Pakistan Dışişleri Bakanı Zerdari: ABD bize fon vermeye istekli

Pakistan Dışişleri Bakanı Zerdari: ABD bize fon vermeye istekli

Pakistan Dışişleri Bakanı Bilaval Butto Zerdari, ABD’nin, Afganistan’dan terör saldırılarının engellenmesi amacıyla ülkesinin sınır güvenliğini artırmak için fon sağlamaya istekli olduğunu söyledi.

Dawn gazetesine açıklamalarda bulunan Zerdari, geçen hafta New Jersey Senatörü ve ABD Senatosu Dış İlişkiler Komitesi Başkanı Bob Menendez ve Güney Carolina eyaletinden Cumhuriyetçi Senatör Lindsey Graham ile ABD Kongresinde görüştüğünü belirtti.

Zerdari, ABD’nin Afganistan’dan terör saldırılarının engellenmesi amacıyla Pakistan’ın sınır güvenliğini artırmak için fon sağlamaya istekli olduğunu ifade ederek, Menendez ve Graham’ın, ABD’nin bunun için 2023 bütçesinde İslamabad’a fon sağladığını söylediğini aktardı.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price, 19 Aralık’ta yaptığı açıklamada, Pakistan Talibanı’nın (TTP) artan saldırılarıyla mücadele konusunda İslamabad’a yardıma hazır olduklarını söylemişti.

Pakistan Talibanı (TTP), 28 Kasım’da sosyal medyadan, 10 Mayıs’ta İslamabad yönetimi ile başlatılan ateşkesin sona erdiğini ve militanlarına ülke genelinde güvenlik güçlerine saldırı emri verdiğini açıklamıştı. Örgüt, o tarihten itibaren güvenlik güçlerine saldırılarını yoğunlaştırmıştı.

Pakistan, TTP’yi terör örgütü kabul ediyor.

Zerdari, ABD ziyaretinde, MSNBC televizyonuna verdiği röportajda, devam eden üst düzey ziyaretler ve ikili görüşmelerle İslamabad ile Washington arasındaki ilişkilerin olumlu ilerlediğini belirtmişti.

Zerdari, geçmişte iki ülke arasındaki görüşmelerin yüzde 90’ının terörle ilgili olduğunu anımsatarak, “Şu anda ise görüşmelerin yüzde 90’ı ekonomik işbirliği ve terör dahil diğer alanlarla ilgili.” demişti.

Bu durumu ABD-Pakistan ilişkileri açısından pozitif bir işaret olarak değerlendiren Zerdari, “Geçmişte yaşanılanları değiştiremeyiz. Fakat geçmişten öğrenebilir ve birbirimizle gerçek beklentiler üzerinden ilişki kurabiliriz.” ifadelerini kullanmıştı.

Zerdari, bu kapsamda ülkesinin ABD ile ilişkilerinin ekonomik fırsatların oluşturulması dahil çeşitli alanlarda yeniden şekillendiğini vurgulamıştı.

Zerdari, Eylül ayında merkezi Washington DC’de bulunan Woodrow Wilson Merkezi’nde konuşmuş, “ABD’nin Pakistan’a yönelik yeni dış politika yaklaşımına şimdi yalnızca şaşırmadım aynı zamanda (yaklaşımdan) kesinlikle etkilendim” demişti. Basında yer alan Hindistan ve Çin ile ilişkilerini sürdürmesi konusunda “ABD, Pakistan’a ders veriyor” ifadeleri sorulan Zerdari, ABD’li mevkidaşı Antony Blinken ile görüşmesine işaret ederek “O harika bir insan ve böyle bir tonda konuşmadı” ifadesini kullanmıştı.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *