Batı Şeria’nın kuzeyindeki yahudi yerleşimciler için yeni kanun tasarısı

Batı Şeria’nın kuzeyindeki yahudi yerleşimciler için yeni kanun tasarısı

Siyonist işgalci İsrail’de 35 siyonist milletvekili, yahudi yerleşimcilerin Batı Şeria’nın kuzeyindeki bazı bölgelerden tahliyesini durdurmak için meclise yasa tasarısı sundu. İsrail yönetimi, işgalci altındaki Batı Şeria’nın 4 bölgesinden yahudi yerleşimcilerin boşaltılmasına karar vermişti.

İşgalci İsrail Kanal 12 televizyonunun haberine göre, Likud Partisinden Yuli Edelstein ve Dini Siyonizm Partisinden Orit Strook, Batı Şeria’nın kuzeyinden tahliyenin iptali için yasa tasarısı sundu. Haberde tasarının, “İsrail vatandaşlarının (yerleşimcilerin) bölgede yeniden ikamet etmesine ve dolaşımına imkan vererek, boşaltılan yerleşim yerlerinin planlanması ve yeniden inşa edilmesini” amaçladığı belirtildi.

Yedioth Ahronoth gazetesi ise, yasa tasarısını, hükümeti kurmakla görevlendirilen Likud Partisi lideri Binyamin Netanyuhu dahil 35 milletvekilinin imzaladığını aktardı.

İşgalci İsrail, 2005’te “tek taraflı ayrılma” planıyla Gazze’deki tüm yerleşim birimleri ile Batı Şeria’da 4 yerleşim biriminin boşaltılmasına karar vermişti.

İşgalci İsrail’de 1 Kasım’da yapılan genel seçimlerin ardından Cumhurbaşkanı Isaac Herzog, Likud lideri Netanyahu’yu hükümeti kurmakla görevlendirmişti. Netanyahu’nun en geç 21 Aralık’a kadar hükümeti kurması gerekiyor. Seçimin galibi Netanyahu öncülüğündeki sağ blok, aşırı dindar Yahudi partilerden Şas ve Birleşik Tevrat Yahudiliği ile aşırı sağcı, ırkçı ve şiddet yanlısı politikalarıyla bilinen Dini Siyonizm ve Yahudi Gücü partilerinden oluşuyor.

Yahudi yerleşim birimlerinin tamamı yasa dışı

İsrail’in 1967’de işgal ettiği Batı Şeria’da 250’den fazla yasa dışı Yahudi yerleşim birimi bulunuyor. Bu yerlerde ikamet eden yaklaşık 500 binden fazla yahudi yerleşimci, işgal altında yaşayan Filistinli Müslümanlar için hayatı daha da zor hale getiriyor.

Uluslararası hukuka göre, işgal altındaki topraklarda bulunan tüm yahudi yerleşim birimleri yasa dışı kabul ediliyor.

AB, İsrail’in sadece 2022’de, 34 Filistinli çocuğu katlettiğini hatırlattı!

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu, İsrail-Filistin meselesinde uzun süredir savunduğu iki devletli çözümü bir kez daha vurgulayarak, İsrail’in Arap ülkeleriyle normalleşme sürecini çözümde kullanmanın yollarını aradıklarını bildirdi.

AB Komisyonu üyesi Helena Dalli, Fransa’nın Strazburg kentinde düzenlenen Avrupa Parlamentosu Genel Kurulundaki “İsrail-Filistin için iki devletli çözüm olasılıkları” konulu oturumda AB Komisyonu adına konuşma yaptı. Bu yıl 120 Filistinlinin İsrail güçlerince öldürüldüğünü belirten Dalli, “BM’nin ölüm sayılarını sistematik şekilde kaydetmeye başladığı 2005’ten bu yana 2022 yılı Batı Şeria’da Filistinliler için en çok ölümün kayıtlara geçtiği yıl oldu.” dedi.

Dalli, Filistinli çocuklar için de aynı şekilde en çok ölümün kaydedildiği yılın 2022 olduğunu, 34 çocuk yaştaki Filistinlinin İsrail kuvvetleri veya yerleşimciler tarafından öldürüldüğünü ifade etti.

İsrail’deki saldırılarda da 20 İsraillinin öldüğünü belirten Dalli, bunların ardından İsrail’in Filistin’de çok sayıda saldırı düzenlediğini hatırlattı. Taraflara itidal çağrısında bulunan Dalli, “Güç kullanımı orantılı ve uluslararası hukuka uygun olmalı.” diye konuştu.

‘İsrail meselesinde, başka alternatif bulunmamakta’

Dalli, bu zeminde İsrail-Filistin meselesine iki devletli çözümün uzak göründüğünü dile getirerek, “Ancak başka alternatif bulunmamaktadır. İki devletli çözüm, iki tarafın halklarına barış, istikrar ve eşit haklar getirilmesi için en iyi yoldur. Bu nedenle AB, Orta Doğu Barış Sürecini canlandırmanın yollarını aramak üzere Orta Doğu’daki ortakları, ABD ve diğer aktörlerle aktif olarak çalışmaktadır.” şeklinde konuştu.

İsrail’in ‘normalleşme’ arayışı

İsrail’in bazı Arap ülkeleriyle ilişkileri normalleştirmek için anlaşmalar yaptığını hatırlatan Dalli, bu durumu Orta Doğu Barış Sürecine ivme kazandıracak şekilde kullanmak üzere ihtimalleri araştırdıklarını kaydetti.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *