İsveç, 4 Fetö üyesinin Türkiye’ye iadesini reddetti

İsveç, 4 Fetö üyesinin Türkiye’ye iadesini reddetti

Fetö soruşturması firarisi 4 şüphelinin, İsveç Yüksek Mahkemesi tarafından Türkiye’ye iadesinin reddine ilişkin karar, aralık ayında İsveç hükümeti tarafından onaylandı. PKK/YPG destekçilerinin başkent Stockholm’de belediye binası önündeki eylemine Türkiye’den tepki var.

İsveç resmi haber ajans TT, FETÖ firarisi 4 kişinin Türkiye’ye iadesinin reddedildiği mahkeme kararının, 22 Aralık 2022 tarihinde İsveç hükümeti tarafından onaylandığını duyurdu.

Haberde FETÖ şüphelilerinin, Türkiye’nin, NATO’ya üyelik sürecinde İsveç’ten talep ettiği iade listesinde bulundukları aktarıldı.

İade talebi reddedilen bu kişilerin, FETÖ’nün 15 Temmuz darbe girişimi ile bağlantılı suçlar ve Türkiye aleyhine casusluk yapmakla suçlandıkları kaydedildi.

FETÖ’nün yasa dışı dinleme ekibinin beyni olan ByLock kullanıcısı eski Emniyet Müdürü Murat Çetiner, İsveç devlet televizyonu SVT’ye iadesi reddedilenlerden birinin kendisi olduğu ve bu karardan dolayı mutluluk duyduğu açıklamasını yaptı.

FETÖ soruşturmasının firari şüphelisi Bülent Keneş’in Türkiye’ye iadesi talebi de 19 Aralık 2022’de Yüksek Mahkeme tarafından reddedilmişti.

İsveç’in provokasyonuna Türkiye’den tepkiler

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, İtalya Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Antonio Tajani ile Dışişleri Bakanlığındaki görüşmesinin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında konuştu.

İsveç’in başkenti Stockholm’de tarihi belediye binası önünde toplanan bir grup terör örgütü PKK/YPG destekçisinin, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a benzetilen bir kuklayı binanın önündeki direğe asmasına ilişkin soru üzerine Çavuşoğlu, İsveç’te PKK/YPG’nin bir başka provokasyonuna şahit olduklarını belirterek, “Bu hem ırkçı hem de nefret suçu içeren bir eylemdir. Hangi açıdan bakarsanız bakın İsveç’in de mücadele etmesi gereken bir eylemdir.” dedi.

Çavuşoğlu, İsveç’in terörle mücadele konusunda anayasasını ve ilgili terörle mücadele kanunlarını değiştirdiğini hatırlatarak, “O kanunlara bile ihtiyaç yok. Irkçı ve nefret suçu içeren bir eylemle mücadele etmesi gerekiyor.” ifadesini kullandı.

Bakan Çavuşoğlu, söz konusu eylemin şehrin merkezinde, belediyenin hemen önünde, herkesin gözünün önünde gerçekleştiğini belirterek, “Dolayısıyla İsveç’in burada sorumluluğu var. Bu sorumluluktan kaçamazlar. Hele hele sadece kınayarak kaçamazlar.” dedi.

Türkiye-Finlandiya-İsveç arasındaki Üçlü Ahitname’ye dikkati çeken Çavuşoğlu, söz konusu Ahitname’de mutabık kalınan konuların gereğinin yerine getirilmesini istediklerini vurguladı.

Çavuşoğlu, terör örgütünün İsveç’teki mevcudiyeti ve faaliyetlerinin devam ettiğini belirterek, “İnsan devşirme devam ediyor, para toplama devam ediyor, propaganda devam ediyor. İsveç, bunları engelleme taahhüdünde bulundu. Bu taahhüdünü yerine getirmesi gerekiyor.” diye konuştu.

Terör örgütü ve destekçilerinin İsveç ve Finlandiya’nın NATO’ya üye olmasını istemediklerini kaydeden Çavuşoğlu, bunu engellemek için de her şeyi yaptıklarını söyledi.

Çavuşoğlu, “İsveç ve Finlandiya, ya onların NATO üyeliklerini engellemesine göz yumacak, boyun eğecek ya da o terör örgütlerine karşı gerekli adımları atacak, taahhütlerini yerine getirecek.” dedi.

Şentop-Norlen telefon görüşmesi

İsveç Meclis Başkanı Andreas Norlen’in 17 Ocak’ta Türkiye’ye yapacağı ziyareti iptal eden Meclis Başkanı Mustafa Şentop, Norlen’le bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi.

Meclis Başkanı Şentop, “Yaşanan olay kamuoyunda da büyük bir infiale neden olmuştur. Bu eylemin faillerinin tespit edilerek gerekenin yapılmasını ve bu tür olayların engellenmesine yönelik somut adımların atılmasını acilen bekliyoruz” dedi.

Başsavcılık soruşturma başlattı

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın avukatının şikayeti üzerine terör örgütü PKK/YPG destekçilerinin İsveç’in başkenti Stokholm’deki provokasyonuna ilişkin soruşturma başlattı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın avukatı Hüseyin Aydın, sosyal medya hesabından Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı hedef alan ve suç teşkil eden eylemlerin failleri hakkında suç duyurusunda bulunduğunu açıkladı.

Aydın’ın şikayeti üzerine Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, Stokholm’deki provokasyonda yer alanlara yönelik soruşturma başlattı.

İsveç’in Ankara Büyükelçisi Herrström, Dışişleri Bakanlığına çağrıldı

Dışişleri Bakanlığına çağrılan İsveç’in Ankara Büyükelçisi Staffan Herrström’e, ülkesinin başkenti Stockholm’da terör örgütü PKK yandaşlarının Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı hedef alan propagandasıyla ilgili Türkiye’nin tepkisi iletildi.

Diplomatik kaynaklardan edinilen bilgiye göre, terör örgütü PKK/PYD/YPG yandaşlarınca dün Stockholm’de gerçekleştirilen, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı da hedef alan terör propagandasıyla ilgili Büyükelçi Herrström Bakanlığa çağırılarak Türkiye’nin tepkisi ifade edildi.

Herrström’e, bu eylemin şiddetle kınandığı ve protesto edildiği güçlü ifadelerle bildirildi.

İsveç’in Üçlü Ahitname ile verdiği taahhütlerin açık bir şekilde ihlali olan ve Türkiye’nin açıkça tehdit edildiği bu tür terör eylemlerine müsaade edilmemesi talebi Herrström’e iletildi.

Herrström’e, Türkiye’nin eylemin faillerinin tespit edilerek gerekli işlemlerin yapılması ve İsveç’in taahhütlerini yerine getirmesi yönündeki beklentisinin de altı çizildi.

ABD, Türkiye-İsveç görüşmelerinin olumlu seyretmesini umuyor

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Stratejik İletişim Koordinatörü John Kirby, Türkiye ile İsveç arasındaki müzakerelerin olumlu ilerlemesini desteklediklerini söyledi.

John Kirby, günlük basın brifingindeki konuşmasında, İsveç’in NATO’ya katılması hususunda Türkiye ile İsveç’in yaşadıkları anlaşmazlıklar hakkında iki ülke adına konuşamayacağını belirterek, “Dün İsveçli yetkililerin açıkça görüşmelerin olumlu bir seyirde ilerlediğini söylediğini gördünüz. Biz de sürecin kesinlikle böyle olmasını umuyoruz.” dedi.

Başbakan Kristersson: Nato başvurumuza sabotaj olarak tasarlanmış

İsveç Başbakanı, terör örgütü PKK/YPG destekçilerinin Stockholm’de belediye binası önündeki provokasyonuna ilişkin “NATO üyeliği başvurusuna karşı sabotaj olarak tasarlandığını söyleyebilirim. İsveç’in güvenliği için tehlikeli bir durum.” dedi.

İsveç Başbakanı Ulf Kristersson, ülkesinin TV4 kanalına yazılı olarak yaptığı açıklamada, tarihi belediye binası önünde toplanan bir grup terör örgütü PKK/YPG destekçisinin, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a benzetilen bir kuklayı, binanın önündeki direğe asmasına tepki gösterdi.

Eylemin sorumsuzca yapıldığına işaret eden Kristersson, “İsveç’in NATO üyeliği başvurusuna karşı sabotaj olarak tasarlandığını söyleyebilirim. İsveç’in güvenliği için tehlikeli bir durum.” değerlendirmesinde bulundu.

Kristersson ayrıca, “Önde gelen iki siyasetçisi suikasta kurban giden İsveç’te, bir ülkenin demokratik yolla seçilmiş liderinin böyle sahte biçimde infazının gerçekleştirilmesi çok ciddi bir durum.” ifadesini kullandı.

İsveç Meclis Başkanı Norlen: İğrenç buldum

İsveç Meclis Başkanı Andreas Norlen, terör örgütü PKK/YPG destekçilerinin başkent Stockholm’de belediye binası önündeki provokasyonuna “iğrenç” nitelendirmesiyle tepki gösterdi.

İsveç Meclis Başkanı, TBMM Başkanı Mustafa Şentop’un, provokasyon üzerine 17 Ocak’ta Türkiye’ye yapmayı planladığı resmi ziyareti iptal etmesine ilişkin, “Dün Stockholm’de yaşananlar sonrası Türk tarafının sert tepki vermesini anlıyorum. Belediye binasının dışındaki görüntüleri izlediğimde ben de derin bir rahatsızlık hissettim ve bunu iğrenç buldum.” ifadelerini kullandı.

İsveç Dışişleri Bakanı Tobias Billström de SVT’ye yaptığı açıklamada, provokasyonun, İsveç’in NATO’ya üyelik sürecini baltaladığını söyledi.

Billström, “Bu utanmaz hareket, değerli müttefikimiz Türkiye’nin İsveç’in NATO üyeliğini onaylamasını sağlamak için adım adım birbirimize güven duyma sürecini zorlaştırma ve geciktirme riski taşıyor. Meclis Başkanımız Norlen’in Türkiye gezisinin iptal edilmesine üzülsek de Türkiye’nin tepkilerini çok iyi anlıyoruz. Türkiye ile ilişkilerimiz bizim için çok önemli.” diye konuştu.

Tobias Billström, İsveç’in provokasyonla baltalanan NATO’ya üyelik sürecinin, Rusya’nın işine yaradığını savunarak, “İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra İsveç’in güvenliği açısından en önemli dönemi yaşıyoruz. Bunun ciddiyetinin altını yeterince çizememişiz.” değerlendirmesinde bulundu.

Türkiye’de bazı siyasi partilerden tepki

CHP’nin resmi Twitter hesabından yapılan paylaşımda, “İsveç’te hain terör örgütüne mensup kişilerin Türkiye Cumhuriyeti ve Cumhurbaşkanı’na yönelik provokasyon girişimini şiddetle kınıyoruz. İsveç makamlarını sorumluluklarını yerine getirmeye davet ediyoruz.” denildi.

BBP Genel Başkanı Mustafa Destici, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda Stockholm’de tarihi belediye binası önünde toplanan bir grup terör örgütü PKK/YPG destekçisinin, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a benzetilen bir kuklayı, binanın önündeki direğe asmasına tepki gösterdi. Destici, “Bu çirkin, hadsiz eylemin faillerini ve eyleme göz yuman İsveç hükümetini kınıyorum. Yaşananlar, Türkiye’nin terörle mücadelesindeki ısrarını ve kararlılığını bir kez daha doğrulamıştır. İsveç, teröristlere sahip çıktığı sürece NATO’ya üyelik için Türkiye’den vize alamamalıdır.” ifadelerini kullandı.

DSP Genel Başkanı Önder Aksakal da Twitter paylaşımında, “İsveç’te Türkiye Cumhurbaşkanı’nı hedef alan PKK terör eylemi basit bir olay değildir, şiddetle kınıyorum. Bu andan itibaren İsveç’in ne NATO ne de başka zeminlerdeki talepleri asla kabul göremez. Topyekun bir saldırı sistematik olarak sürmektedir. Türkiye bataklığa odaklanmalıdır.” denildi.

Muharrem İnce’nin Memleket Partisi de Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, “İsveç’te hain terör örgütü mensupları tarafından Türkiye Cumhuriyeti’ne ve Cumhurbaşkanı’na yönelik düzenlenen çirkin saldırıyı kabul etmiyor ve şiddetle kınıyoruz. İsveç yetkili makamlarının, sorumluları ivedilikle yargı önüne çıkarmasını talep ediyoruz.” denildi.

Doğu Perinçek de Twitter hesabından yaptığı paylaşımda İsveç’teki PKK eyleminin yalnızca Cumhurbaşkanı’nı değil, Türk devletini ve Türk milletini de hedef aldığını bildirdi. Perinçek, “Türkiye Cumhuriyeti’ne ve Cumhurbaşkanı’na şiddet tehdidinde bulunanlar Türk ordusunun ve Türk polisinin ayakları altında kalmaya mahkumdurlar. ABD devletinin dergilerinde Türkiye seçimleriyle ilgili ‘kan banyosu olacak’ değerlendirmeleri yapılıyor. ABD, piyonlarını sahaya sürdü. PKK’nın kandırdığı gençler, ayaklar altında kalmamak için elinizdeki Amerikan-İsrail silahlarını bırakın, Türk devletine teslim olun.” değerlendirmesini yaptı.

Saadet Partisi Sözcüsü Birol Aydın, Twitter açıklamasında “İsveç’te hain terör örgütü destekçilerinin Türkiye ve Cumhurbaşkanı Sn. Erdoğan aleyhine gerçekleştirdikleri alçak ve iğrenç eylemi şiddetle kınıyoruz. Teröre ve teröristlere kol kanat geren ülkeler, bu davranışlarının bumerang gibi kendilerine döneceklerini asla unutmamalıdır.” ifadesini kullandı.

Yeniden Refah Partisi’nin Twitter hesabından yapılan açıklamada da şu ifadeler yer aldı: “İsveç’te hain terör örgütü PKK’ya mensup kişilerin Türkiye Cumhuriyeti ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’a yönelik provokasyon girişimini şiddetle kınıyoruz. İsveç makamlarını sorumluluklarını yerine getirmeye davet ediyoruz.”

MHP Grup Başkanvekili Erkan Akçay, terör örgütü PKK/YPG destekçilerinin İsveç’in başkenti Stockholm’deki provokasyonlarına tepki gösterdi. Akçay, AA muhabirne yaptığı açıklamada, Stockholm’de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Türkiye’yi hedef alan saldırıyı kınadığını belirtti.

Daha önce benzer saldırıların yapıldığını, diğer Avrupa ülkelerinde de benzer saldırıların yinelendiğini anımsatan Akçay, “Fransa’da, Almanya’da, Avrupa’nın değişik ülkelerine yuvalanan bu alçak terör örgütü PKK’yı bünyesinde barındıran, adeta Avrupa’da PKK’nın yuvası haline dönüştüren bu ülkelerin rolü olduğunu düşünüyoruz. Bu yapılan saldırılardan İsveç’teki şerefsiz teröristler kadar İsveç hükümeti de yetkilileri de sorumludur.” ifadelerini kullandı.

Akçay, Avrupa’da terör örgütü üyelerini barındıran ülkelere seslenerek, bu ülkelerden, terör örgütü üyelerini ülkelerinde barındırmaktan vazgeçmelerini istedi.

Bu ülkelerin, terör örgütü üyelerinin kendilerine de saldıracağını anlamaları gerektiğini vurgulayan Akçay, “Hiçbir bahanenin ardına sığınmamaları gerekir. Doğru dürüst tepki veremeyen İsveç hükümeti, eğer terör örgütünü hala beslemeye, barındırmaya devam ederse elbette Türkiye de bu ülkelere karşı, gereken tavrı ve tutumunu da artırarak devam ettirecektir.” diye konuştu.

İsveç, Finlandiya ve Türkiye arasında Madrid Zirvesi’nde imzalanan üçlü mutabakata değinen Akçay, son yaşanan gelişmelerin üçlü mutabakatı olumsuz etkileyeceğini vurgulayarak, şunları dile getirdi:

“Avrupa ülkeleri Türkiye’ye karşı verdikleri sözlerin hemen hemen hiçbirini yerine getirmiyorlar. Sadece birkaç yüzeysel söylemle geçiştirmeye çalışıyorlar. Türkiye Cumhuriyeti ciddi bir devlettir. Bizimle oyun oynamalarına, sinsi, iki yüzlü bir tavır göstermelerine tahammül etmemizi beklemesinler. Söylenecek çok söz var esasında, tekrar ediyorum. Bu saldırı, hem Cumhurbaşkanımıza hem de Türkiye’ye, Türk milletine karşı yapılmış alçak bir saldırıdır. Bu saldırılara Türkiye ve Türk milleti asla boyun eğmeyecektir, gereken tepkileri de gösterecektir.”

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *