Cezayir’den Sahraaltı Afrika’ya hem yol hem internet bağlantısı kuruluyor

Cezayir’den Sahraaltı Afrika’ya hem yol hem internet bağlantısı kuruluyor

Sahra’nın kuzeyiyle güneyi arasında ticareti teşvik etmeyi amaçlayan ve 50 yıl önce tasarlanan yaklaşık 5 bin kilometrelik Trans-Sahra Otoyolu’nun son aşaması inşa ediliyor. Bu yol aynı zamanda, “Trans Sahra Fiber Optik Omurga Projesi” adı verilen çok uluslu bir başka projenin bir parçası olarak binlerce kilometrelik bir kabloyla kaplandı.

Cezayir’in Nijer sınırındaki In Guezzam, Afrika Birlik Yolu olarak da bilinen Trans-Sahra Otoyolu’nun Cezayir’deki son bölümünün geçtiği vilayet. Buraya kilometrelerce uzunlukta bir fiber optik kablosu bağlandı.

50 yılı aşkın bir süre önce tasarlanan Trans-Sahra Otoyolu, bugün artık neredeyse tamamlanmış durumda. Başkent Cezayir ve Nijerya’nın Lagos kenti arasında, yaklaşık 5 bin kilometre uzunluğundaki bu yol, 6 Afrika ülkesini birbirine bağlayan bir yol ağı projesinin bir parçası.

Bu proje, bölgesel entegrasyonu güçlendirmeyi ve Sahra’nın kuzeyiyle güneyi arasında ticareti teşvik etmeyi amaçlıyor.

In Guezzam Valisi Faysal Amrouche projeye ilişkin şunları söylüyor: “Serbest ticaret çerçevesinde, Trans-Sahra Cezayir için ekonomik bir arter. Her şeyden önce ekonomik faydaları ve bu politikadan çok şey bekleyen tüm nüfus için toplumsal faydaları olacak.”

In Guezzam Vilayeti Halk Meclisi Başkanı Brahim Ben Khia ise In Guezzam sakinlerinin genel olarak Afrika Birlik Yolu’nun Nijer sınırındaki son bölümü olan bu 7 kilometrelik yoldan memnun olduğunu ifade ediyor.

Cezayir’de bilinen adıyla Ulusal Yol 1, ülkeyi tüm çeşitliliğiyle kat ediyor ve göçebe kervanların tarihi buluşma yeri olan ve başkent Cezayir’e bin 900 kilometre uzaklıkla bir ticaret merkezi olarak kalan Tamanrasset gibi uzak bölgeleri birbirine bağlıyor.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *