FKÖ Genel Sekreteri eş-Şeyh: İsrail’e baskı için dünyayı harekete geçirmemiz gerekiyor

FKÖ Genel Sekreteri eş-Şeyh: İsrail’e baskı için dünyayı harekete geçirmemiz gerekiyor

Filistin Devlet Televizyonuna konuşan Filistin Kurtuluş Örgütü (FKÖ) Yürütme Komitesi Genel Sekreteri Hasan eş-Şeyh, Ürdün’deki Akabe toplantısı ve Filistin yönetiminin, İsrail’in saldırılarıyla mücadele için yürüttüğü diplomatik çalışmalara ilişkin bilgi verdi.

Toplantıya katılım kararının, FKÖ şemsiyesi altındaki grupların çoğunluğunun onayıyla alındığını ifade eden Şeyh, “Akabe toplantısı, daha kapsamlı bir barış sürecinin gerekliliğini gösterdi.” diye konuştu.

İşgalci İsrail hükümetinin, Akabe’de alınan kararların yerine getirilmeyeceği yönündeki açıklamalarına da değinen Şeyh, “Faşist sağcı bir hükümetle karşı karşıya olduğumuzu biliyoruz. Bu nedenle tüm dünyayı, İsrail hükümetine baskı uygulama noktasında harekete geçirmemiz gerekiyor.” dedi.

Şeyh ayrıca Filistin’in İsrail’in saldırılarıyla mücadele için Arap ülkelerinin işbirliğiyle geniş kapsamlı diplomatik çalışma yürüttüğünü sözlerine ekledi.

Akabe’deki toplantı

Ürdün’ün Akabe kentinde yaklaşan ramazan ayı öncesi İsrail ile Filistin arasında özellikle son 2 ayda tırmanan gerilimi düşürme amacıyla dün bir güvenlik toplantısı düzenlenmişti.

Filistin (Mahmud Abbas yönetimi), İsrail, Ürdün, ABD ve Mısır’ın katılımıyla düzenlenen güvenlik toplantısı sonrası yayımlanan kapanış bildirisinde, “Filistin yönetimi ile İsrail hükümetinin, tek taraflı eylemleri 3 ila 6 ay durdurmaya hazır olduklarını teyit ettiği” belirtilmişti.

Tek taraflı eylemlerin durdurulmasının, İsrail hükümetinin, 4 ay boyunca yeni yerleşim birimi inşasını tartışmaya açmaması ve 6 ay boyunca kaçak yerleşim birimlerine onay vermemesini içerdiği kaydedilmişti.

Akabe toplantısının, İsrail ile Filistin arasında, barış görüşmelerinin sekteye uğradığı 2014 yılından bu yana gerçekleşen ilk aleni görüşme olduğu belirtiliyor.

İsrail’den “Yahudi yerleşim birimleri inşasının durmayacak” vurgusu

Siyonist İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ise toplantı sonrası yaptığı açıklamada, işgal altındaki Batı Şeria’da yasa dışı yahudi yerleşim birimlerinin inşasına devam edileceğini belirtmişti.

Dün akşam Twitter hesabından yaptığı açıklamada Netanyahu, “Yahudiye ve Samiriye’deki (Yahudilerce Batı Şeria için kullanılan isim) inşaat ve düzenleme, herhangi bir değişiklik olmaksızın orijinal planlama ve programa göre devam edecek. Herhangi bir dondurma yoktur ve olmayacaktır.” ifadelerine yer vermişti.

İşgalci İsrail’in aşırı sağcı Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir de toplantıya ilişkin, “Ürdün’de olan Ürdün’de kalacak.” ifadesini kullanmıştı.

İşgalci İsrail Maliye Bakanı Bezalel Smotrich de Twitter hesabından yaptığı açıklamada “Yahudi yerleşim birimleri inşasının bir gün dahi durmayacağını” belirtmişti.

ABD: Akabe toplantısı önemli bir başlangıç

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Stratejik İletişim Koordinatörü John Kirby, İsrail ve Filistinli yetkililerin bir araya geldiği Akabe toplantısının taraflar arasındaki gerilimi azaltmak için önemli bir başlangıç noktası olduğunu ileri sürdü.

Kirby, günlük basın toplantısında, 26 Şubat’ta Filistin yönetimi ve İsrail hükümetinin bir araya geldiği, ABD, Mısır ve Ürdünlü yetkililerin de bulunduğu, Ürdün’ün Akabe kentinde düzenlenen toplantıya ilişkin konuştu.

İsrailli ve Filistinli tarafların on yıllardır bu gibi bir toplantı gerçekleştirmediklerine işaret eden Kirby, “Akabe Bildirisi, İsrail ve Filistin taraflarının şiddeti azaltma ve önleme taahhütlerini içeriyor.” ifadesini kullandı. Kirby, tarafların ayrıca, daha önceki anlaşmalara olan bağlılıklarını ve “adil ve karıcı bir barış” için çalışmalarını teyit ettiklerini belirterek, “Bu toplantı bir başlangıç noktasıydı. Ancak önemli bir adımdı.” dedi.

Diğer taraftan, hafta sonu iki İsraillinin ve bir Filistinlinin öldüğü olaylarla ilgili ABD Dışişleri Bakanlığının açıklamasına işaret eden Kirby, “Şiddetin her türlüsünü kınıyoruz.” ifadesini kullandı.

Bu kapsamda Kirby, İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog ve Başbakan Binyamin Netanyahu’nun “vatandaşların hukuku kendi ellerine alamayacağı” yönündeki açıklamalarına katıldıklarını belirterek, “Yaşananlar kabul edilemez.” dedi.

Yahudi yerleşimleri

Netanyahu’nun yasadışı yerleşimlerin inşasına devam edileceği yönündeki açıklamalarıyla ilgili ise Kirby, Akabe toplantısında İsrailli yetkililerin 6 ay boyunca ek yasa dışı yerleşimlerin inşasıyla ilgili görüşülmeyeceğini söylediklerini ve bunun olumlu bir işaret olduğunu düşündüklerini söyledi.

Kirby, “uygulanabilir iki devletli bir çözümü” desteklediklerini belirterek, ek yerleşimlerin bu amaca hizmet etmediğinin altını çizdi.

ABD’li Kirby, Akabe toplantısının bu gibi krizlerin yönetilmesine yardımcı olmak için tasarlandığını savundu ve ABD Başkanı Joe Biden’ın Ürdün Kralı 2. Abdullah ve Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi’ye katkıları için teşekkürlerini ilettiğini aktardı. ABD’nin bu konuyla aktif olarak ilgilenmeye devam edeceğini söyleyen Kirby, bu kapsamda gelecek ay Mısır’ın Şarm el-Şeyh kentinde konuyu takip eden bir toplantı yapılacağını bildirdi.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *