Smotrich’e kınama ancak Arap dünyasından geldi

Smotrich’e kınama ancak Arap dünyasından geldi

Filistin beldesi Huvvara’ya yönelik “yeryüzünden silinmeli” ifadesini kullanan işgal rejimi hükümetinin Maliye Bakanı Smotrich’e tepki Arap dünyasından geldi. Batı dünyası Smotrich’in sözlerine tepki göstermezken, ABD’nin açıklaması ise ancak ‘sorumsuzluk’ olarak nitelemek oldu.

Filistin, Katar, Kuveyt ve İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT), Ürdün, “etnik temizlik” çağrısı yapan İşgal rejimi İsrail’in Maliye Bakanı Bezalel Smotrich’e tepkilerini dile getirdi.

Filistin Başbakanı Muhammed Iştiyye, Smotrich’in açıklamalarını “ırkçı” olarak nitelendirdi. Iştiyye, Smotrich’in bir terör açıklaması yaptığını belirterek, “İsrail’den hesap sorulması” çağrısında bulundu.

Katar Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, Smotrich’in beyanı “savaş suçuna tehlikeli bir tahrik” olarak nitelendirildi. Açıklamada, uluslararası toplumun Filistinli sivil nüfusu korumak için acilen harekete geçmesi gerektiği kaydedildi.

Kuveyt Dışişleri Bakanlığı ise yaptığı açıklamada, Smotrich’in sözlerini “sorumsuz ve kışkırtıcı” olarak değerlendirdi. Açıklamada, uluslararası toplumun Filistin halkını hedef alan bu kışkırtma girişimlerini durdurmak için sorumluluğunu üstlenmesi gerektiği vurgulandı.

İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT)’ndan yapılan açıklamada İsrailli bakanın sözleri için “ırkçı ve tehlikeli” yorumu yapıldı. Açıklamada, “uluslararası topluma Filistin halkına uluslararası koruma sağlama konusunda sorumluluk üstlenmesi” çağrısı yapıldı.

Ürdün Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Sinan el-Mecali, yaptığı yazılı açıklamada, Smotrich‘in ifadelerini kınadı. Ürdün Dışişleri Bakanlığı’nın Twitter hesabından yayımlanan açıklamasında Mecali, uluslararası insancıl hukuku ihlal eden ve şiddeti körükleyen söz konusu ifadelerin tehlikeli sonuçlar doğuracağı uyarısında bulundu. Mecali, Filistin halkını hedef alan eylemlerin, iki devletli çözüm formülünü akamete uğratan tek taraflı adımların ve şiddete neden olan provokasyonların durdurulması gerektiğini vurguladı. Mecali, Amman yönetiminin, gerilimin tırmanmaması ve Filistinliler ile İsrail arasındaki çatışmanın çözümünde ilerleme kat edilmesi için her türlü çabayı göstermeye devam edeceğini kaydetti.

Huvvara yok edilmeli!

İşgalci İsrail’de Binyamin Netanyahu liderliğindeki koalisyon hükümetinin ortaklarından aşırı sağcı Dini Siyonizm Partisi lideri ve Maliye Bakanı Smotrich, bir panelde yaptığı konuşmada, yahudi yerleşimcilerin 26 Şubat’ta Nablus’un güneyindeki Huvvara beldesinde Filistinlilere karşı giriştiği canice saldırıları destekleyerek bölgede etnik temizlik çağrısı yapmıştı.

Huvvara’nın “yok edilmesi” çağrısında bulunan sosyal medyadaki bir paylaşımı “neden beğendiği” sorulan Smotrich, “Çünkü Huvvara beldesinin yeryüzünden silinmesi gerektiğini düşünüyorum. Bence İsrail devleti bunu yapmalı. Bu, Tanrı esirgesin, vatandaşın eliyle yapılmamalı.” yanıtını vermişti.

İsrailli Bakan Smotrich daha sonra yaptığı bir açıklamada, “Huvvara’nın yeryüzünden silinmesi gerektiği” yönündeki açıklamasının dil sürçmesi olduğunu ifade ederek, “Kelimeleri yanlış seçtim. Duygu yoğunluğu sırasında yapılmış açıklamalardı.” dedi.

Yahudiler Huvvara’yı yakıp yıktı

İşgalci İsrail güçlerinin 22 Şubat’ta işgal altındaki Batı Şeria’nın kuzeyinde yer alan Nablus’a birkaç noktadan düzenlediği baskın, bölgede gerilimi yeniden tırmandırmıştı.

Nablus’un tarihi Eski Şehir bölgesindeki bir evin etrafını kuşatan İsrail askerleri, baskını protesto eden Filistinlilere gerçek mermiyle müdahalede bulunmuş, biri çocuk, ikisi yaşlı olmak üzere 11 Filistinliyi şehid etmiş, 6’sı ağır 100’den fazla Filistinliyi yaralamıştı.

Nablus’taki kanlı baskının ardından, 26 Şubat’ta Huvvara beldesinde düzenlenen silahlı saldırıda iki yahudi yerleşimci öldürülmüştü. Olayın ardından yüzlerce yahudi, İsrail ordusunun himayesinde, Huvvara’ya baskın düzenleyerek Filistinlilere karşı toplu intikam saldırıları gerçekleştirmişti.

Yerleşimciler, beldede onlarca ev, iş yeri ve aracı kundaklamış, bazı Filistinlileri linç girişiminde bulunarak yaralamış, 1 kişiyi ise öldürmüştü.

Saldırılar uluslararası kamuoyunun yanı sıra İsrail içinde bazı kesimlerden de büyük tepki çekerken, bir grup İsrailli hukukçu, saldırılara destek veren Maliye Bakanı Bezalel Smotrich ile bazı aşırı sağcı milletvekilleri hakkında “savaş suçunu teşvik” ettikleri gerekçesiyle suç duyurusunda bulunmuştu.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *