Türk askerinin Mali ve Orta Afrika’daki görev süresi uzatıldı

Türk askerinin Mali ve Orta Afrika’daki görev süresi uzatıldı

Birlemiş Milletler’in Mali ve Orta Afrika Cumhuriyeti’nde icra ettiği harekat ve misyonlara TSK’nın katılımına ilişkin verilen yetkinin bir yıl daha uzatılmasına ilişkin tezkere TBMM Genel Kurulunda kabul edildi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla gönderilen tezkerede, daha önce BM Güvenlik Konseyi kararıyla Mali ve Orta Afrika Cumhuriyeti’nde Çok Boyutlu Entegre İstikrar Misyonu’nun (MINUSMA) kurulduğu anımsatıldı.

Bölgedeki istikrara dikkat çekilen tezkerede “Afrika’da bölgesel istikrar ve barış için tehdit oluşturan insani ve siyasi krizlerin çözümüne ülkemizce askeri katkıda bulunulmasının bölgede ve genel olarak Afrika kıtasında izlemekte olduğumuz faal dış politikamızın doğal bir uzantısını oluşturacağı değerlendirilmiştir.” denildi.

Tezkerede, TBMM tarafından son olarak 19 Ekim 2021 tarihinde uzatıldığı hatırlatılan TSK’nın görev süresinin, Cumhurbaşkanınca verilecek izin ve belirlenecek esaslar çerçevesinde 31 Ekim 2022 tarihinden itibaren bir yıl uzatılması istendi.

Lübnan tezkeresi

Birleşmiş Milletler Geçici Görev Gücü (UNIFIL) kapsamında Lübnan’da bulunan Türk askerinin görev süresinin 1 yıl daha uzatılmasına ilişkin Cumhurbaşkanlığı tezkeresi de 20 Ekim’de Resmi Gazete’de yayımlanmıştı.

Tezkereye ilişkin Resmi Gazete’de yer alan TBMM kararında, Türkiye’nin, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin (BMGK) 11 Ağustos 2006’da kabul ettiği karar ile TBMM’nin 5 Eylül 2006 tarihli kararıyla verdiği izin çerçevesinde, UNIFIL’e TSK unsurlarıyla katkı sağladığı belirtilmişti.

Kararda, söz konusu iznin süresinin son olarak 26 Ekim 2021’de TBMM kararıyla 31 Ekim 2021 tarihinden itibaren bir yıl uzatıldığı hatırlatılarak, “Türkiye, UNIFIL’e yaptığı katkılarla barışı koruma harekatının etkin biçimde icrasında önemli bir işlev üstlenmiştir. Bu çerçevede, Türkiye’nin katkısı gerek Birleşmiş Milletler sistemi içinde, gerek bölgesel ve küresel ölçekte, gerekse kapsamlı sivil-asker iş birliği faaliyetleri vasıtasıyla Lübnan toplumunun her kesimi nezdinde görünürlüğünün artmasına, ayrıca barış ve istikrarın korunmasına yönelik politikasının sürdürülmesine hizmet etmiştir. Bu itibarla, UNIFIL’e katkımızın sürdürülmesinin önem arz ettiği değerlendirilmektedir.” ifadelerine yer verilmişti.

UNIFIL’in görev süresinin BMGK’nin kararıyla 31 Ağustos 2023’e kadar uzatıldığının anımsatıldığı kararda, şunlar kaydedilmişti:

“Bu hususlar ışığında ve Lübnan ile ikili ilişkilerimiz ve bölgedeki güvenlik şartları da göz önünde tutularak, BMGK’nin UNIFIL’in görev süresinin uzatılması yönündeki kararı uyarınca, hudut, şümul ve miktarı Cumhurbaşkanınca belirlenecek TSK unsurlarının, BMGK kararı ve Türkiye Büyük Millet Meclisi kararıyla tespit edilen ilkeler kapsamında 31 Ekim 2022 tarihinden itibaren bir yıl daha UNIFIL’e iştirak etmesi ve bununla ilgili gerekli düzenlemelerin Cumhurbaşkanınca yapılması için Anayasa’nın 92’nci maddesi uyarınca izin verilmesi, Genel Kurulun 18 Ekim 2022 tarihli 8’inci Birleşiminde kabul edilmiştir.”

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *