Avn: İsrail’le anlaşmamızın arkasında siyasi bir hedef yok

Avn: İsrail’le anlaşmamızın arkasında siyasi bir hedef yok

Lübnan Cumhurbaşkanı Mişel Avn, ABD arabuluculuğunda siyonist İsrail ile imzalanan deniz sınırı anlaşmasının “teknik bir mesele” olduğunu, arkasında “herhangi bir siyasi hedefin bulunmadığını” ileri sürdü.

Avn’ın İsrail ile deniz sınırı anlaşmasına ilişkin yaptığı kısa açıklama, Lübnan Cumhurbaşkanlığı Twitter hesabından paylaşıldı. Cumhurbaşkanı Avn, “Güneydeki deniz sınırı çizimi meselesinin tamamlanması (anlaşmaya varılması) teknik bir iştir. Herhangi bir siyasi hedef gütmediği gibi Lübnan’ın dış politikası ile de çelişmemektedir.” ifadelerini kullandı.

Söz konusu açıklamanın, İsrail Başbakanı Yair Lapid’in, bugün anlaşmayı imzalarken, varılan anlaşma neticesinde Lübnan’ın İsrail’i tanıdığı şeklindeki iması sonrasında gelmesi dikkati çekti.

Avn: İsrail’le iş birliği ve ‘normalleşme’ adımı yok 

Lübnan ve İsrail basınında müzakerelerin sonuçlanmasından bu yana sürekli, iki devlet arasında kısmen bir normalleşme sürecine girildiği dillendiriliyor. Lübnan Cumhurbaşkanı Avn ise her defasında İsrail ile iş birliği olmayacağını ve normalleşmenin gerçekleşmeyeceğini ifade ediyor.

İsrail ve Lübnan, ABD’nin arabuluculuğunda uzlaşı sağlanan deniz sınırlarının çizilmesine ilişkin anlaşmayı bugün imzalamıştı.

Lübnan ve İsrailli heyetler, Lübnan’ın güneyindeki Nakura bölgesindeki Birlemiş Milletler Geçici Görev Gücü’ne ait karargahta yan yana gelmeden ayrı salonlarda anlaşma nüshalarını takas edecek.

Anlaşmanın ABD’nin tarafların belirtilen hükümlere ilişkin mutabakatını içeren bildirimi gönderdiğinde yürürlüğe gireceği belirtiliyor.

Avn, anlaşmayı İsrail kökenli ABD temsilcisi ile birlikte imzaladı

Lübnan Cumhurbaşkanı Mişel Avn, dün Beyrut’a gelen arabulucu konumundaki ABD Dışişleri Bakanlığı Enerji Güvenliği Danışmanı Amos Hochstein ve beraberindeki heyet ile Baabda Sarayı’nda bir araya geldi.

Görüşmenin ardından Lübnan Meclis Başkan Yardımcı İlyas Ebu Saab, Hochstein ile ortak basın toplantısı düzenledi. Hochstein’ın dün nihai anlaşma taslağını Avn’a teslim ettiğini hatırlatan Saab, “Cumhurbaşkanı Avn, anlaşma taslağını onaylayıp imzaladı. Cumhurbaşkanı daha sonra anlaşma metnini Hochstein ve Lübnan heyeti ile Birleşmiş Milletlerin güneydeki karargahına gönderecek.” dedi.

Saab, “Cumhurbaşkanı Avn’ın ABD’den aldığı nihai anlaşma taslağı daha önce de bildiğiniz gibi basında yayımlananın aynısı. Herhangi gizli bir anlaşma, değişiklik söz konusu değil.” ifadelerini kullandı.

Hochstein de, bu anlaşmanın gerçekleşmesi için aylardır Baabda Sarayı’na geldiğini ancak nihayetinde bütün çabaların sonucunda tarihi bir anlaşmaya varıldığını savundu.

Diplomatik ilişkileri bulunmayan komşu iki ülkenin savaş durumda olmaları nedeniyle, anlaşma metinin takası için ortak bir tören düzenlenmeyecek. Lübnan ve İsrailli heyetler, Lübnan’ın güneyindeki Nakura bölgesindeki Birlemiş Milletler Geçici Görev Gücü’ne ait karargahta yan yana gelmeden ayrı salonlarda anlaşma nüshalarını takas edecek.

İsrail de anlaşmayı onayladı

İşgalci İsrail hükümeti basın ofisinden yapılan açıklamaya göre, İsrail-Lübnan arasında ABD’nin arabuluculuğunda uzlaşı sağlanan deniz sınırlarının çizilmesine ilişkin anlaşma özel hükümet oturumunda onaylandı. Başbakan Yair Lapid, özel oturumun açılışında yaptığı konuşmada, “tarihi başarı” diye nitelediği anlaşmanın İsrail’in güvenliğini güçlendirdiğini ve ülkesine “Hizbullah karşısında hareket özgürlüğü” sağladığını söyledi.

İsrail’de Savunma Bakanlığı, ordu, dış istihbarat servisi Mossad ve Ulusal Güvenlik Konseyi gibi güvenlik otoritelerinin anlaşmayı “güvenlik ihtiyaçlarını karşıladığı için onayladığına” işaret eden Lapid, sürece katkıda bulunan yetkililere teşekkür etti.

Diplomatik ilişkileri bulunmayan savaş halinde oldukları Lübnan ile anlaşma imzalanmasını “diplomatik başarı” olarak niteleyen Lapid, bu anlaşmayla Lübnan’ın İsrail’i tanıdığı mesajını verdi.

İsrail’in anlaşma sonunda kendisine kalacak Kariş doğal gaz sahasında üretime başladığını aktaran İsrail Başbakanı, anlaşma gereği Lübnan’a kalan Kana doğal gaz sahasından da yüzde 17 gelir elde edeceklerini dile getirdi.

Lapid, anlaşmanın 15 gün önce İsrail Meclisine sunulduğunu, burada Dışişleri ve Savunma Komitesi görüşüldüğünü, İstihbarat Alt Komitesinde de anlaşmanın gizli kısımlarının istişare edildiğini aktardı.

İsrail’de muhalefetin anlaşmayı hükümetin imzalamasına karşı İsrail Yüksek Mahkemesine verdiği itiraz dilekçelerine değinen Lapid, mahkemenin bu itirazları oy birliğiyle reddederek hükümeti haklı bulduğunu söyledi.

Lapid, konuşmasını, “İsrail, bugün güvenlik, ekonomik, diplomatik alanlarda kazandı. Herkese tebrikler.” sözleriyle tamamladı.

Anlaşma için ortak tören yapılmayacak

İşgalci İsrail Enerji Bakanlığı Genel Direktörü Lior Schillat, anlaşmanın nüshasıyla Lübnan’ın güneyinde yer alan Nakura bölgesindeki Birleşmiş Milletler (BM) Geçici Görev Gücü’ne ait üsse hareket etti. Diplomatik ilişkileri bulunmayan komşu iki ülkenin savaş durumunda olmaları nedeniyle anlaşma metninin takası için basına açık tören düzenlenmeyecek.

Lübnan ve İsrailli heyetler, Lübnan’ın güneyindeki Nakura bölgesinde bulunan Birleşmiş Milletler Geçici Görev Gücü’ne ait üste BM ve ABD’li yetkililer aracılığıyla ayrı salonlarda anlaşma nüshalarını takas edecek.

BM: İsrail ve Lübnan’dan imzalı anlaşma nüshalarını teslim aldık

Birleşmiş Milletler (BM) Lübnan Özel Koordinatörü Joanna Wronecka, Lübnan ve İsrail tarafından ayrı ayrı imzalanan “deniz sınırı çizimi anlaşmasını” ülkenin güneyindeki BM Karargahı’nda teslim aldıklarını ve New York’a götüreceklerini belirtti.

Wronecka’nın ofisinden, İsrail ve Lübnanlı heyetlerin, Lübnan’ın güneyindeki BM Nakura Karargahı’nda nüshaları teslim etmesinin ardından yazılı açıklama yapıldı. Açıklamada, İsrail ve Lübnan arasındaki deniz sınırı için yapılan anlaşmanın nüshalarının memnuniyetle teslim alındığı ifade edildi.

Açıklamada ifadelerine yer verilen Wronecka, “Birçok açıdan bu tarihi bir başarıdır. Anlaşmanın güven inşası, bölgenin güvenlik ve istikrarına katkı sunması ve her iki ülkenin çıkarlarına hizmet etmesini temenni ediyorum.” dedi.

İsrail ile anlaşmanın Lübnan için yeni bir sayfa olduğunu belirten Wronecka, “(Anlaşma) Aynı zamanda ulusal çıkar etrafında bir konsensüs yaratmaya da vesile olabilir.” ifadelerini kullandı.

Açıklamada, her iki ülkeden teslim alınan ıslak imzalı anlaşma nüshalarının BM’nin merkezi New York’a götürüleceği belirtildi.

Lübnan Cumhurbaşkanı Mişel Avn Beyrut’ta, İsrail Başbakanı Yair Lapid de Kudüs’te deniz sınırı anlaşmasını bugün imzaladı.

İsrail, Haziran ayında Kariş sahasında çalışmaları tamamlamış ve anlaşma için baskıyı artırmıştı

İsrail ile Lübnan arasında yaklaşık 860 kilometrekarelik deniz sahası anlaşmazlığı bulunuyor. İki devlet de bu bölgenin kıta sahanlığında hak iddia ediyor. İşgalci İsrail, Lübnan hükümetinin lisanslama sürecine başladığı 5 bloktan üçünün İsrail kıta sahanlığı sınır bölgesinde yer aldığını öne sürüyor. Lübnan tarafı ise tartışmalı bölgenin 2 bin 290 kilometrekare olduğunu savunuyor.

ABD arabuluculuğundaki dolaylı müzakereler, 5 Haziran 2022’de İsrail’in, Kariş Gaz Sahası’ndan gaz arama ve çıkarma işlemlerini tamamladığını duyurmasıyla hız kazanmıştı. Müzakerelerin hız kazanmasının yanı sıra Lübnan’daki Hizbullah’ın İsrail’e yönelik saldırı tehditleri de eş zamanlı artmaya başlamış ancak herhangi bir saldırı olmamıştı.

Hızlandırılan görüşmeler sonucunda, 11 Ekim’de siyonist İsrail Başbakanı Yair Lapid, Lübnan’la deniz sınırlarının çizilmesi konusunda anlaşmaya vardıklarını bildirmişti.

Lübnan Cumhurbaşkanlığı da İsrail ile deniz sınırı çizimi müzakerelerinde arabulucu konumdaki ABD’nin gönderdiği nihai anlaşma tasarısında, Lübnan’ın tüm haklarının korunduğunu savunmuştu.

Lübnan Cumhurbaşkanı Mişel Avn, 13 Ekim’de, İsrail ile deniz sınırı anlaşmasına ilişkin nihai taslağı Tel Aviv yönetiminin ardından onayladıklarını açıklamıştı.

İngiliz şirket, İsrail’e bırakılan Kariş gaz sahasında üretime başladı

İşgalci İsrail’de bulunan Kanal 13 televizyonunun haberine göre, Energean Şirketi, Kariş 2 gaz kuyusunda üretimin başladığını ve gaz akışının düzenli şekilde artarak devam ettiğini duyurdu. Şirketten yapılan açıklamada, sahile boru hatları sistemi üzerinden gaz akışının sağlanması için hazırlıkların ilerlediği belirtilerek, gelecek iki gün içinde müşterilere gaz satışının başlamasının beklendiği kaydedildi. Açıklamada, Kariş 1 kuyusunun iki hafta içinde, Kariş 3 kuyusunun da yaklaşık 4 hafta içinde açılmasının beklendiği vurgulandı.

İsrail Enerji Bakanlığı dün akşam yaptığı açıklamada, Kariş sahasında gaz üretiminin başlaması konusunda Energean Şirketi’ne yeşil ışık yakmıştı.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *