Kılıçdaroğlu Almanya’da Rifkin’le basın toplantısı düzenleyecek

Kılıçdaroğlu Almanya’da Rifkin’le basın toplantısı düzenleyecek

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, 17 Aralık’a kadar sürecek Almanya temaslarına bugün başladı. CHP lideri Almanya programı kapsamında, ABD’li başdanışmanı Jeremy Rifkin’le yapacağı görüşmelerin ardından yarın Rifkin ile ortak basın toplantısı düzenleyecek.

Kemal Kılıçdaroğlu, 9-13 Ekim tarihlerinde ABD’ye yaptığı ziyaretin ardından 2-4 Kasım tarihlerinde ise İngiltere’de görüşmeler yapmış, her iki ziyareti “bilim” ve “teknoloji” eksenli olarak açıklamış, ayrıca İngiltere’de yatırımcılarla ve fon temsilcileriyle bir araya gelmişti.

Her iki ziyaret de Türkiye siyasetinde yoğun tartışmalara neden olmuştu. Kılıçdaroğlu’nun daha önce 23-26 Kasım tarihlerinde Almanya’ya yapacağını duyurduğu ziyaret, 28 Kasım’da yapılan Altılı Masa’nın toplantısı neden gösterilerek ertelenmişti.

CHP kaynaklarından edinilen bilgiye göre, Kemal Kılıçdaroğlu’nun bugün başlayan Almanya programının ana temasını endüstri dönüşümü oluşturacak.

Bu kapsamda danışmanı Rifkin’in, eski Almanya Başbakanı Angela Merkel ile başlattığı endüstriyel ve yeşil enerji dönüşüm hamlelerini Kılıçdaroğlu ile ele alacağı öğrenildi.

Berlin’deki programına Büyükelçi Ahmet Başar Şen’e nezaket ziyareti ile başlayacağı bildirilen Kılıçdaroğlu, daha sonra Berlin Teknik Üniversitesi’ni ziyaret edecek.

Kılıçdaroğlu, endüstri 4.0 teknolojilerine yatırım yapan kişi ve kurumlar ile, bu teknolojileri üreten fabrikalarda görüşmelerde bulunacak. Bu temaslara Jeremy Rifkin’in de eşlik etmesi bekleniyor.

Yarın ise, Kemal Kılıçdaroğlu’nun danışmanı Rifkin ile Berlin’in ünlü Adlon Oteli’nde bir basın toplantısı düzenleyerek, CHP’nin iktidara gelmesi durumunda Türkiye’de gerçekleştirmeyi planladığı çalışmalar hakkında bilgi vermesi bekleniyor.

CHP Sözcüsü Faik Öztrak ile Genel Sekreter Selin Sayek Böke’nin eşlik ettiği CHP liderinin diğer programları ve görüşmeleri konusunda ise CHP tarafından “sivil toplum kuruluşları ve ekonomi alanında faaliyet gösteren kurum ve kişilerle de temaslar gerçekleştireceği” şeklinde bir açıklama yapıldı, ancak planda yer alan somut isim ve zamanlama konusunda bilgi verilmemesi dikkat çekti.

Kılıçdaroğlu’nun sosyal demokrat SPD’nin yönetici ya da temsilcileri ile bir araya gelip, gelmeyeceği ise bilinmiyor.

Berlin’deki Türkçe yayın yapan medya mensupları CHP Basın Merkezi’nin ziyaret hakkında tatmin edici açıklama yapmamasını eleştirirken, VOA Türkçe’ye konuşan CHP Almanya örgütünden bazı isimler, Kılıçdaroğlu’nun ziyareti ve planları konusunda önceden kendilerinin de bilgilendirilmediklerini ifade ettiler.

Kemal Kılıçdaroğlu’nun ABD ve İngiltere ziyaretlerinde de CHP’nin oradaki temsilcilerini yanına almaması ve basın mensuplarının yeteri kadar bilgilendirilmemesi dikkat çekmiş, bu durum eleştirilere neden olmuştu.

(Cem Dalaman/Voa Türkçe)

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *