Hükümeti protesto eden Fransızlar sokaklarda

Hükümeti protesto eden Fransızlar sokaklarda

Fransa’da senatör ve milletvekillerinden oluşan Karma Komisyon, ülke genelinde kitlesel grev ve protestolara neden olan emeklilik reformu tasarısı için nihai bir metin üzerinde mutabakat sağladı. Buna tepki gösteren Fransız halkı sokaklara dökülürken, devletin geri adım atması beklenmiyor.

7 senatör ve 7 milletvekilinden oluşan Karma Komisyon, tartışmalı emeklilik reformunu görüştü. Fransa Başbakanı Elisabeth Borne komisyonun, emeklilik reformuna ilişkin bir metinde anlaştığını duyurdu.

Ülke basını da nihai metnin komisyonda 4’e karşı 10 oyla kabul edildiğini aktardı. Metin bugün Senatoda ardından Ulusal Mecliste görüşülecek.

Tartışmalı emeklilik reformu

Fransa Başbakanı Borne, 10 Ocak’ta Macron’un seçim vaatleri arasında yer alan emeklilik reformunun hayata geçirileceğini açıklamıştı.

Emeklilik yaşının 62 olduğu ülkede 1 Eylül’den itibaren yasal emeklilik yaşının kademeli olarak her yıl 3 ay yükseltilerek 2030’da 64’e çıkarılacağını ifade eden Borne, 2027’de emeklilik maaşının tamamını alabilmek için 43 yıl prim ödeme şartı getirileceğini söylemişti.

Tartışmalı reforma karşı ülke çapında 19 Ocak’tan bu yana birçok kez grev ve protesto düzenlendi.

Reformun, “emeklilik yaşını kademeli olarak 62’den 64’e çıkarmayı öngören” en tartışmalı maddesini 9 Mart’ta onaylayan Senato, 12 Mart’ta reformun diğer maddelerini kabul etmişti.

Meclis’te salt çoğunluğu bulunmayan iktidar kanadı, son günlerde özellikle merkez sağ Cumhuriyetçiler (LR) Partisi milletvekillerini, reformlarını desteklemesi için ikna etmeye çalışıyordu.

Fransızlar tartışmalı emeklilik reformuna karşı ülke genelinde sokağa indi

Fransa’da, Genel İş Sendikası (CGT) başta olmak üzere çok sayıda sendikanın çağrısıyla emeklilik reformuna karşı gösteriler düzenledi. Başkent Paris’te Invalides Meydan’ında başlayan gösteri, İtalya Meydanı’nda sona erdi. Gösteride polis ile göstericiler arasında arbede yaşandı. Biber gazı ve cop kullanan polis, bazı göstericileri gözaltına aldı.

Bazı göstericiler, iş yeri vitrinleri ve otobüs duraklarının camlarını kırdı. İçişleri Bakanlığı ülke genelinde 480 bin kişinin gösterilere katıldığını belirtirken, CGT sendikası bu rakamı 1,7 milyon olarak açıkladı. Paris Emniyet Müdürlüğü, Paris’teki gösteri sırasında 17 kişinin gözaltına aldığını aktardı.

Öte yandan işçi sendikaları, parlamenterleri yarın Senato ve Ulusal Meclis’te görüşülecek emeklilik reformuna ilişkin yasa tasarına karşı oy kullanmaya çağırdı.

Fransa’da tartışmalı emeklilik reformuna karşı kitlesel grevlerin 8’incisi başladı

Fransa’da tartışmalı emeklilik reformuna karşı düzenlenen kitlesel grevlerin 8’incisi başlarken, ülke genelinde 200’den fazla noktada gösteri düzenlenecek.

Fransız basınındaki haberlere göre, başkent Paris başta olmak üzere çok sayıda kentte enerji, ulaşım, rafineri ve temizlik dahil farklı sektörlerin çalışanları greve gitti.

Ülke genelinde başkentin yanı sıra Lille, Marsilya gibi kentlerde de protestoların beklendiği grevler kapsamında, bölgesel istihbarat verilerine göre 50 bin ila 80 bini Paris’te olmak üzere ülke genelinde 650 bin ila 850 bin kişinin, 230 farklı noktada gösterilere katılması bekleniyor.

Grev nedeniyle bazı tren seferleri iptal edildi. Fransız Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü (DGAC) hafta başında hava yolu şirketlerine, kontrolörlerin grevi nedeniyle Paris Orly Havalimanı’ndaki bugünkü uçuşlarının yüzde 20’sini iptal etme çağrısında bulunmuştu.

Paris’te 7 bin ton çöp yığıldı

Öte yandan reforma karşı temizlik işçilerinin günlerdir devam eden grevi nedeniyle başkent Paris’in sokaklarında çöp yığınları oluştu.

Paris Belediyesi dün, başkent sokaklarında 7 bin tondan fazla çöpün biriktiğini açıklamıştı.

Fransız İçişleri Bakanı’ndan Paris Belediyesine, grevdeki çöpçüleri “zorla çalıştır” baskısı

Fransa İçişleri Bakanı Gerald Darmanin, Paris Belediyesinden, kentte oluşan çöp yığınları nedeniyle grevdeki temizlik işçilerine zorla işe başlattırma prosedürü uygulamasını talep etti.

Fransız basınındaki haberlere göre, Darmanin, Emniyet Müdürüne, belediyenin başkent Paris’te oluşan binlerce ton çöpü kaldırması için asgari personelle çalışma ve zorla işe başlattırma prosedürünü uygulaması talimatı verdi.

Kamu sağlığı riski ve tepkiler üzerine bu tedbire başvurmak zorunda kalan Darmanin, ayrıca çöp yığınlarının en çok olduğu semtlerden Paris’in 7. Bölgesinin Belediye Başkanı Rachida Dati’ye tebligat göndererek müdahale edilmediği takdirde Bakanlığın devreye gireceği uyarısında bulundu.

Paris Belediyesi, temizlik işçilerinin hükümetin emeklilik reformunu protesto etmek için başlattığı iş bırakma eylemlerini, oluşan “çöp yığınlarına” rağmen destekleyecek.

Öte yandan temizlik çalışanları, başkentte oluşan “çöp yığınlarına” rağmen grevlerini 20 Mart Pazartesi’ye kadar sürdürme kararı aldı.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *