2019 yılında el Beşir yönetimine yapılan darbenin ardından bir türlü istikrar bulmayan Sudan’da ordu kendi atadığı başbakanlara da sürekli müdahalede bulundu. Son olarak geçtiğimiz 10 Kasım’da, krizi çözmek için ordu ile siviller arasında “temel mutabakata” varılmıştı, bugün bu mutabakatın devamı olarak “çerçeve anlaşma” imzalandı.
Sudan’da asker ile siviller arasında yeni geçiş dönemini başlatacak, sivil hükümet ve demokratik seçimlerin yolunu açacak “çerçeve anlaşma”, uluslararası ve bölgesel katılımla başkent Hartum’da imzalandı.
Törene kimler katıldı?
Başkent Hartum’daki Dostluk Kongre ve Toplantı Salonu’nda gerçekleştirilen törene Egemenlik Konseyi Başkanı ve Ordu Komutanı Orgeneral Abdulfettah el-Burhan ve Yardımcısı Muhammed Hamdan Dagalu Hımidti ile bazı siyasi gruplar, partiler, sendika ve meslek odaları ile bazı silahlı hareketlerin temsilcileri katıldı.
Törende Birleşmiş Milletler (BM), Afrika Birliği (AfB) ve Doğu Afrika’daki Hükümetlerarası Kalkınma Otoritesinden (IGAD) oluşan üçlü mekanizma, ABD, Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ve İngiltere’den oluşan dörtlü mekanizma ile Avrupa Birliği temsilcileri hazır bulundu.
Yeni anlaşmanın tüm detaylarının kamuoyuyla paylaşılmasının ardından anlaşmaya taraf olan ordu ile siyasi gruplar, sendikalar ve silahlı hareketlerin temsilcileri, siyasi çerçeve anlaşmasını imzaladı.
Sivil bir otorite kurulacak
Anlaşma, yeni geçiş hükümetinin, ülkeyi ‘özgür ve adil’ seçimlere götürecek sivil bir otoritenin kurulmasının temelini oluşturuyor.
Tarafların çerçeve anlaşmayı birkaç hafta içinde nihai anlaşmaya ve geçici anayasal düzenlemelere dönüştürmesi bekleniyor.
2019’dan bu yana istikrarsızlık hakim
Sudan’da hayat pahalılığı gerekçesiyle kitlesel halk protestoları sonucu başlayan Aralık Devrimi (2018) ve ordunun müdahalesi sonucu 11 Nisan 2019’da 30 yıllık Ömer el-Beşir iktidarı yıkılmış, sonrasında ordu hakimiyetinde kurulan asker-sivil ortak geçici hükümetleri ise derin anlaşmazlıklar nedeniyle kalıcı olmamıştı.
Sudan ordusu, güvenlik ve beka tehdidi gerekçesiyle, kendi atadığı hükümete 25 Ekim 2021’de son vermiş, sivil yönetime el koymuş, olağanüstü hal ilan ederek başbakan dahil onlarca siyasiyi gözaltına almıştı. 21 Kasım 2021’de tüm siyasi mahkumlar serbest bırakılmış ve aynı başbakan yeniden atanmıştı. Başbakan Hamduk son olarak 2 Ocak 2022’de istifa etmiş, yerine vekaleten Osman Hüseyin 19 Ocak’ta başbakan olarak atanmış, Egemenlik Konseyi 15 de yeni bakan atamıştı.
Parlamentodan, faal hükümetten ve başbakandan yoksun ülkede Sudan Avukatları Sendikası, 10 Eylül’de “2022 geçiş anayasası taslağı”nı yayımlamış, BM, AfB ve IGAD’dan oluşan üçlü mekanizma ile ABD, İngiltere, Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri’nden oluşan dörtlü mekanizma, asker ile siviller arasındaki çözümde bu taslağı esas almıştı.
Üçlü mekanizma, 10 Kasım’da Sudan’daki krizi çözmek için ordu ile siviller arasında “temel mutabakata” varıldığını duyurmuştu.
Ordu ile sivil gruplar arasında bölgesel ve uluslararası tarafların himayesinde yapılan uzun görüşmeler sonucu iki taraf, siyasi çerçeve anlaşma imzalanması konusunda mutabık kalmıştı.
Leave a Comment
Your email address will not be published. Required fields are marked with *