Lübnan-İsrail anlaşmasına bir destek de Arap Birliği’nden

Lübnan-İsrail anlaşmasına bir destek de Arap Birliği’nden

Haziran ayında Kariş gaz sahasında çalışmalarını tamamlayan İsrail’in ısrarı ve ABD’nin arabuluculuğu ile geçtiğimiz günlerde Lübnan ve İsrail arasında yapılan deniz sınırı anlaşmasına, Türkiye’nin ardından Arap Birliği de destek verdi.

Arap Birliği Genel Sekreter Yardımcısı Husam Zeki, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, “Arap Birliğinin, Lübnan’ı egemen deniz haklarına kavuşturacak, münhasır ekonomik bölgesindeki zenginlikler ve doğal kaynaklardan istifade etmesine yarayacak, her türlü desteğe ihtiyacı olan halkına fayda sağlayacak anlaşmaya tam destek verdiğini vurguluyoruz.” ifadelerini kullandı. Zeki, iki ülke arasındaki deniz yetki alanları sınırlandırma anlaşmasının önemli bir adım olduğunu belirtti.

İsrail ile Lübnan arasındaki deniz sınırı anlaşmazlığı

İşgalci İsrail ile Lübnan arasında yaklaşık 860 kilometrekarelik deniz sahası anlaşmazlığı bulunuyor. İki devlet de, bu bölgenin kıta sahanlığında hak iddia ediyor. Siyonist İsrail, Lübnan hükümetinin lisanslama sürecine başladığı 5 bloktan üçünün İsrail kıta sahanlığı sınır bölgesinde yer aldığını öne sürüyor. Lübnan tarafı ise tartışmalı bölgenin 2 bin 290 kilometrekare olduğunu savunuyor.

ABD arabuluculuğundaki dolaylı müzakereler, 5 Haziran 2022’de İsrail’in Kariş Gaz Sahası’ndan gaz arama ve çıkarma işlemlerini tamamlandığını duyurmasıyla hız kazanmıştı.

İşgalci İsrail Başbakanı Lapid, 11 Ekim’de, Lübnan’la deniz sınırlarının çizilmesi konusunda anlaşmaya vardıklarını bildirmişti.

Lübnan Cumhurbaşkanlığı da İsrail ile deniz sınırı çizimi müzakerelerinde arabulucu konumdaki ABD’nin gönderdiği nihai anlaşma tasarısında, Lübnan’ın tüm haklarının korunduğunu ileri sürmüştü.

Birleşmiş Milletler (BM) Lübnan Özel Koordinatörü Joanna Wronecka da iki tarafın ayrı ayrı imzaladığı anlaşma nüshalarını teslim aldıklarını ve bunların BM’nin merkezi New York’a götürüleceğini belirtmişti.

İsrail ve Lübnan’ın “Deniz sınırı anlaşmasına” Türkiye’den destek

Avn: İsrail’le anlaşmamızın arkasında siyasi bir hedef yok

İngiliz şirket, İsrail’e bırakılan Kariş gaz sahasında üretime başladı

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *