İşgalci İsrail’de yargı krizi orduya sıçradı

İşgalci İsrail’de yargı krizi orduya sıçradı

Netanyahu liderliğindeki koalisyon hükümetinin, yargının bazı yetkilerini meclise devretmeye yönelik hamleleri, birçok kesim tarafından eleştiriliyor.

İşgalci İsrail ordusunda görev yapan 37 savaş uçağı pilotu, Başbakan Binyamin Netanyahu’nun yargının yetkilerini kısıtlayan yasa teklifini protesto amacıyla 8 Mart’taki eğitimlerine katılmayacağını duyurdu.

İşgalci İsrail’in Haaretz gazetesinin haberinde, İsrail ordusuna bağlı “Çekiç Filosu”nda görev yapan 37 yedek pilotun yargının yetkilerini kısıtlayan yasa teklifine tepki amacıyla 8 Mart’ta eğitime katılmayacakları yönünde ortak bildiri yayımladığı belirtildi.

İsrailli eski bakandan pilotların bildirisine tepki

Öte yandan, işgalci İsrail’de önceki dönem hükümetlerde Adalet ve İçişleri Bakanlığı görevi yapan Haim Ramon, Çekiç Filosu pilotlarının bildirisine tepki göstererek, ülkede son dönemde zorunlu askerlik hizmetinin reddedilmesi yönünde yapılan çağrıları eleştirdi.

Kanal 12 televizyonuna konuşan Ramon, “Askerliği reddetmekten bahsedenler… bu İsrail toplumunu tamamen tasfiye etmektir, bu ülkedeki tüm meşru şeylerin çiğnenmesidir.” ifadelerini kullandı.

Haaretz’in haberine göre İsrail ordusu, son haftalarda Netanyahu’nun yargı reformu paketine karşı protestoların artmasının ardından “ihtiyat sistemi”nde ciddi bir krizin ortaya çıkmasından endişe ediyor.

Siyonist hükümetin “yargı reformu”

İşgalci İsrail Adalet Bakanı Yariv Levin, 5 Ocak’ta Yüksek Mahkemenin yetkilerini sınırlandıran, yargının, hakimlerin seçimi üzerindeki etkisini azaltan bir yasa planladıklarını duyurmuştu.

Netanyahu başbakanlığındaki koalisyon hükümetinin, yargının bazı yetkilerini meclise devretmeye yönelik hamleleri, Yüksek Mahkeme başta olmak üzere hükümet ile İsrail yargı mekanizması arasında gerilime yol açmıştı.

Ülkedeki en yüksek yargı mercisi olarak görev yapan Yüksek Mahkeme, Meclisin çıkardığı kanunları, anayasa taslağı olarak kabul edilen “temel yasalara” aykırılık gerekçesiyle bozma yetkisine sahip.

Netanyahu hükümeti, açıkladığı yargı düzenlemesinde, Yüksek Mahkemenin, Meclisin çıkardığı kanunları bozma yetkisinin elinden alınacağını belirtmişti.

İşgalci İsrail Başsavcısı Gali Baharav-Miara, hükümetin yargı düzenlemesine karşı itirazlarını yazılı olarak iletmiş, kaygılarının “güçler ayrılığı, yargının bağımsızlığı ve bireysel hakların korunması”nın bozulması üzerinde toplandığını paylaşmıştı.

Ülkede, başta Tel Aviv olmak üzere farklı kentlerde Netanyahu hükümetinin yargı düzenlemesi ve sağ politikalarına karşı sürdürdüğü kitlesel gösteriler, 9 haftayı geride bıraktı.

Sonuncusu dün düzenlenen ve başta Tel Aviv olmak üzere, Hayfa, Batı Kudüs, Birüssebi ve Netanya gibi büyük kentler dahil ülke çapında onlarca noktada gerçekleştirilen gösterilere on binlerce İsrailli katıldı.

Netanyahu nükleer tesislerin hedef alınmasını “hukuka aykırı” gören UAEA Başkanı’nı eleştirdi

İşgalci İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, İran’ın nükleer tesislerine yönelik askeri bir saldırının “hukuka aykırı” olduğunu söyleyen Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (UAEA) Rafael Mariano Grossi’ye tepki gösterdi.

İşgal rejimi Başbakanlık Basın Ofisinden yapılan açıklamaya göre Netanyahu, haftalık kabine toplantısında Grossi’nin Tahran ziyaretindeki açıklamalarına değindi.

Netanyahu, “Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı Başkanı Rafael Grossi yakın zamanda Tahran’da İsrail’in İran nükleer tesislerine saldırmasının hukuka aykırı olduğunu söyledi. Grossi, değerli bir beyefendi ama değersiz bir şey söyledi.” ifadelerini kullandı. Netanyahu, Grossi’nin açıklamalarına eleştirisini şöyle sürdürdü:

“Hangi hukuka aykırı? Yok olmamızı açıkça isteyen İran’ın, bizi katledecek yıkıcı silahları savunmasına izin mi verilecek? Bizim kendimizi savunmamıza izin var mı? (Kendimizi) Savunduğumuz ve savunacağımız açıktır. Hiçbir şey bizi ülkemizi savunmaktan ve düşmanlarımızın Yahudilerin devletini ortadan kaldırmalarını engellemekten alıkoyamaz.”

İsrail’deki protestocuları “anayasal krize yol açmakla” suçladı

İşgalci İsrail Başbakanı, konuşmasında, hükümetin yargı düzenlemesine karşı haftalardır gösteriler düzenleyen İsrailli protestocuları da “anayasal krize yol açmakla” suçladı.

Netanyahu, liderlik ettiği koalisyon hükümetinin yargıyı zayıflatan ve Yüksek Mahkeme’nin yetkilerini kısıtlayan yasa teklifine karşı ülke genelinde düzenlenen protestolara ilişkin, şunları söyledi:

“Bazı protesto biçimleri meşru olsa da, birçoğunun kendi adaletini sağlamaya çalıştığını ve eşimi Tel Aviv’deki bir kuaförde kuşattığını gördük. Hükümeti çökertmek ve anayasal bir krize yol açmak istiyorlar. Muhalefeti gerilimi bir nebze olsun azaltmak için bana katılmaya çağırıyorum.”

Hükümetinin yargı düzenlemesine karşı her hafta cumartesi akşamı ülke genelinde kitlesel gösteri düzenleyen on binlerce İsrailli, dün onlarca kentte protestoların dokuzuncu haftasında sokaklardaydı.

Grossi’nin İran temasları

UAEA Başkanı Rafael Grossi dün İran’ı ziyaret etmiş ve Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi ile başkent Tahran’da bir araya gelmişti.

Ziyareti kapsamında basın toplantısında konuşan Grossi, İsrail ve ABD’nin İran’ın nükleer tesislerini hedef alma tehditlerine yönelik bir soruyu, “Bence bir nükleer tesise yönelik herhangi bir askeri saldırı hukuka aykırıdır ve hepimizin bağlı olduğu normatif yapıların dışındadır.” şeklinde yanıtlamıştı.

İranlı yetkililerle görüşmelerinde, onların “nükleer anlaşmanın canlandırılmasıyla ilgili iradelerini ciddi bulduğuna ve siyasi irade mevcutsa nükleer anlaşmaya dönüşün de mümkün olduğuna” işaret eden Grossi, “Kötü niyetli kişiler, İran ile UAEA arasındaki ikili işbirliğinin başarılı olmasını istemiyorlar ve bunlara verilecek en iyi cevap da ikili işbirliğinin geliştirilmesidir.” ifadelerini kullanmıştı.

İsrail’in ulusal hava yolu şirketi El Al, bu hafta Netanyahu’nun İtalya’ya yapacağı resmi ziyaret için görevli pilot veya uçuş görevlisi bulamayınca, başka bir havayolu şirketi arandı.

İsrail’in ulusal havayolu, Netanyahu’nun gezisi için pilot bulamadı

The Times Of Israel’de yer alan habere göre Ulaştırma Bakanı Miri Regev, Arkia ve Israir gibi diğer havayollarına teklif vermeyi planlıyor .

TRT Haber’in aktardığına göre, Kudüs Postası, ulusal havayolunun, iktidar koalisyonunun önerdiği yargı reformları üzerine ülkede büyük protestoların başlaması nedeniyle görev için gönüllü olacak herhangi bir pilot veya kabin ekibi üyesi bulamadığını söyledi .

El Al, personel sorununu “diğer nedenlerin yanı sıra” başbakan tarafından talep edilen uçak olan Boeing 777’yi uçurmaya yetkili pilotların eksikliğinden sorumlu tuttu .

Basında çıkan haberlerde, havayolu çalışanlarının, hükümetin planladığı yargı revizyonuna karşı oldukları için gönüllü olmaya isteksiz oldukları ileri sürüldü.

Netanyahu’nun perşembe günü İtalya Başbakanı Giorgia Meloni ile görüşeceği Roma’ya uçması ve Cumartesi günü İsrail’e dönmesi planlanıyor.

Netanyahu’nun İtalya gezisini önümüzdeki hafta Almanya’ya yapacağı ziyaretle sürdürmeyi planladığı bildiriliyor.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *