Tebbun, ‘örgütlerin ve ajanların’ STK’lar eliyle Cezayir’i hedef aldığını söyledi

Tebbun, ‘örgütlerin ve ajanların’ STK’lar eliyle Cezayir’i hedef aldığını söyledi

Cezayir Cumhurbaşkanı Abdulmecid Tebbun, ülkesinin ‘boyun eğmeyi kabul etmediği için dört bir yandan hedef alındığını’ söyledi. Tebbun, STK’ları da eleştirerek, STK’ların her 5-10 yılda bir Cezayir’i istikrarsızlaştırma girişimleri olduğunu belirtti.

Cezayir, 8 Haziran 2022 tarihinde İspanya ile 20 yıllık Dostluk ve İşbirliği Anlaşması’nı, Madrid’in Batı Sahra sorununda politikasını Fas’tan yana değiştirmesinden ötürü askıya almıştı.

Cumhurbaşkanı Tebbun, Cezayir basınına verdiği röportajda, Madrid’in Fas yanlısı politikaları nedeniyle İspanya ile Dostluk ve İşbirliği Anlaşması’nı askıya almak zorunda kalmasından ötürü çok üzgün olduğunu belirterek İspanyol halkıyla ilişkilerin çok iyi olduğunu, İspanya Kralı’na büyük saygı duyduklarını ve İspanya Kralı’nın da bunu bildiğini vurguladı.

Cezayir’in özellikle İtalya ile ilişkileri güçlendirmeyi neden istediğine değinen Cumhurbaşkanı Tebbun, “Bazı Avrupa ülkeleri, safça Cezayir’in özel bir himaye altında olduğunu düşünüyorlar. Ama Cezayir, özgür ve İtalya ile ilişkileri güçlendirmesinin çıkarına olduğunu biliyor. Çünkü İtalya, 1990’lı yıllarda yaşadığımız en karanlık günlerde yanımızda olan tek ülkedir. Bize kötülük yapanlardan intikam almadan unutmadığımız gibi, bize zerre kadar iyilik yapanları da asla unutmayız” ifadelerini kullandı.

Öte yandan sivil toplum kuruluşlarını (STK) eleştiren Cumhurbaşkanı Tebbun, STK’ların her 5-10 yılda bir Cezayir’i istikrarsızlaştırma girişimleri olduğunu öne sürerek STK’ların çoğunun ‘ajan’ olarak nitelendirdiği insanları savunan ülkelerin istihbarat servislerine bağlı olduğunu açıkladı.

Tebbun, ‘masum insanların gerçek mermilerle öldürüldüğü Filistin’de yaşanan katliamlar’ diyerek İsrail ordusunun son günlerde Filistinlilere karşı saldırılarına da değindi.

Bazı Avrupalı ​​yetkilileri üstü kapalı bir şekilde eleştiren Cumhurbaşkanı Tebbun, “Yakın zamana kadar Avrupa’daki bazı yetkililer, Cezayir’in onlara bağlı Beşinci Tabur tarafından yönetilebilmesi için bir geçiş aşamasından geçmesi gerektiğini söylüyordu” ifadelerini kullandı. Cezayir’in ‘boyun eğmeği kabul etmediği için dört bir yandan hedef alındığını ve hedef alınmaya devam ettiğini’ söyleyen Tebbun, ülkesinin bir cennet olmasa da cehennem de olmadığını, halkının siyasi ve ekonomik güç olarak görülen ülkelerine güvenmesi gerektiğini ve Cezayir’in Afrika ülkeleri, Arap dünyası ve Akdeniz havzasında etkili bir ülke olduğunu da sözlerine ekledi.

Hükümetin gelecekteki projelerine değinen Cezayir Cumhurbaşkanı, ülkesinin şu anki düşmanının gelişmemişlik olduğunu ve bu yüzden sosyal devleti kurmayı hedeflediklerini belirtti.

Sendikaların protesto ve grev hakkına dikkati çekerek ‘ülkelerini satmaya çalışanları’ sert bir dille eleştiren Cumhurbaşkanı Tebbun, protesto ve grev düzenlemek anayasal bir hak olduğu için hukuka başvurulması gerektiğini vurguladı.

Öte yandan Cezayir’in Ukrayna’nın başkenti Kiev’deki büyükelçiliğini yeniden açacağını duyuran Tebbun, “Dışişleri Bakanı ile dün görüştüm. Cezayir’in Kiev Büyükelçiliği’nin yeniden açılmasına karar verdik. Ukrayna ile ilişkilerimiz normal, Rusya ile ilişkilerimizin nasıl olduğunu da herkes biliyor” dedi.

Cezayir’in Ukrayna ile Rusya arasında arabuluculuk girişimi başlattığı iddialarını reddeden Cumhurbaşkanı Tebbun, Cezayir diplomasisinin her zaman büyük bir sessizlik içinde çalışmayı tercih ettiğinin altını çizdi.

(Şarku’l Avsat)

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *