İnsanlık dışı ambargo ve Gazze’deki insanlık dramı

İnsanlık dışı ambargo ve Gazze’deki insanlık dramı

Siyonist işgal rejimi 15 yıldır Gazze’yi karadan ve denizden abluka altında tutuyor. Gazze’nin Mısır’la olan sınır kapısını da Mısır kapatıyor. Adeta bir açık hava hapishanesini andıran Gazze’ye dünya kör ve sağır.

İyad el Kara / Filistin Enformasyon Merkezi

Gazze Şeridi’nin kuzey kesiminde evlerinin yanmasıyla Ebu Reyya ve Cadullah ailelerinden çoğu kadın ve çocuk olmak üzere 21 Filistinlinin yanarak can vermesi, 15 yıldır devam eden ve hayatın her alanına sirayet eden İsrail ablukasının etkilerini yeniden gözler önüne serdi.

Abluka geçen onca süre içinde etkisini hayatın her alanına yaydı ve hissettirdi. Birleşmiş Milletler’in yayınladığı raporlara göre abluka nedeniyle hayati önem taşıyan birçok alet ve maddenin Gazze’ye girişinin engellenmesi, elektriklerin kesilmesi, şahısların çıkmalarına izin verilmemesi, alt yapının yerle bir edilmesi, ekonomik ve insani durumun zorlaşması doğrudan veya dolaylı olarak ölümlere neden oldu.

Bu faciaya neden olan yangının sebepleriyle ilgili soruşturma sonucunu hâlâ bekliyoruz. Soruşturmanın ilk verileri yangının kolay tutuşan maddelerden kaynaklandığını gösteriyor. Ancak bu durumlarda en iyi şey beklemek ve soruşturmanın sonucunu görmektir.

Bizi ilgilendiren husus, başta Sivil Savunma olmak üzere ilk yardım ve acil birimlerin yaşadığı sıkıntılar, modern cihaz ve çalışmaların olmayışı, bunun bir sonucu olarak ilgili kurum ve şahısların olay yerine gereken zamanda ulaşamamaları ve yangını söndürmek için doğrudan müdahale edememeleridir.

Sivil Savunma büyük zorluk yaşamaktadır. Bazen müdahale etmek için araç ve imkanlardan bile yoksundur. Bunun yanında insan gücü bile yeterli seviyede değildir. Buna rağmen geçen yangın faciasında ve başka yangınlarda kahramanca ve çok hızlı bir şekilde müdahale ettiklerine şahit olduk. Ancak gereken araç ve imkân olmadan büyük yangınlarda bu müdahalelerin maalesef bir kıymeti olmuyor. Halbuki dünyada bu alanda büyük ilerlemeler ve gelişmeler var.

Benzer faciaların önüne geçilmesi için, Sivil Savunma’yı yeniden yapılandırıp, insan gücünü desteklemek ve her türlü imkanı sağlamak gerekir.

Abluka, Gazze’deki güzel olan her şeyi öldürdü. Acı ve trajediler biriktirdi. Buradaki insanların, öğrencilerin, doktor, mühendis ve uzmanların yurt dışına çıkıp insanlığın geldiği yeri görüp kendilerini geliştirme arzularının önünde duran engelleri ve bunların etkisini görmezlikten gelmek hiç de mantıklı değildir.

Ne pahasına olursa olsun Gazze ablukasının son bulması gerekir. Ne şekilde olursa olsun burada verdiğimiz kurbanlardan ve şehitlerden işgalci sorumludur. Uluslararası camianın bu, insanlık tarihinin şahit olduğu en uzun, cani ve katil kuşatmayı/ablukayı kaldırması için işgal rejimine baskı yapması gerekir.

Gazze ablukası hedefine ulaşmayacak. İşgalci, Gazze’ye veya direnişe diz çöktürmede başarısız kalmıştır. Ne şekilde olursa olsun ablukayı sona erdirme zamanı gelmiştir. Halkımızın kuşatma ve buna bağlı trajediden uzak, hakkını elde etmiş olarak onurlu bir hayatı yaşama hakkı var.

(15 yıldır Siyonist işgal rejiminin ablukası altında bulunan Gazze’nin kuzeyindeki Cibaliya Mülteci Kampı’nda 17 Kasım’da meydana gelen yangında 7’si çocuk 21 kişi yanarak can verdi. Yangına, binanın deposunda bulunan jeneratöre aktarılan benzinin hızlıca tutuşmasının sebep olduğu belirtildi. Siyonist işgal rejiminin Gazze Şeridi’ne uyguladığı ambargo nedeniyle günlük 8 ile 14 saat gibi uzun süren elektrik kesintileri yaşanıyor. Siyonist işgal rejimi 15 yıldır Gazze’yi karadan ve denizden abluka altında tutuyor. Gazze’nin Mısır’la olan sınır kapısını da Mısır kapatıyor. Adeta bir açık hava hapishanesini andıran Gazze’ye dünya kör ve sağır.)

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *