İki hafta içinde Filistinlilere ait 44 bina yıkıldı ya da gasp edildi

İki hafta içinde Filistinlilere ait 44 bina yıkıldı ya da gasp edildi

Birleşmiş Milletler İnsani İşler Koordinasyon Ofisi (OCHA), işgal rejiminin son iki haftada Kudüs’te ve “C” bölgesinde ruhsatsız inşa edildiği bahanesiyle Filistinlilere ait 44 binayı yıktığını ya da gasp ettiğini açıkladı. Öte yandan, Hamas sözcüsü Burhum, Filistin uzlaşısı görüşmeleri için Cezayir’den resmi davet geldiğini bildirdi.

Filistinlilerin evleri yıkılıyor

OCHA tarafından bugün (17 Eylül Cumartesi) yayınlanan raporda, işgal yönetiminin 30 Ağustos ve 12 Eylül arasında yıkımlar sebebiyle 10’u çocuk 29 Filistinliyi evsiz bıraktığı, yıkımlar sebebiyle 140 kişinin daha yaşamının olumsuz etkilendiği belirtildi

Raporda, yıkılan ya da gasp edilen binalardan 35’inin “C” bölgesinde olduğu ve söz konusu binalardan 19’una işgal güçleri tarafından sahiplerinden habersiz el konulduğu bildirildi.

Raporda ayrıca iki haftada Kudüs’te 9 binanın yıkıldığı ve binalardan 5’ini yıkım parası vermek istemeyen sahiplerinin kendi elleriyle yıktıkları kaydedildi.

OCHA, işgal güçlerinin 6 Eylül’de Cenin kentinde çok katlı bir binadaki bir daireyi “intikam amaçlı” yıktığını ve dairenin Nisan ayında üç Yahudi yerleşimciyi öldüren şehit Raad Hazım’ın ailesine ait olduğunu açıkladı.

Raporda, Hazım ailesinin evi yıkılırken yerleştirilen bombaların 8’i çocuk 12 kişinin yaşadığı iki eve daha zarar verdiği ifade edildi.

OCHA, işgal güçlerinin yılbaşından bu yana Filistinlilere ait 11 evi intikam amacıyla yıktığını, aynı gerekçeyle 2021’de 3 ve 2020’de 7 evin yıkıldığını bildirdi.

Hamas: Uzlaşı görüşmeleri için Cezayir’den davet aldık

İslami Direniş Hareketi (Hamas) sözcüsü Fevzi Burhum, Hamas’ın Filistin uzlaşısı görüşmelerine katılmak için Cezayir’den resmi davet aldığını açıkladı. Burhum, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, Cezayir’e gidecek Hamas heyetine Arap ve İslam Ülkeleriyle İlişkiler Ofisi Başkanı Halil El-Hayye’nin başkanlık edeceğini, heyette Hamas Hareketi Siyasi Birimi üyeleri Mahir Salah ve Hüsam Bedran’ın yanı sıra Hamas’ın Cezayir’deki temsilcisi Muhammed Osman’ın yer alacağını söyledi.

Cezayir Cumhurbaşkanı Abdülmecid Tebun, geçen ay yaptığı açıklamada, ülkesinin Kasım ayında düzenlenecek Arap Birliği Zirvesi’nden önce Filistin uzlaşı görüşmelerine ev sahipliği yapacağını ifade etmişti.

Hamas heyetinin Cezayir’e yapması beklenen ziyaretin hareket liderlerinin 2022’de bu ülkeye gerçekleştirdikleri üçüncü ziyaret olacağı kaydedildi.

Hamas liderleri, Cezayir’e bu yılki ilk ziyaretlerini Cezayir Cumhurbaşkanı’nın açıkladığı uzlaşı görüşmeleri kapsamında Ocak ayında yapmışlardı.

Hamas Hareketi Siyasi Birimi Başkanı İsmail Heniyye başkanlığındaki ikinci heyetin Cezayir ziyareti ise Temmuz ayı başlarında gerçekleşti.

Heniyye, söz konusu ziyaret sırasında Cezayir Cumhurbaşkanı Tebun ile görüştükten sonra Fetih ve Hamas hareketleri arasındaki uzlaşı görüşmesine katıldı.

(Filistin Enformasyon Merkezi)

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *