BAE’den 50 milyon dolar, Kanada’dan 10 milyon dolar yardım kararı

BAE’den 50 milyon dolar, Kanada’dan 10 milyon dolar yardım kararı

Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen Türkiye ve Suriye için Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) 50 milyon dolarlık destekte bulunma kararı alırken Kanada da Türkiye ve Suriye için 10 milyon dolar destek kararı aldı.

BAE resmi haber ajansı WAM’da yer alan habere göre, BAE Devlet Başkanı Muhammed bin Zayid Al Nahyan, depremlerden etkilenen dost ve kardeş ülkeler Türkiye ile Suriye’ye 100 milyon dolarlık yardım talimatı verdi.

Söz konusu meblağdan 50 milyon doların Türkiye’de depremden etkilenen bölgelere, diğer 50 milyon doların da Suriye’deki bölgelere sunulacağı kaydedildi.

Kanada’dan yardım

Kanada Uluslararası Kalkınma Bakanı Harjit Sajjan, parlamentoda gazetecilerin sorularını yanıtlarken, 10 milyon dolarlık miktarın Kanada’nın “ilk tepkisini” temsil ettiğini söyledi. Bakan Sajjan, federal hükümetin daha fazla yardım için bir ihtiyaç değerlendirmesi yaptığını ve ayrıca kurtarma operasyonlarına yardımcı olması için ülkenin afet yardımı müdahale ekibini görevlendirmeyi düşündüğünü ifade etti.

Depremzedelerin ihtiyaçlarını tespit etmeye çalıştıklarını söyleyen Sajjan, “Bunun için deprem bölgelerinde çalışan BM ekiplerinden bilgi alıyoruz.” diye konuştu.

Sajjan, kendilerine ulaşan ilk bilgiler sonrası 10 milyon dolarlık ilk yardım kararını aldıklarını, ilerleyen günlerde yeni kararlar almalarının bölgeden gelecek bilgilere dayalı olacağını kaydetti.

Kanadalı GSM firmaları Türkiye aramalarını ücretsiz yaptı

Bu arada Kanada genelinde hizmet veren Rogers ve Telus isimli cep telefonu hizmet sağlayıcısı firmalar, Türkiye’de yaşanan depremde yakınlarına ulaşmaya çalışan aboneleri için ücretsiz hizmet başlattı.

Her iki firmanın sosyal medya hesaplarından yapılan açıklamada, Türkiye’yi aramak isteyen abonelerden 28 Şubat’a kadar ücret alınmayacağı duyuruldu.

Telus ayrıca, SMS yardım sistemiyle, mesaj başına 20 Kanada doları bağış kampanyası da başlattı. Toplanan yardımlar, Türkiye’deki depremzedelere ulaştırılacak.

Kuveyt’ten Türkiye’ye dayanışma telefonu

Öte yandan Kuveyt resmi haber ajansı KUNA’da yer alan habere göre, Kuveyt Veliaht Prensi Meşal el-Ahmed el-Cabir es-Sabah, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı telefonla arayarak Türkiye ile dayanışmalarını iletti.

Depremlerde yaşamını yitirenler için başsağlığı dileyen Sabah, ülkesinin deprem etkileriyle mücadele için anında bir hava köprüsü kurduğunu ve Bakanlar Kurulu’nun da ülkede depremzedeler için acil yardım kampanyası başlatma kararı aldığını aktardı.

KUNA’da yer alan diğer bir haberde ise Kuveyt itfaiye ekibinin, deprem bölgelerindeki arama kurtarma çalışmalarına katılmak üzere Türkiye’ye gittiği belirtildi.

Kuveyt Kızılay ve Kuveyt Sağlık Bakanlığı’ndan da bir ekibin kendilerine eşlik ettiği itfaiye grubunun 45 kişiden oluştuğu aktarıldı.

Katar, Türkiye ve Suriye’deki depremzedelere 10 bin konteyner ev gönderecek

Katar Dışişleri Bakanlığından konuyla ilgili yazılı bir açıklama yapıldı. Açıklamada, Katar’ın Türkiye ve Suriye’de, deprem felaketinden etkilenen bölgelere yardım çalışmaları kapsamında, 10 bin konteyner ev göndereceği kaydedildi.

Katar resmi ajansı QNA’da yer alan haberde de Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamed Al Sani’nin, Türkiye’ye “bir hava köprüsü” kurulması talimatını verdiği belirtilmişti.

Hava köprüsüyle ilk olarak Uluslararası Katar Arama ve Kurtarma Grubundan bir ekibin geleceği aktarılan haberde, bu ekibin bir meydan hastanesi kuracağı, insani yardımlar, kış şartlarıyla mücadele malzemeleri ve çadırlar getireceği ifade edilmişti.

Alman Deutsche Telekom Türkiye aramalarını 15 Şubat’a kadar ücretsiz yaptı

Alman telekom şirketi Deutsche Telekom, Kahramanmaraş merkezli depremler nedeniyle Almanya’dan Türkiye ve Suriye’ye yapılan aramaları 15 Şubat’a kadar ücretlendirmeyeceğini duyurdu.

Deutsche Telekomdan yapılan açıklamada, yıkıcı depremlerden etkilenen Türkiye ve Suriye halkına taziyede bulunuldu.

Açıklamada, Almanya’dan Türkiye ve Suriye’ye 6 Şubat-15 Şubat tarihlerinde yapılan arama ve gönderilen SMS’lerden ücret alınmayacağı bildirildi.

Türkiye ve Suriye’deki müşterileri için veri dolaşımlarının da 15 Şubat’a kadar ücretsiz olacağı belirtilen açıklamada, Deutsche Telekomun depremzedeler için “Aktion Deutschland Hilft”e (Almanya Yardım Ediyor) bir milyon avro bağışta bulunacağı kaydedildi.

Deutsche Telekom Üst Yöneticisi (CEO) Timotheus Höttges, konuya ilişkin değerlendirmesinde, Türkiye ve Suriye’den gelen görüntülerin kendilerini derinden üzdüğünü ifade etti.

Höttges, “Depremden etkilenen pek çok kişinin çaresizliğine sadece şefkatle değil, somut yardımla yaklaşıyoruz.” ifadesini kullandı.

Birçok şirket çalışanının, Türkiye veya Suriye’de akrabaları olduğunu kaydeden Höttges, dayanışmanın harika olduğunu belirtti.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *