin (BMGK) ilgili kararları uyarınca barışçıl bir şekilde çözülmesini talep etti.

Hindistan’a Cammu Keşmir halkının temel insan haklarına saygı duyma ve anlaşmazlık bulunan bölgenin demografik yapısında herhangi bir değişiklik yapmaktan kaçınma çağrısı yapıldı.

Toplantıda Pakistan Dışişleri Bakanı Bilaval Butto Zerdari, grup üyelerini bölgedeki son durum hakkında bilgilendirdi.

Keşmir’de Hindistan sorunu

İngiltere, 1947’de sömürge olarak yönettiği Hindistan’dan çekilirken o dönemde prenslik olan Keşmir, bağımsızlıklarını yeni kazanan Hindistan ya da Pakistan ile birleşme konusunda tercihle karşı karşıya kaldı.

Nüfusunun yüzde 90’ı Müslüman olan Keşmir halkı, 1947’de Pakistan’a katılmaktan yana tavır alsa da dönemin prensi, Hindistan ile birleşmeye karar verdi. Karara Müslüman Keşmir halkı karşı çıktı. Pakistan ve Hindistan’ın bölgeye asker göndermesiyle taraflar, 1947’de ilk kez savaştı. İki ülke arasında yine aynı nedenle 1965 ve 1999’da savaş çıktı.

Savaşların ardından sağlanan geçici ateşkes sonucunda Cammu Keşmir’in yüzde 45’i Hindistan’ın, yüzde 35’i Pakistan’ın kontrolünde kaldı. Bölgenin doğusundaki yüzde 20’lik bir kısım ise sınırdaş Çin’in hakimiyetine verildi.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK), 1948’den itibaren aldığı kararlarla Keşmir’in askerden arındırılmasını ve geleceğinin halk oylamasıyla belirlenmesini öngörüyor. Hindistan yönetimi, halk oylamasına karşı tutum benimserken Pakistan, BMGK kararlarının uygulanmasını istiyor.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *