Ukrayna’ya destek konferansında yaklaşık 1 milyar euro toplandı

Ukrayna’ya destek konferansında yaklaşık 1 milyar euro toplandı

Fransa Dışişleri Bakanı Catherine Colonna, Paris’te bugün düzenlenen “Ukrayna Halkıyla Dayanışma” konferansında yaklaşık 1 milyar euro toplandığını açıkladı.

Bakan Colonna, Ukrayna Başbakanı Denis Şmıgal ile düzenlediği ortak basın toplantısında yaptığı açıklamada, toplanan paranın Rusya’nın ağır bombardımanı sonucu alt yapısı tahrip olan Ukrayna halkının kış aylarında yaralarını sarmak için harcanacağını bildirdi.

Fransız bakan, bu bir milyar euro içinde 445 milyon euro enerji, 25 milyon euro su, 38 milyon euro gıda, 17 milyon euro sağlık ve 22 milyon euronun ulaştırma giderleri için harcanacağını, geri kalan 493 milyon euro tutarındaki nakit yardımın hangi amaçla için kullanılacağına ise şu an için karar verilmediğini bildirdi.

Paris’teki konferans Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy eş başkanlığında gerçekleşti.

Macron’dan Ukrayna destek sözü

Konferansın açılışında konuşma yapan Macron, Ukrayna’nın, yaklaşık 10 aydır Rusya’nın saldırganlığına karşı direndiğini ifade ederek, bu saldırganlığın aslında 2014’te başladığını ima etti ve Ukraynalıların 9 yıldır savaşa tanık olduğunu söyledi.

Macron, Ukrayna’nın savaşta üstünlüğü sağlamaya başlamasından bu yana Rusya’nın stratejisini değiştirdiğini, Ukrayna’nın sahadaki her zaferine, Rusya’nın Ukraynalıların elektrik, doğal gaz ve su gibi altyapı sistemlerini bombalayarak karşılık verdiğini ifade etti.

Bu saldırıların savaş suçu teşkil ettiğini ve cezasız kalmayacağını vurgulayan Macron, adil ve kalıcı barışın şartlarını kararlaştırmanın, Ukrayna’ya ait olduğuna; Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy’nin 10 maddelik barış formülünün, bunun için iyi bir temel oluşturacağına işaret etti.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *