Güney Kore’nin Daegu kentinde, cami inşaat şantiyesine girişin engellenmesi ve bulunduğu sokağa domuz kafaları konulması üzerine bir insan hakları grubu, cami inşaatının devam ettirilebilmesi için Birleşmiş Milletlere (BM) başvurdu.
Yerel makamların mahkeme kararlarını uygulama konusundaki eylemsizliğinden rahatsız olan Güney Kore’deki bir insan hakları grubu, Müslüman cemaati için bir cami inşa edilmesine yardım etmesi için BM’ye başvurdu.
İtiraz, güneydoğudaki Daegu kentindeki yerel halkın Kyungpook Ulusal Üniversitesi yakınlarındaki caminin inşaatını engellemesinin ardından geldi. İki katlı caminin inşaatına 2020 yılında izin verilmiş ve alan daha önce mescit olarak kullanılmış.
Pazartesi günü yerel bir insan hakları grubu, BM’nin din özgürlüğü özel raportörüne, Güney Kore’nin merkezi ve yerel yönetimlerini “sakinlerin inşaat işini engellemesini durdurmak için müdahale etmeye ve domuz kafalarını derhal kaldırmaya” çağırması için çağrıda bulundu.
Caminin barışçıl çözümü için görev gücü, yetkililerin Müslüman cemaatin cami şantiyesini rutin namaz için ziyaret edenlerin kullandığı sokaktan domuz kafalarını kaldırma talebini dikkate almaması üzerine çağrıda bulundu.
BM yetkilisine gönderilen dilekçe, Güney Kore hükümetini ve yerel makamları “belirli bir din veya ırka dayalı her türlü ayrımcılığı alenen kınamaya, Daegu Şehrinin tüm kamu görevlileri için dini tarafsızlık ve ırkçılık karşıtı eğitim vermeye, ve tüm zararları giderin.”
İnşaata karşı çıkanlar şantiyeye girişi “fiziksel olarak” engelledi, pankartlar astı, domuz barbekü partileri düzenledi ve inşaat sahasının yakınında domuz kafaları sergiledi.
İnşaatın devam etmesi için mahkeme kararlarına rağmen, yerel Müslüman topluluk, bazı gayrimüslim yerel halkın süreci engellemesi nedeniyle inşaatı tamamlayamadı.
Sitenin yanına asılan bir pankartta “Cami yapımına karşı son nefesimize kadar mücadele edeceğiz” yazıyordu.
Üniversitedeki Müslüman öğrenci temsilcisi Mian Muaz Razaq, South China Morning Post gazetesine yaptığı açıklamada, saldırıyı İslamofobik olarak nitelendirerek, “İslam karşıtı mitingler düzenlediler, bize terörist dediler, dinimiz aleyhine pankartlar astılar, nefret broşürleri dağıttılar. Bölgemizdeki Müslümanlara karşı yapılan bu eylemlere ne denir? Bu saf İslamofobidir.”
Rapora göre, yerel yetkililer, “Domuz kafalarını özel vatandaşlar tarafından satın alınan yararlı ürünler oldukları için, sakinlerin onayı olmadan temizleme yetkileri yoktu” diyerek çaresizlik gösterdiler.
Güney Kore’nin devlet dini yoktur.
2015 yılında yapılan bir nüfus sayımında yaklaşık 52 milyon kişi arasında Güney Korelilerin %28’i Hristiyan olduğunu söyledi. Diğer %15,5’i Budist olduğunu söyledi.
Kore Müslüman Federasyonu’na göre, ülkedeki Müslümanlar nüfusun %0.4’ünü oluşturuyor ve yaklaşık 200.000 kişi.
Leave a Comment
Your email address will not be published. Required fields are marked with *