Demokratlar yeniden Obama’nın ismini parlatıyor!

Demokratlar yeniden Obama’nın ismini parlatıyor!

Biden yönetiminin kan kaybediyor olması, ABD’de 8 Kasım’da yapılacak Kongre ara seçimlerinde Temsilciler Meclisi ve Senato’da çoğunluğu kaybetme riski yüksek Demokratlar’ı son koz olarak eski Başkan Barack Obama’yı sahneye çıkarmaya itti. Biden’ın ‘topal ördek’ konumuna düşmemesi için Obama’nın ismi öne çıkarılırken, Obama da Biden ile aynı karede görünmekten kaçınıyor.

ABD Temsilciler Meclisi’nin tamamı ve ABD Senatosu’nun üçte birini seçmek üzere Amerikalılar bugünden itibaren 8 Kasım’a kadar sandıklara giderek oy kullanacak.

Mecliste ve Senato’da çoğunluğu kaybetme riski

Artan enerji fiyatları ve enflasyonun yanı sıra ABD Başkanı Joe Biden ve Yardımcısı Kamala Harris’in, iç ve dış politikadaki düşük performansı, ara seçimlerde Demokratları kongrenin iki kanadında da çoğunluğu kaybetme riskiyle karşı karşıya bırakmış durumda.

Cumhuriyetçi adaylar arasında özellikle de eski Başkan Donald Trump’ın desteklediği adaylar Demokratları zorlarken Demokrat Parti daha önce çok da denemediği son bir kozu oynamaya başladı. Demokratlar, Biden ve Harris ikilisinin performans düşüklüğünü, başkanlığı döneminde ara seçimlerde çok da boy göstermeyen eski Başkan Obama’nın ünü ve etkisiyle kapatmaya çalışıyor.

Biden, ‘topal ördek’ olmasın diye

Başkanlığı döneminde 2010’da Temsilciler Meclisi’nde, 2014’te ise Senato’daki çoğunluğu kaybeden Obama, eski yardımcısı ve yakın dostu Biden’ın yönetiminin ilk döneminin ortasında “topal ördek” durumuna düşmemesi için kolları sıvadı. ABD’de kongrenin iki kanadında çoğunluğu kaybeden ABD yönetimleri, kanun çıkarma konusunda kongredeki etkisini kaybettiği için “topal ördek” olarak niteleniyor.

Eski ABD lideri, başta Georgia olmak üzere özellikle de Demokratların kaybetmesi muhtemel 5 eyalete seçim kampanyası düzenlemeye çıktı. Georgia’dan sonra hafta sonu Michigan ve Wisconsin eyaletlerine giden Obama, salı günü de Nevada’ya gidecek ve oradan Mehmet Öz’ün Cumhuriyetçilerin adayı olarak yarıştığı Pennsylvania eyaletine geçecek.

Biden yerine Obama ismi öne çıkarıldı

Kendi döneminde bile çıkmadığı bu denli kapsamlı ara seçim turunun yanı sıra Obama, son birkaç haftada Demokrat adaylar ve Demokrat Parti komitesinin kampanyaları için 20’den fazla televizyon reklamında boy gösterdi. Her gün yeni seçim kampanyası reklamlarında görünen eski liderin ünü aynı zamanda Demokrat adayların bağış kampanyalarında da sıkça kullanılıyor.

Obama, Kuzey Carolina’da Demokrat Parti Senato adayı Cheri Beasly için çıktığı reklamda “Bu, başa baş bir seçim olacak ve bunu kaybedemeyiz.” ifadesini kullandı.

Georgia eyaletinin Demokrat Parti Komitesi Başkanı Nikema Williams, yaptığı açıklamada, Obama’nın Demokratları ikna ve teşvik etme konusunda önemli bir kabiliyetinin olduğunu söyledi. Williams, “Birçok kişi onu ‘ebedi Başkan’ olarak niteliyor. İnsanları erkenden gidip oylarını kullanmaları konusunda teşvik ediyoruz. O, bu mesajımızı memlekette yaymaya yardımcı olabilir ve sadece bizim için değil, onun seçimi sürecinin heyecanını taşıyan genç seçmene neyin tehlikede olduğunu anlatabilir.” dedi.

Obama, Biden ile aynı karede bulunmaktan kaçınıyor

Obama’nın, ABD’deki ünü tartışmasız birçok başkandan çok ileride ancak Demokratların eski Başkan’a son koz olarak sarılmasının arkasında, ününün yanı sıra adayların, birçok ankette desteği yüzde 40’a kadar gerilemiş Biden ile aynı karede bulunmaktan kaçınmasının da olduğu belirtiliyor.

Eski Başkan Obama, Michigan Valisi Gretchen Whitmer’ı koltuğundan etmeye çalışan Cumhuriyetçi Tudor Dixon’a karşı Michigan’da “Evinizden çıkın, oy kullanın” mitingi yapacak.

Diğer taraftan, Obama, Wisconsin’de ise mevcut Senatör Cumhuriyetçi Ron Johnson’ı koltuğundan etmek üzere yarışacak Mandela Barners’a destek vermek üzere eyalette kampanyalara katılacak.

Trump dönemini hatırlatıyorlar

Söylem düzeyinde eli oldukça zayıf Demokratlar, Trump dönemini hatırlatarak bu seçimde ülkedeki demokrasinin “tehlikeye düşebileceği” mesajını vermeye çalışıyor. Eski Başkan’ın da Biden yönetimine ilişkin demokratların sıkça kullandığı bu mesajdan öte vereceği pek vaat veya mesaj yok.

New York’ta bir bağış kampanyasında ABD’de demokrasinin Trump döneminde “erozyona uğradığını” iddia eden Obama, Cumhuriyetçi Partiden aday olan Dr. Mehmet Öz’e karşı Demokrat Vali Yardımcısı John Fetterman’a destek reklamında, “Demokrasimizin kaderi, kadın hakları söz konusu olduğunda, John’un Pennsylvanialılar için mücadele edeceğini biliyorum. John Fetterman’a güveniyor, onun da size olan güvenini boşa çıkarmayın.” dedi.

Mehmet Öz’ün yükselişi ile Demokratlar Pennsylvania’ya çıkarma yaptı

Ara seçim yarışında sona yaklaşılırken yakın zaman önce geçirdiği rahatsızlık yüzünden konuşma kabiliyeti zarar gören Fetterman’a destek için Demokratlar, Pennsylvania’ya çıkarma yaptı. Obama, çok sayıda reklamın yanı sıra bu hafta içinde de eyalette miting ve kampanyalara katılacak. Biden ve eşi Jill Biden da hafta sonu Pennsylvania’da Fetterman’a destek kampanyalarına katıldı.

Demokratların Pennsylvania çıkarmasının nedeninin Cumhuriyetçilerin adayı Türk doktor Mehmet Öz’ün anketlerdeki hızlı yükselişi olduğu konuşuluyor. Biden yönetiminin performans düşüklüğüne Fetterman’ın kısmi felç geçirmesi de eklenince Trump’ın da desteklediği Öz, anketlerdeki 6 puanlık arayı hızla kapattı.

Senato’da Demokratlar bir sandalye önde

Türkiye karşıtı Ermeni ve Rum lobisinin de hedefinde olan Öz, geçen hafta rakibi Fetterman ile girdiği açık tartışma programında da oldukça iyi performans göstermesi, Demokratlar için Senato’da bir sandalyeyi daha Cumhuriyetçilere kaptırma korkusuna yol açtı. Senato’da şu anda Cumhuriyetçilerin 50 sandalyesi bulunuyor, Demokratların ise 48 sandalyesi var ancak bağımsız iki sandalye de Demokrat eğilimli olduğu için Senato’da 50’ye karşı 50 sandalye durumu söz konusu ve Senato Başkanı olarak Kamala Harris’in oyu da sayıldığından Senato’da Demokratlar sadece bir sandalye önde.

Parlamentonun alt kanadı 435 sandalyelik Temsilciler Meclisi’nde ise Demokratlar, sadece 5 sandalye ile çoğunluğu ellerinde tutuyor.

Demokratlar iki kanatta da çoğunluğu kaybetmemek amacıyla iki dönem başkanlık yaptığı için bir daha başkanlığa aday olamadığı halde ünü yarışan adaylardan fazla olan Obama’yı sahaya sürdü.

ABD’de Mehmet Öz ve rakibi Fetterman, canlı yayında kozlarını paylaştı

ABD’de 8 Kasım’da yapılacak ara seçimlerde Pennsylvania eyaletinden Amerikan Senatosu için yarışan Cumhuriyetçi Türk asıllı aday Dr. Öz ve Demokrat Vali Yardımcısı John Fetterman, televizyondaki canlı seçim tartışması programında kozlarını paylaştı.

26 Ekim’de Harrisburg şehrinde gerçekleşen canlı yayının odak noktası ekonomi, kürtaj, halk güvenliği, göçmenlik sorunu, eğitim ve dış politika oldu. Sadece Pennsylvania seçmeninin değil tüm ABD genelinde merakla beklenen tartışmanın açılış konuşmalarında Fetterman, Öz’ü televizyon karakteri olmakla ve yalan söylemekle suçlarken, Öz de Fetterman’ı “aşırı bir pozisyonda” olmakla eleştirdi. Öz, “Washington’a edebi, dengeyi, görmek istediğiniz şeyleri getirmek istiyorum. John Fetteman ise her şeyde aşırıya kaçıyor ve bu aşırı pozisyonlar hepimize zarar veriyor.” diye konuştu.

Ekonomi konusu

Ekonomi konusunda adaylara yöneltilen soruda Öz, Fetterman’ın vali yardımcısı olarak vergileri yüzde 46’ya yükseltmeye çalıştığına dikkati çekerek, “Bunu kendi vergilerini tam 67 defa ödemeyerek yaptı. Tekrar ediyorum, 67 defa vergi ödemedi ama benimkini ve sizinkini yükseltti. Bunlar radikal ve aşırı pozisyonlar.” dedi.

Öz, Fetterman’ı Pennsylvanialıların değerlerinden kopuk olmakla eleştirerek, “Ameliyat odasında zor kararlar veren bir cerrah olarak, yüksek enflasyondan umutsuzca acı çeken bir nüfusa vergileri yükseltmek zorunda kalmamak için bütçeyi kesmelerini sağlayacağım.” şeklinde konuştu.

Fetterman da enflasyon ile mücadele edilmesi gerektiğine belirterek, “Ancak bunun ne olduğunu Dr. Öz anlayamaz, biliyorsunuz onun devasa 10 mansiyonu var.” sözleri ile rakibinin mal varlığı hakkındaki iddiaları gündeme getirmeyi tercih etti.

Kürtaj konusu

Ülke gündeminin en hararetli konularından biri olan kürtaj meselesi, Öz ile Fetterman arasındaki seçim tartışmasında da masaya geldi. Öz, federal hükümetin kürtaj tartışmalarına karışmasına karşı olduğunu vurgulayarak, “Eyaletler kendi kürtaj kararlarını kendileri vermelidir. Kadınlar, doktorlar, yerel siyasi liderler.. ulusumuzun en iyi fikirleri ortaya koyması için demokrasiye izin verilmelidir.” ifadelerini kullandı.

Fetterman de, kürtaj konusunda kararın kadınlar ile doktorlar arasında olması gerektiğine inandığını belirterek, ABD Yüksek Mahkemesi’nin, haziranda iptal ettiği ülke genelinde kürtaj hakkını anayasal olarak garanti altına alan 1973 tarihli “Roe-Wade kararını” tekrar yasa haline getirmek için mücadele edeceğini söyledi.

Göçmenlik konusu

Eyalette bulunan yeraltı enerji kaynaklarının kullanımından şehirlerde artan suç oranlarına kadar adaylar tartışma boyunca pozisyonlarını ortaya koymaya çalışırken göçmenlik sorunu da gündeme geldi.

Öz, Demokratların göçmenlik politikaları ile sınırda büyük bir felaket oluşturduklarına işaret ederek, “Sınırdaki zorlukları anlarım. Benim annem ve babam da göçmendi, yasal göçmenliğin bize ne sunduğunu biliyorum ama John Fetterman’ın desteklediği tamamen geçirgen açık sınırlar kartellerin insan kaçakçılığı operasyonlarından yararlandığı bir insanı kriz yarattı.” dedi.

“Güvenli sınırların şefkatle bağdaşabileceğine inanıyorum.” diye karşılık veren Fetterman de göçmenlik sorununa daha kapsamlı partiler üstü bir çözüm ihtiyacı olduğunu, düzensiz göçmenlerin otobüslere doldurularak ucuz siyasi numaralara alet edilmemesi gerektiğini söyledi.

Çin ve Rusya konusu

Canlı yayında dış politika konusunda sorulan soruya Fetterman, ABD’ye en büyük tehdit olarak Çin’i gördüğünü belirtirken, Öz ise İran ile müzakereleri süren Nükleer anlaşmaya ve Ukrayna savaşı ile enerji krizine sebep olan Rusya’ya değinerek, “Putin’i geri püskürtmenin en iyi yolu ve Çin’e öğretilecek en iyi ders Amerikan enerjisinin üstün hakimiyet kurmasıdır.” dedi ve bunun için Pennsylvania ve ülkedeki yeraltı enerji kaynaklarının kullanılmasını gerektiğini belirtti.

2024 Başkanlık seçimlerinde Donald Trump ile Joe Biden’ın tekrar karşı karşıya kalması durumunda kimi destekleyecekleri sorusuna ise Öz, “Cumhuriyetçi Parti kimi aday gösterirse onu desteklerim.” derken, Fetterman de, Biden’in “iyi bir aile adamı” olduğunu ancak enflasyon ile daha fazla mücadele etmesi gerektiği cevabını verdi.

Sorular 60 saniye, cevaplar 15 saniye

Tam bir saat süren tartışmada, adaylara sorulan sorular için 60 saniye, cevap hakkı için de 15 saniye süre verildi. Mayısta felç geçiren Fetterman’ın sağlık durumu bu tartışmada en fazla merak edilen konulardan biri olurken, Fetterman moderatörün sağlık raporunu yayınlayıp yayınlamayacağı sorusuna “Doktorlarım hizmet etmeye uygun olduğumu söylüyor, ben de o noktada duruyorum.” demekle yetindi.

Felç geçirmesine rağmen siyasi kampanyasına devam eden Fetterman konuşurken kelimelerle ilgili sorun yaşadığı için, moderatörlerin arkasında tartışma boyunca alt yazı ekranı kullanıldı.

Kongre’de dengeleri değiştirecek eyaletlerden biri olarak görülen Pennsylvania adayları Öz ve Fetterman’ın canlı yayın tartışması 8 Kasım ara seçimlerine iki hafta kala ilk ve son kez yapılmış oldu.

Ara seçimler

Amerikalılar, 8 Kasım 2022’deki ara seçimlerde, bulundukları eyaletlerdeki valilik ve diğer yerel pozisyonların yanı sıra Kongrenin Temsilciler Meclisindeki 435 sandalyenin tamamı, Senatodaki 100 sandalyenin de 35’i için sandığa gidecek.

ABD seçim sisteminde, seçmenler biri ABD başkanının seçildiği genel seçimlerde, diğeri de ara seçimde olmak üzere her iki yılda bir sandığa gidiyor.

ABD seçim sisteminde, Kongrenin alt kanadı olan 435 sandalyeli Temsilciler Meclisi üyelerinin tamamı, Kongrenin üst kanadı olan Senatonun altı yıllığına seçilen 100 üyesinin de üçte biri, her iki yılda bir seçimle yenileniyor.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *