Türkiye Cumhuriyeti ile Küba arasında 6 anlaşma

Türkiye Cumhuriyeti ile Küba arasında 6 anlaşma

Ankara’yı ziyaret eden Küba Devlet Başkanı, Anıtkabir ziyaretinin ardından Külliye’de resmi törenle karşılandı. Çeşitli konularda imzalanan anlaşmaların ardından, dönemin Küba cumhurbaşkanının II. Abdülhamid’e yazdığı mektup Küba Devlet Başkanı Bermudez’e hediye edildi.

Küba Devlet Başkanı Bermudez, Anıtkabir’de

Türkiye’ye resmi ziyarette bulunan Bermudez, beraberindeki heyetle Anıtkabir’de Aslanlı Yol’dan yürüyerek Atatürk’ün mozolesine geldi. Bermudez ve beraberindekiler mozoleye çelenk bırakarak saygı duruşunda bulundu. Anıtkabir Özel Defteri’ni imzalayan Bermudez, deftere şu ifadeleri yazdı:

“Küba heyeti, Başkomutan Fidel Castro’nun Küba Cumhuriyeti için bir ilham kaynağı olarak tanımladığı modern Türk ulusunun kurucu babası Kemal Atatürk’e yürekten saygı ve hürmetlerini sunmak için burayı ziyaret ediyor. Küba ve Türk halkları olarak her iki ulusun da kurucularının mirası olan ortak değerlere sahibiz.”

Erdoğan Bermudez’i resmi törenle karşıladı

Bermudez’in bulunduğu makam aracını Cumhurbaşkanlığı Külliyesi önündeki caddede karşılayan süvariler, araca protokol kapısına kadar eşlik etti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bermudez’i külliyenin ana giriş kapısında karşıladı.

Erdoğan ve Bermudez’in tören alanındaki yerlerini almasının ardından 21 pare top atışı eşliğinde iki ülke milli marşları çalındı. Küba Devlet Başkanı Bermudez, Muhafız Alayı Tören Kıtası’nı “Merhaba asker” diyerek Türkçe selamladı.

6 anlaşma imzalandı

Erdoğan ve Bermudez’in, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’ndeki baş başa ve heyetler arasındaki görüşmelerinin ardından çeşitli anlaşmalar imza altına alındı.

Bu kapsamda iki ülke arasında, “Türkiye Radyo Televizyon Kurumu (TRT) ile Küba Radyo Televizyon Enstitüsü (ICRT) Arasında İşbirliği Protokolü”nü, TRT Genel Müdürü Mehmet Zahid Sobacı ile Küba’nın Ankara Büyükelçisi Alejandro Francisco Diaz Palacios imzaladı.

“Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası İle Küba Cumhuriyeti Merkez Bankası Arasında İşbirliği Anlaşması”, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu ve Küba Başbakan Yardımcısı ve Ekonomi ve Planlama Bakanı Alejandro Gil Fernandez tarafından imza altına alındı.

“Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı Devlet Arşivleri Başkanlığı ile Küba Cumhuriyeti Ulusal Arşiv Kurumu Arasında İşbirliği Protokolü”ne, Devlet Arşivleri Başkanı Uğur Ünal ve Küba’nın Ankara Büyükelçisi Alejandro Francisco Diaz Palacios imza attı.

“Türkiye Cumhuriyeti Türk İşbirliği Ve Koordinasyon Ajansı (TİKA) ile Küba Cumhuriyeti Dış Ticaret ve Yabancı Yatırım Bakanlığı (MİNCEX) Arasında Mutabakat Zaptı”nı, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy ile Küba Dış Ticaret ve Yabancı Yatırım Bakanı Rodrigo Malmierca Diaz imzaladı.

“Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı ile Küba Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı Arasında Diplomatik Arşiv Alanında İşbirliği Konusunda Mutabakat Zaptı”, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile Küba Dışişleri Bakanı Bruno Rodriguez Parilla tarafından imzalandı.

“Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı ile Küba Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı Arasında Protokol Konularında Eğitim Verilmesi Maksadıyla Mutabakat Muhtırası”nı da Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile Küba Dışişleri Bakanı Bruno Rodriguez Parilla imza attı.

Küba’dan II. Abdülhamid’e yazılan mektup Bermudez’e hediye edildi

1902’de Küba Cumhurbaşkanı Tomas Estrada Palma’nın Osmanlı Padişahı II. Abdülhamid’e gönderdiği mektubu, Erdoğan, Bermudez’e hediye etti. Tarihi mektupta, dönemin Küba Cumhurbaşkanı Palma, II. Abdülhamid’e “Küba Cumhuriyetinin kuruluşunu ve Osmanlı Devleti ile dostluk ilişkilerini koruma niyetini” bildiriyor.

Küba Devlet Başkanı Bermudez, bu anlamlı hediye için Cumhurbaşkanı Erdoğan’a teşekkür etti. Daha önce bu belgeyi görmediğini belirten Küba Devlet Başkanı Bermudez “Tamamen tarihi bir belge” ifadesini kullandı.

Dönemin Küba Cumhurbaşkanı Tomas Estrada Palma’nın Osmanlı Padişahı II. Abdülhamid’e gönderdiği mektupta şu ifadeler yer alıyor:

“Amerika Birleşik Devletleri tarafından işgal edilen arazi tahliye edilerek 20 Mayıs 1902 tarihinde öğle vakti Küba Cumhuriyeti’nin kurulduğunu ve Küba anayasası gereği tarafıma verilen yürütme gücünü üzerime aldığımı ekselanslarına bildirmekten onur duyarım. Bu ülke için heyecan verici bir olay olan işbu durumu siz yüce padişaha sunuyorum. Ayrıca Küba Cumhuriyeti’nin bütün toplumlar ile ve özellikle Osmanlı Devleti ile dostluk ve samimi ilişkilerin korunması konusunda değişmez niyetini Küba halkı adına bildiririm. Siz yüce padişah için en samimi duygularla Allah’tan uzun ömür, mutluluk, şan, kudret temenni eder devletinizin dirlik ve düzen içinde olmasını dilerim.”

O dönem Osmanlı Devleti tarafından Küba’ya gönderilen cevap mektubunda ise şunlar kaydedildi:

“Soylu, yüksek rütbeli, sevgi dolu, şanı yüce dostumuz hazretleri. Küba Hükümetinin kurularak yürütme kuvvetinin tarafınızdan üstlenildiğini ve dostluk binasının kurulması dileğini içeren dostluk mektubunuz alındı ve incelendi. Osmanlı Devleti ile Küba arasında sürmesi arzu edilen dostluk bağlarının güçlenmesini sağlayacak olan bu iyi niyetiniz sevindiricidir. Yüksek şahsınızın daima başarılı olması arzusuyla işbu dostluk mektubumuz yazılmış ve gönderilmiştir.”

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *