İsrail, her yahudinin öldürülmesi karşılığı bir yerleşim yerini ‘yasallaştıracak’

İsrail, her yahudinin öldürülmesi karşılığı bir yerleşim yerini ‘yasallaştıracak’

Netanyahu’nun, Maliye Bakanı Bezalel Smotrich ile, rastgele yapılmış 77 yasa dışı yahudi yerleşim yerini resmi yerleşim yerlerine dönüştürme konusunda anlaştığı bildirildi.

Şarku’l Avsat Tel Aviv muhabiri Nazir Mecelli’nin haberine göre, Tel Aviv’deki siyasi kaynaklar, siyonist İsrail Stratejik İşler Bakanı Ron Dermer’in, Kabine (İsrail hükümetindeki güvenlik ve siyasi işler kabinesi) toplantısından ve dokuz yerleşim yerinin yasallaştırılıp yerleşim yerlerinde 10 bin konut inşa edilmesine karar vermeden önce ABD yönetimine Başbakan Binyamin Netanyahu adına bir mesaj ilettiğini ve hükümetin ‘ancak İsrailliler öldürülmezse’ başka yerleşim kararları almayacağını bildirdiğini ortaya çıkardı.

Kaynaklara göre siyonist bakan aynı zamanda hükümetin Filistinliler tarafından öldürülen her Yahudi için bir yerleşim yeri inşa edeceğini söyledi.

Bu kaynaklar, Netanyahu’nun Savunma Bakanlığı’nda ek bir bakanlık görevinde daha bulunan Maliye Bakanı Bezalel Smotrich ile rastgele yapılmış 77 yerleşim yerini resmi yerleşim yerlerine dönüştürme konusunda anlaştığını söylediler. Ancak kaynaklara göre Washington ile kurulan diyalog sırasında sayı 14’e düşürüldü. ABD’liler bunu da reddedince her İsraillinin öldürülmesiyle sayının artacağının temini verilerek sayı dokuza düşürüldü.

İşgalci İsrail’in Kanal 13 televizyonuna göre, ABD’liler ‘yerleşim yerlerinin sayısının azaltılmasında ve yasal izne sahip yerlerin uzun yıllardır kurulu olup izole bölgelerde değil, mevcut yerleşim yerlerinin yakınlarında bulunmasında ısrar ettiler’.

Buna binaen Washington, Netanyahu’nun elçisine, yerleşim birimlerinin kurulmasına karşı olduğunu kamuoyu önünde ifade etmeye devam edeceğini, ancak konunun gündeme gelmesi halinde Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi’nde veto yetkisini kullanmayacağını bildirdi. Bu bağlamda İsrail’in BM Daimi Temsilcisi Gilad Erdan, ABD’ye veto konusunda yardımcı olmak için BM Güvenlik Konseyi’ne yerleşimlerle ilgili müzakerelere Filistin’in Kudüs’teki Yahudilere karşı silahlı operasyonlarının da dahil edilmesi çağrısında bulunan bir mektup gönderdi.

Bununla bağlantılı olarak Netanyahu, Filistin topraklarında gerilimi tırmandırma yolunda bir adım daha attı. ABD Dışişleri Bakanlığı Yakın Doğu İşlerinden Sorumlu Müsteşar Yardımcısı Barbara Leaf’ın, Netanyahu’nun üst düzey çalışanlarını, Savunma Bakanlığı’nın Batı Şeria ile ilgili önemli yetkilerini aşırı sağcı Bakan Smotrich’e devretme planında ilerleme kaydedilmemesi konusunda uyarmasına ve ülkesinin bu davranışı ilhaka doğru bir adım olarak değerlendireceğini söylemesine rağmen, Netanyahu Smotrich’e kendisine yetkileri çok yakında vereceğini söyledi.

Smotrich, Netanyahu’yu, aralarındaki hükümet koalisyonu anlaşmalarında onaylanan bu yetkileri almazsa hükümet koalisyonundan çekilmekle tehdit etmişti. Savunma Bakanı Yoav Gallant’ın kendisine bu yetkileri vermeyi istememesini anladığını, ancak Gallant’ın arzusunu yerine getirmenin bir koalisyon krizine yol açacağını söylemişti. Smotrich “Gallant bu anlaşmaları reddetme, istifa etme ve bizi kendisinden kurtarma hakkına sahiptir. Ancak, anlaşmaların uygulanmasını engelleme hakkına sahip değildir” demişti.

Netanyahu, dün Smotrich’in bir talebini daha gerçekleştirdi ve İsrail ordusuna, Batı Şeria’da Ramallah’ın kuzeyindeki Şilo yerleşim yerindeki üzüm bağlarından birinde yer alan ağaçların sökülmesine son verilmesi emrini verdi. Ordu, bağın gerekli izin ve ruhsatları almadan bir Yahudi yerleşimci tarafından kurulduğu gerekçesiyle İsrail Yüksek Mahkemesi’nin verdiği bir karara dayanarak bu operasyonu düzenlemişti. Ordu ve Sınır Muhafızları’ndan gelen güçler dün sabah, içinde özel bir Filistin arazisinin de bulunduğu Şilo yerleşim yerine ait araziye dikilen toplam bin 100 ağacın yaklaşık binini kökünden sökmüştü. Olay yerinde polis memurları ile yerleşimciler arasında arbede yaşanmıştı. Bunun üzerine Smotrich, soluğu Netanyahu’nun ofisinde alarak bu çalışmanın durdurulmasını talep etmiş ve ‘ağaçların sökülmeye devam etmesinin hükümetin istikrarını tehdit edeceği’ tehdidinde bulunmuştu.

Walla sitesinin üst düzey bir siyasi yetkiliye dayandırdığı bir haberine göre Netanyahu’nun ofisine üzüm bağlarındaki ağaçların sökülmesi konusunda önceden bilgi verilmesine ve herhangi bir karşı tutum görülmemesine rağmen, Netanyahu güvenlik birimlerinin karşı çıkmasına aldırmadan ağaçları sökme işlemlerini hızla durdurdu.

Netanyahu’nun davranışını ‘korkaklık’ olarak nitelendiren generallerden biri “Smotrich’in korkusuyla titriyor. Güvenlik çıkarları pahasına ve davranışları orduya ve hatta Washington’daki en büyük müttefik de dahil olmak üzere yurtdışındaki dostlara ve müttefiklere zarar verse bile emirlerine boyun eğiyor” dedi.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *