‘Hisseler 60 liradan 180 liraya neden yükseldi bilmiyorum’

‘Hisseler 60 liradan 180 liraya neden yükseldi bilmiyorum’

Nasıl Bir Ekonomi gazetesi yazarı Vahap Munyar’a konuşan İbrahim Erdemoğlu, holdinginin bünyesindeki Sasa Polyester’in son dönemdeki fiyat hareketlerine ilişkin sorularını yanıtladı.

Vahap Munyar o söyleşiyi şöyle aktardı:

Sasa’nın son dönemdeki fiyat hareketleri için ne düşünüyorsunuz? Şirket hisseleri her gün yüzde 10 yükselirken ortak satışı yaparak yatırımcıları uyarmayı düşündünüz mü?

Erdemoğlu, Borsa İstanbul’a yatırım yapanların sayısının hızla artışına, kırılan rekorlara, bazı şirketlerin hisse fiyatlarındaki artışa anlam veremediğini belirtti: Başka şirketler hakkında yorum yapamam. Ancak, Borsa İstanbul’da yaşanan bu havadan küçük yatırımcıların zarar görmesine üzülürüm. Hemen ekledi: Sasa Polyester’in hisse fiyatı 60 liradan 180 liraya neden yükseldi, bilmiyorum. Daha önceki yatırım açıklamalarımıza yenisini eklemedik, hisse fiyatlarımızı yukarı çıkaracak bir açıklama yapmadık.

Yatırımcıları uyarma konusundaki adımına işaret etti:

Sasa Polyester hissesinin fiyatı 80 liraya çıktığında Borsa İstanbul’da satış yaptık. Bunu da küçük yatırımcılar zarar görmesin diye yaptık. O satıştan beri herkese, “Sasa hissesi çok yüksek, alınmaz” diyorum.

Şirketin 3’üncü çeyrek bilançosunu hazır olur olmaz, hiç bekletmeden açıklamaya özen gösterdiklerini bildirdi:

Bakın, Borsa İstanbul’da olan, olmayan birçok şirketin kârlılığı düşüyor. Bizim kârlılıkta da düşüş yaşandı. Önümüzdeki dönemde şirketlerin kârları daha da düşecek.

Soruları sürdürdük:

Şirketin piyasa değerindeki artışın Sasa’ya bir katkısı var mı? Yaşanan artış sizi memnun ediyor mu? 

Yanıtı çok net oldu: Sasa’nın şu andaki piyasa değeri beni rahatsız ediyor.

Sermaye Piyasası Kurulu’nun (SPK) bu dönemdeki tutumunu merak ettim:

SPK, “Sasa’da neler oluyor?” diye Erdemoğlu Holding’e, şirketinize yönelik bir inceleme, durumu sorgulama gibi bir girişimde bulundu mu? Şu yanıtı verdi:

Hisselerimizin bu kadar yükselişinde bizim özel bir dahlimiz yok. Özel bir sorgu söz konusu değil.

44 yıllık meslek hayatımın 40 yılı ekonomi gazeteciliğiyle geçti. Borsa İstanbul (o zamanki adıyla İMKB), 1985 yılında açıldı. O günlerden beri şirketinin piyasa değerinin artışından rahatsız olduğunu dile getiren, bu durumu açık yüreklilikle ortaya koyan iş insanına hiç rastlamadım.

İnşallah Borsa İstanbul’da son dönemlerde yaşanan “bayram havası” küçük yatırımcıyı üzmez…

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *