Endonezya’da yeni ceza kanunu teklifi tartışılıyor

Endonezya’da yeni ceza kanunu teklifi tartışılıyor

Endonezya parlamentosunun, önümüzdeki ay görüşülecek olan yeni ceza kanununda evlilik dışı ilişki ve evlilik dışı birlikte yaşamayı suç kapsamına alması bekleniyor. Yeni düzenlemeyi ihlal edenler hakkında bir yıla kadar hapis cezası öngörülüyor. 

Kanun kapsamında ayrıca devlet başkanına ve devlet kurumlarına hakaret etmek ve Endonezya’nın devlet ideolojisine karşı görüş bildirmek de yasaklanacak. Bu yasağın ihlali azami üç yıl hapis cezası gerektirecek.

Getirilecek diğer değişiklikler arasında idam cezasının iyi hal durumunda 10 yıldan sonra ömür boyu hapis cezasına çevrilmesi, kürtajın tecavüz kurbanları dışında yasaklanması ve “kara büyü” için hapis cezası bulunuyor.

Yeni ceza kanunu Endonezya vatandaşlarıyla birlikte yabancılara da aynı şekilde uygulanacak.

İş dünyası endişeli

Endonezya’nın geçtiğimiz haftalarda G20 toplantısına ev sahipliği yapmasının küresel imajını yükselttiğini düşünen iş dünyası temsilcileri, yasa teklifinin Güneydoğu Asya’nın en büyük ekonomisiyle ilgili yanlış mesaj göndereceğinden endişeli.

Bu endişeleri dile getiren Endonezya İşverenler Birliği Başkan Yardımcısı Shinta Widjaja Sukamdani, “İş dünyası için bu geleneksel yasanın uygulanması yasal belirsizlik yaratacak ve yatırımcıları Endonezya’ya yatırım yaparken yeniden düşünmeye sevk edecek” diye konuştu.

Yasanın yabancılara da aynı şekilde uygulanacak olmasının, ülkenin tatil ve yatırım beldesi olarak imajını zedeleyebileceği ifade eden Sukamdani, ahlakla ilgili maddelerin özellikle turizm ve konaklama sektöründekiler için “hayırdan çok zarar” getirebileceğinin altını çizdi.

“Gurur duyuyoruz”

Adalet Bakanı Yardımcısı Edward Omar Sharif Hiariej on yıllardır üzerinde çalışılan yeni düzenlemenin 15 Aralık’ta yasalaşmasının beklendiğini belirtti. Hiariej, Reuters haber ajansına verdiği mülakatta “Endonezya’nın değerleriyle bağdaşan ceza kanunuyla gurur duyuyoruz” diye konuştu.

Yeni kanun düzenlemesi muhafazakarlığın yükselişte olduğu ülkede bazı İslami kesmler tarafından destekleniyor. Yasaya karşı çıkanlar ise 1998’de devrilen Suharto’dan sonra çıkarılan liberal reformları tersine çevirdiğini savunuyor.

İnsan Hakları İzleme Örgütü’nden Andreas Harsono yasa teklifi için “Endonezya’nın demokrasisi için büyük bir geri adım olacaktır” dedi.

Bakan yardımcısı Hiariej ise eleştiriler karşısında yeni yasanın demokratik özgürlükleri tehdit etmeyeceğini belirtti.

Bir önceki taslak protestolara yol açmıştı

Endonezya 1845 yılında Hollanda’dan bağımsızlığını kazandıktan bu yana ceza kanununu değiştirmek için tartışma içinde.

Bir önceki taslak metin 2019 yılında yasalaşmak üzereyken ülke çapında protestolara neden olmuştu. O dönemde yasanın özellikle ahlak ve ifade özgürlüğünü düzenleyen kurallarının sivil özgürlükleri kısıtladığını belirten on binlerce kişi sokağa dökülmüş, gösteri yapan öğrenciler ile polis arasında çatışma çıkmıştı.

Yasayı eleştirenler, o dönemden bu yana düzenlemede fazla bir değişiklik yapılmadığına dikkat çekerken, hükümet değişikliklerle ilgili son aylarda halka görüş sorulduğunun altını çizdi.

(euronews/reuters)

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *